rss
  • Sárgadinnyedzsem citrommal

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: 1 kg sárgadinnye, 40 dkg cukor, kevés víz, citromkarikák, 1 rúd vanília, tartósítószer.

    A sárgadinnyét megmossuk, meghámozzuk, belétõl megtisztítjuk, és a húsát kockákra vágjuk. Kevés vízzel sûrû szirupot készítünk. Ha a cukor teljesen feloldódott, beletesszük a gyümölcsöt, és sûrûre fõzzük. Az üvegek aljára citromkarikát rakunk, és az üveg feléig ráadagoljuk a gyümölcsöt.

    A vaníliarúdból 1 cm-es darabokat teszünk rá, majd telerakjuk az üveget gyümölccsel. A tetejére szintén 1 citromkarikát teszünk, végül késhegynyi tartósítószert. Az üvegeket lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük. Karácsonyra érik össze az íze.

    Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Meggybefõtt

    Hozzávalók: meggy, 720 ml-es üvegenkét 3 ek. cukor, 2,5 dl víz, késhegynyi szalicil.

  • Békacomb nyárson sütve

    Szúrjuk nyársra a békacombokat. Mártogassuk meg jól olajban, 2 citrom kifacsart levében, aztán fûszerezzük sóval, borssal. Tegyük forró grillsütõbe, és forgassuk 4-5 percig. Sütés közben kenjük meg vékonyan kevés mustárral. Citromszeletekkel tálaljuk.

  • Kukoricaleves mexikói módra

    Kukoricaleves mexikói módraA szalonnát nagyobbacska, de nem túl nagy kockára vágjuk, kevés olajon feltesszük sülni. Amikor már félig kisült a zsírja, akkor a szintén kockára vágott hagymát rárakjuk és együtt tovább pirítjuk. Ezután jön a szintén kockára vágott piros paprika. Majd jöhet a kukorica, ha finom a leve, az is mehet bele a levesbe. Utána fel kell engedni vízzel, tetszés szerint lehet hígabb és sűrűbb. Amikor kellemesen összeértek az ízek, a tejszínt és a paprikakrémet, a lisztet egy nagyobb edényben kicsi habverővel összekavarjuk.

  • Tonhalas tészta

    Hozzávalók: egy doboz tonhalkonzerv, aprított tonhalból, olajban; kifõzni való tészta – persze nem kell bele az egész, késõbb is meg tudod fõzni, ami még a zacskóban marad; 1 citrom; fûszerek; olaj, só.

  • Tavaszi erõleves a családnak

    Hozzávalók: 50 gr sárgarépa, 50 gr fehérrépa, 50 gr zeller, 50 gr fejeskáposzta, 9 dl zöldségleves, 1 babérlevél, só, feketebors.

  • Ananászos-narancsos csirkekockák

    Ananászos-narancsos csirkekockákMossuk le a csirkemelleket hideg vízzel. Aprítsuk fel a csirkemellet kb. 2cm - es kockákra. Egy nagy teflonnal bevont serpenyőben magas hőfokon, néhány csepp olaj mellett pirítsuk meg a csirkedarabkákat. Közben sózzuk és borsozzuk. Miután minden oldalról szépen megpirult a hús. A rizst egyszerű sós vízben főzzük meg. Ha megfőtt, tegyük félre. Töröljük ki egy konyhapapírral a serpenyőben maradt fel nem szívott sót és borsot, majd 2-3 evőkanál olivaolajon röviden süssük meg a felaprított pepperonit és fokhagymát.

  • Tejfölös kakasgulyás

    Hozzávalók: 1 kis kakas, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 50 dkg burgonya, 1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 dl tejföl, 1 cseresznyepaprika, 2 evõkanál olaj, 4 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál pirospaprika, ízlés szerint só;

  • Almás fahéjas muffin

    Hozzávalók: ½ bögre zabkorpa, 1 bögre teljes kiõrlésû liszt, ¼ bögre õrölt lenmag, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1½ teáskanál sütõpor, 1 teáskanál õrölt fahéj, 1 teáskanál szerecsendió, 1 tojás, 4 evõkanál olívaolaj, 1½ alma lereszelve, 3 evõkanál barna cukor, 3 evõkanál durvára vágott dió, zabpehely a szóráshoz.

  • Májfelfújt

    Hozzávalók: 6 dkg baromfimáj, 0,5 zsemle, 1 db tojás, 1 kk apróra vágott petrezselyemzöld, ízlés szerint szerecsendió reszelék, és só, vaj a sütõforma kikenéséhez.

  • Ananászos csíkok

    Hozzávalók:

    - fél kg sertéshús
    - 2 ek mogyoróolaj
    - 3 ek aprított fokhagyma
    - 25 dkg ananász darabokra vágva
    - 2 ek aprított koriander
    - 1 és fél ek szója szósz (sötét)
    - 2 tk cukor
    - koriander levelek

    Pác:

    - 2 tk szójaszósz
    - 2 tk kínai rizsbor
    - 1 tk szezámolaj
    - 2 tk kukoricakeményítõ

  • Habos epres lepény

    Hozzávalók:

    5 tojás, 10 dkg porcukor, 10 dkg liszt, sütõpor, lekvár, 1/2 kg eper, 4 tojásfehérje, 15 dkg cukor

  • Rakott patiszon

    Hozzávalók: 1-2 patiszon, 40 dkg darált hús, 2 dl tejföl, 10 dkg sajt, 2 közepes fej hagyma, pirospaprika, só, bors.

  • Fejes saláta fõtt marhahússal

    Ezt az összetett salátát maradék fõtt marhahúsból vagy sovány sült húsból készítjük fejes salátával.

  • Sárgabarackkal töltött gombóc

    Sárgabarackkal töltött gombócA főtt krumplit meghámozzuk, és még melegen áttörjük. Hozzáadunk öt dekagramm zsírt, a tojást, sót és a lisztet fokozatosan adagolva tésztát gyúrunk belőle. Közben egy nagy fazék sós vizet odateszünk forrni. A barackokat megmossuk, és úgy magozzuk ki, hogy egyben maradjon, a töltésnél egy kiskanál vaníliás cukrot teszünk bele, jól összenyomjuk, és a gombócokba töltjük. A morzsát kevés zsiradékon, sóval és cukorral, kis lángon állandóan kevergetve megpirítjuk, vigyázzunk, mert könnyen odakap.

  • Olasz lencseleves

    Hozzávalók: 30 dkg lencse, 3 db répa, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg fontina sajt (v hasonló), 2-3 szelet toszkán kenyér (szikkadt), 1-2 csipet só, 1-2 ek extra szûz olíva olaj.

  • Savanyúkáposztás fõzelék

    Hozzávalók:

    - fejes káposzta
    - fokhagyma
    - vöröshagyma
    - 1,25 kg fejes káposzta
    - 4 dkg zsír
    - 6 dkg liszt
    - 1 dl tejföl
    - 3 dkg vöröshagyma
    - 1 gerezd fokhagyma
    - pirospaprika
    - köménymag

  • Petrezselymes tojáspogácsa

    3 tojásból, kevés sóval, egy kis olajon rántottát készítünk, a szokásos módon. Hagyjuk egy kicsit kihûlni. A zsemléket beáztatjuk a tejbe, majd ahogy megszívták magukat, jól kicsavarjuk és egy edénybe tesszük. Hozzáadjuk az egészen apróra metélt petrezselymet, egy felvert tojást, a tojásrántottát, a zsemlemorzsát és az ízesítõket. Kézzel jól összedolgozzuk. Ezután lapos korongokat formálunk a masszából és forró olajban mindkét oldalát aranyszínûre sütjük. Leginkább köretként fogyasztjuk.

  • Zöldborsós krumpli-kosárka

    A sonkát felkockázzuk, a répát tisztítjuk, mossuk, vékony hasábokra, majd 2-3 cm-es darabokra vágjuk, a hagymát finomra vágjuk. A krumplit meghámozzuk, nagy lyukú reszelõn, egyenesen hideg vízzel félig telt tálba reszeljük, 2-3-szor cseréljük rajta a vizet. A répát, borsót enyhén sós vízben puhára pároljuk. Margarinon megfonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk a sonkát és a zöldborsós répát, ízlés szerint sózzuk, borsózzuk, melegen tartjuk.

  • Angol karácsonyi sütemény

    Hozzávalók: 22 dkg margarin, 22 dkg cukor, 22 dkg liszt, 4 egész tojás, 1 ek.rumaroma, 2 vaníliás cukor, csipet só, 1/2 csomag sütõpor, 20 dkg aszalt gyümölcs,esetleg mogyoró,dió keveréke aprítva.

  • Lencseleves virslivel

    Hozzávalók: 20 dkg lencse, 15 dkg sárgarépa, 1 gerezd fokhagyma, 1 kis fej hagyma, 2 ek olaj, 3 dkg liszt, jó késhegynyi pirospaprika, só, cukor, ecet, 1 babérlevél, 3 pár virsli.
    A csipetkéhez: 10 deka liszt és egy tojás, valamint pici só.