rss
  • Babos káposzta kacsával

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók (4 személyre): 20 dkg tarkabab, 1 füstölt csülök, 4 fej vöröshagyma, 1 sárgarépa gyökér, 1 petrezselyem gyökér, 1 zöldpaprika, 2 szelet zellergumó, 4 babérlevél, só, 1 kg savanyú káposzta, 1,5 dl olaj, körülbelül1 kg-os tisztított vadkacsa, majoránna, 6 gerezd fokhagyma, õrölt pirospaprika, õrölt kömény, õrölt fekete bors, kakukkfû, bazsalikom, 1 evõkanál paradicsompüré, 2 dl tejföl.

    A tarkababot és a savanyú káposztát lehetõleg elõzõ este külön edényben beáztatjuk. Másnap a babot leszûrjük, egy nagyobb fazékba tesszük, és felöntjük vízzel. A füstölt csülköt kisebb darabokra szeleteljük, és a csontos részt is hozzáadva a levesbe tesszük. Ízesítésként dobunk bele 1 fej vöröshagymát, 1 sárgarépát, 1 petrezselyem gyökeret, 1 zöldpaprikát, 2 szelet zellert, 2 babérlevelet és egy teáskanálnyi sót. Feltesszük fõni.

    Egy másik fazékba fél dl étolajon üvegesre párolunk 1 fej vöröshagymát, beletesszük a leszûrt savanyú káposztát, 2 babérlevéllel, 1 teáskanálnyi majoránnával, és ha kell, kevés sóval idõnként kevergetve átpároljuk.

    Egy harmadik edény be újabb fél dl étolajban 2 fej kockára vág ott vöröshagymát megpárolunk, belenyomunk 3 gerezd fokhagymát, 2 teáskanálnyi õrölt pirospaprikát, 1 teáskanálnyi õrölt köményt, ugyanannyi sót, õrölt fekete borsot, majoránnát, kakukkfüvet és bazsalikomot.
    Feltesszük a tûzre, hozzákeverjük a kisebb darabokra vágott kacsahúst, kevés vízzel felöntjük. Keverünk még hozzá 1 evõkanálnyi paradicsompürét, és ezzel együtt fedõ alatt pároljuk. Idõ közben a kacsapörkölt levét is szükség szerint pótoljuk.

    Amikor a káposzta megpuhult, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és ezzel együtt fõzzük tovább.
    A megfõtt bablevesbõl a zöldségféléket és a babérlevelet eltávolítjuk. Fél dl étolajba, 1 evõkanál liszttel zsemlyeszínû rántást készítünk, belenyomunk 3 gerezd fokhagymát, hozzákeverünk 1 evõkanál õrölt pirospaprikát, és a bablevesbe öntjük. Hozzáadjuk a káposztát, és a megpuhult kacspörköltet. Átrottyantjuk, és tejföllel meglocsolva tálaljuk.

    Jó étvágyat!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Citrom-vodka befõtt

    Hozzávalók: 1 kg kezeletlen citrom, 3 dl vodka, 20 dkg cukor, 15 mentalevél.

  • Sertésraguleves kelkáposztával

    Hozzávalók: 4-5 adaghoz: 30 dkg sertéscomb, 1 tasak Sertéssült fûszerkeverék, 10-10 dkg sárgarépa, petrezselyem, zeller, 30 dkg kelkáposzta, 1 tk ételízesítõ , 1 ek liszt, 2-3 dl tejföl.

  • Francia hagymaleves sajtgombóccal

    Hozzávalók 4 személyre: 4 nagy fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj, 1 evõkanál olívaolaj, 1 evõkanál cukor, 2 evõkanál vörösborecet, 5 dkg liszt, 3 dl száraz fehérbor, 4,5 dl erõleves (kockából), 1 kávéskanál ételízesítõ, 2 evõkanál vágott petrezselyem.

  • Tejszínes lencseleves

    Tejszínes lencselevesA hagymás, babéros, gyömbéres vízben 25-30 perc alatt főzzük elő a lencsét. A répát hámozzuk meg, majd vágjuk 5x5 mm-es kockákra, kezdjük el dinsztelni az olajon. Fedjük le, és közepes hőfokon 10 percig dinszteljük. Majd adjuk hozzá a vékonyra szeletelt gyömbért, a zúzott fokhagymát, a karikára vágott póréhagymát. Sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá egy babérlevelet, és kakukkfüvet, és a leszűrt lencsét is. Majd felöntjük az alaplével vagy vízzel. Felforraljuk, majd takarékra vesszük, és hozzáadjuk a tejszínt. Ezt követően már nem forraljuk tovább.

  • Lusta túrós

    Ahogy esik, úgy puffan…

    Állítólag olasz recept, hozzám szájhagyomány útján került. Kicsit módosítottam az eredeti recepten, bitang jó.

  • Karfiolfasírt

    Hozzávalók: egy nagy fej karfiol, 2 tojás, liszt, zsemlemorzsa, só, víz, olaj.

  • Túrós derelye

    Hozzávalók: 1 adag raviolitészta, 25 dkg tehéntúró, 1 tojás, 5 dkg cukor, 3-4 kanál tejföl, 10 dkg zsemlemorzsa, olaj, porcukor, 1 tojássárgája.

  • Booster

    Shakerben jól összerázzuk, koktélospohárba szûrjük, s a tetejére szerecsendiót reszelünk.

  • Arab mézes rudacskák

    Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 2 teáskanál õrölt fahéj, 1 csomag vaníliás cukor, 1 db narancs reszelt héja, 2,5 dl fehérbor, 1 dl finom étolaj, 3 dl méz, 1,5 dl víz, kb. 1 liter finom étolaj a sütéshez.

  • Sajtogolyók

    Hozzávalók 10 fõre: 1/2 l tej, 20 dkg liszt, 10 dkg vaj, 10 dkg reszelt sajt, só, frissen õrölt bors, 3 tojás.

  • Kecskesajtos virsli püré

    Hozzávalók: 10 dkg kecskesajt, 1 pár virsli, 1 dl tejföl, 1 csipet só, 1 teáskanál pirospaprika, 1 csipet bors, 1 szár kapor, 2 gerezd fokhagyma, 0,5 dl tejszín.

  • Citromos rizs

    Hozzávalók: 40 dkg gomba, 25 dkg gyors rizs, 1 citrom, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 evõkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só, cukor, õrölt fekete bors, a tálaláshoz 1 evõkanál marinált paradicsompaprika-csík.

  • Almás palacsinta

    Hozzávalók: 2 tojás, 15-20 dkg finomliszt, 2 dl tej, 1-2 dl szódavíz, 1/2 dl olaj, 2 nagy savanykás alma, 1 evokanál porcukor, 1 evokanál citromlé, 2 dl tejföl, 1 mokkáskanál, orölt fahéj, 1 mokkáskanál só, 1 késhegynyi orölt szegfuszeg;

  • Fejes saláta hússal, majonéz nélkül

    Hozzávalók: 12 dkg fõtt marhahús v. sült hús, 2 db fejes saláta (szép nagy), 15 dkg friss paradicsom (apró, kemény húsú), újhagyma, só, törött bors, mustár, ecet, citromlé, olaj, zöldpetrezselyem.

  • Korhelyleves gombából

    Hozzávalók: 40 dkg savanyú káposzta, 5 dkg szárított gomba, 1 ek lisz, 2 ek olaj, 1 kk paprika, 2 gerezd fokhagyma, só.

  • Madártej

    Hozzávalók 4 személyre: 1 liter tej, 4 tojás, 4 ek cukor, 5 cm vaníliarúd.

  • Blue Lagoon

    Az összetevõket egy pohárban jéggel elkeverjük, felöntjük a limonádéval, majd újra megkeverjük.

  • Ribizlis vagy meggyes csokitorta

    Hozzávalók: 10 dkg vaj vagy margarin, 12,5 dkg cukor, 4 tojás, 12,5 dkg csokoládé (olvasztva), 15 dkg darált dió, 10 dkg liszt, 3 ek. instant kakaópor, 2 teáskanál sütõpor, 50 dkg ribizli vagy meggy, ribizliszörp v. lekvár, 2-3 dl tejszín, 2 cs. vaníliás cukor, 2 ek. kristálycukor.

  • Avgolemono (Görög citrommártás)

    Hozzávalók: 1 tojás, 4 ek citromlé, némi keményítõ.

  • St. André spagettisaláta

    Hozzávalók: 25 dkg spagetti, 20 dkg puha sajt, 1 zöldpaprika, 3 ek finomra vágott petrezselyemzöld, 1 szétnyomott fokhagymagerezd, 4-5 ek olivaolaj, 2-3 ek borecet, vagy balzsamecet, só, bors.