rss
  • Céklasaláta télire

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: 3 kg cékla (lehetõleg hosszúkás, bíborhenger fajta), 9 gerezd fokhagyma, 2 mokkáskanál õrölt köménymag, 1 szál tormagyökér, ecet, cukor, só ízlés szerint.

    A céklákat alaposan lekeféljük, megmossuk és lecsöpögtetjük. Mély, nagyméretû sütõtepsibe egymás mellé tesszük, alufóliával szorosan befedjük, és forró sütõben majdnem puhára pároljuk. Még melegen meghámozzuk, és az almareszelõ legdurvább fokán lereszeljük.

    A közben meghámozott és lereszelt tormával és a megtisztított, felmetélt fokhagymagerezdekkel soronként üvegekbe rakjuk. A salátalevet készítünk: felforralunk vízben ecetet, cukrot, sót, köménymagot. Leöntjük vele a salátát. A forró üvegeket azonnal lekötjük, és száraz gõzben hagyjuk kihûlni.

    Jó étvágyat!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Bajor káposzta

    Hozzávalók: 80 dkg fehérkáposzta kockára vágva, 10 dkg császárszalonna kockára vágva, 1 fej vöröshagyma apróra vágva, 3 dl barna alapmártás, só, bors, köménymag.

  • Barackos kocka

    Barackos kockaA tojásokat a cukorral, lekvárral, vajjal habosra keverjük, hozzáadjuk a tejet és sütőporral elkevert lisztet. 20*30 cm-es szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, a barack darabokkal megszórjuk és 180 fokon megsütjük. Mielőtt kivesszük a sütőből, mindenképpen végezzünk tűpróbát! Ez a sütemény igazán gyors, egyszerű elkészíteni és nagyon ízletes finomság! Hozzávalók: 3 tojás, 25 dkg cukor, 1 dl olvasztott vaj, 3 dl tej, 35 dkg liszt, 1 cs sütőpor, 1 evőkanál sárgabarack lekvár, 1 üveg őszibarack befőtt darabokra vágva. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

  • Cigány pogácsa

    3 tojás kemény habját, 28 deka törött cukor és 28 deka darált mogyoró, vagy mandulával összekeverünk...

  • Natúr szûzérmék tejszínes spárgával

    Hozzávalók: 60 dkg sertés szûzpecsenye, 60 dkg spárga, 6 dkg vaj, 2 dl tej, 1 dl tejszín, 1 csapott ek. étkezési kukoricakeményítõ vagy valamilyen liszt, só, õrölt fehérbors, 1 csokor kapor, 1 citrom.

  • Petrezselymes tojáspogácsa

    3 tojásból, kevés sóval, egy kis olajon rántottát készítünk, a szokásos módon. Hagyjuk egy kicsit kihûlni. A zsemléket beáztatjuk a tejbe, majd ahogy megszívták magukat, jól kicsavarjuk és egy edénybe tesszük. Hozzáadjuk az egészen apróra metélt petrezselymet, egy felvert tojást, a tojásrántottát, a zsemlemorzsát és az ízesítõket. Kézzel jól összedolgozzuk. Ezután lapos korongokat formálunk a masszából és forró olajban mindkét oldalát aranyszínûre sütjük. Leginkább köretként fogyasztjuk.

  • Almatorta hercegnõ módra

    Hozzávalók: 15 dkg leveles vajastészta, 5 db jonatánalma, 5 dkg vaj kevés fahéj, 5 dkg porcukor, 3 dkg mazsola.

  • Citromfelfújt

    4 kis agyag sütõformát kivajazunk, az aljukat és a széleiket cukorral meghintjük, majd a fölösleget lerázzuk róluk. A citromhéjat finomra reszeljük. A citrom levét kinyomjuk, negyed kávéskanálnyit félreteszünk, a többit az aromával összekeverjük. 4 evõkanál tejet félreteszünk, a többit felforraljuk.

  • Zelleres, savanykás bableves

    Hozzávalók: fél kg szárazbab, 1 db friss zeller a zöldjével együtt, 10 dkg szarvacska vagy hasonló száraztészta, 3 db babérlevél, 1 teáskanál só, 1 kávéskanál olaj, csipetnyi cukor, 1 evõkanál liszt, csipetnyi pirospaprika, fél pohár tejföl, vegeta;

  • Szõlõmártás

    Hozzávalók: 1 pohár tejföl, kevés liszt, só, 2 fürt szõlõ.

  • Marhapörkölt

    Hozzávalók:

    60 dkg marhaszínhús, 2 evõkanál olaj vagy 4 dkg zsír, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 késhegynyi fokhagymakrém, 1 evõkanál pirospaprika, 1 zöldpaprika, só

  • Veszprémi rucás káposzta

    Hozzávalók: 1 kacsa, 1 kanál kacsazyír, 60 dkg savanyú káposzta, 1 hagyma, 20 dkg császárszalonna, 10 dkg füstölt kolbász, 2 dl tejföl, só, 1 csomó kapor.

  • Háromszínû paprikasaláta

    Hozzávalók: 20 dkg sárga paprika, 20 dkg piros paprika, 20 dkg zöld paprika, 1 tk só, 1 ek cukor, 3 ek ecet, 1/2 kk õrölt feketebors, 1 ek vágott zöldpetrezselyem, 1 ek olaj.

  • Kefires málnaturmix banánnal

    Hozzávalók 4 pohárhoz: 2 banán, 200 g málna, 500 ml kefir, 100 ml tej, 3-4 ek. méz, 2 tk. vaníliás cukor, 1 tk. limettlé.

  • Királyok csirkecombja

    Hozzávalók: 4 szép, nagy csirkecomb, 10 dkg fõtt füstölt tarja vagy 10 dkg fõtt füstölt sonka, 1 közepes nagyságú csemege uborka, 1 evõkanál frissen reszelt torma, 2 db egész tojás, 1-2 evõkanál tejföl, ízlés szerint só és törött fekete bors, kevés liszt és zsemlemorzsa a bundázáshoz;

  • Kapros lazac

    Hozzávalók: személyenként 1-1 szelet lazac, 2-3 dl fehérbor, 1 csomag kapor.

  • Becsinált pacal citrommal

    Hozzávalók: 1 kg elõfõzött pacal, 5 dkg füstölt szalonna, 1 citrom, 1/2 csokor petrezselyemzöld, 3 gerezd fokhagyma, só, 3 g bors, 10 dkg liszt, 10 dkg zsír.

  • Bodzaturmix

    Hozzávalók: 25 dkg érett bodzabogyó, 5 dl tej, 10 dkg cukor, fél citrom leve.

  • Szilvás lepény

    Hozzávalók: 25 dkg porcukor, 25 dkg margarin, 30 dkg liszt, 3/4 csomag sütõpor, 5 egész tojás, 3 ek. darált dió.

  • Barackos-mákos rakott tészta

    Hozzávalók: 50dkg õszi, vagy sárgabarack, 25dk nagykocka tészta, 20dk darált mák, 15dk porcukor, 2dl tej, 5dk margarin, 4 evõkanál sárgabarack lekvár, 3 evõkanál
    fél citrom reszelt héja, só, 1 kiskanál só a tésztához.

  • Mediterrán sárgaborsóleves

    Hozzávalók: 20 dkg sárgaborsó vagy lencse, 1 nagy fej hagyma, 1 szál sárgarépa, kis darab zeller, 3 evõkanál olaj, só, bors, keleti kömény.