2025.07.01. - Tihamér, Annamária

Babos káposzta kacsával

Hozzávalók (4 személyre): 20 dkg tarkabab, 1 füstölt csülök, 4 fej vöröshagyma, 1 sárgarépa gyökér, 1 petrezselyem gyökér, 1 zöldpaprika, 2 szelet zellergumó, 4 babérlevél, só, 1 kg savanyú káposzta, 1,5 dl olaj, körülbelül1 kg-os tisztított vadkacsa, majoránna, 6 gerezd fokhagyma, õrölt pirospaprika, õrölt kömény, õrölt fekete bors, kakukkfû, bazsalikom, 1 evõkanál paradicsompüré, 2 dl tejföl.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A tarkababot és a savanyú káposztát lehetõleg elõzõ este külön edényben beáztatjuk. Másnap a babot leszûrjük, egy nagyobb fazékba tesszük, és felöntjük vízzel. A füstölt csülköt kisebb darabokra szeleteljük, és a csontos részt is hozzáadva a levesbe tesszük. Ízesítésként dobunk bele 1 fej vöröshagymát, 1 sárgarépát, 1 petrezselyem gyökeret, 1 zöldpaprikát, 2 szelet zellert, 2 babérlevelet és egy teáskanálnyi sót. Feltesszük fõni.

Egy másik fazékba fél dl étolajon üvegesre párolunk 1 fej vöröshagymát, beletesszük a leszûrt savanyú káposztát, 2 babérlevéllel, 1 teáskanálnyi majoránnával, és ha kell, kevés sóval idõnként kevergetve átpároljuk.

Egy harmadik edény be újabb fél dl étolajban 2 fej kockára vág ott vöröshagymát megpárolunk, belenyomunk 3 gerezd fokhagymát, 2 teáskanálnyi õrölt pirospaprikát, 1 teáskanálnyi õrölt köményt, ugyanannyi sót, õrölt fekete borsot, majoránnát, kakukkfüvet és bazsalikomot.
Feltesszük a tûzre, hozzákeverjük a kisebb darabokra vágott kacsahúst, kevés vízzel felöntjük. Keverünk még hozzá 1 evõkanálnyi paradicsompürét, és ezzel együtt fedõ alatt pároljuk. Idõ közben a kacsapörkölt levét is szükség szerint pótoljuk.

Amikor a káposzta megpuhult, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és ezzel együtt fõzzük tovább.
A megfõtt bablevesbõl a zöldségféléket és a babérlevelet eltávolítjuk. Fél dl étolajba, 1 evõkanál liszttel zsemlyeszínû rántást készítünk, belenyomunk 3 gerezd fokhagymát, hozzákeverünk 1 evõkanál õrölt pirospaprikát, és a bablevesbe öntjük. Hozzáadjuk a káposztát, és a megpuhult kacspörköltet. Átrottyantjuk, és tejföllel meglocsolva tálaljuk.

Jó étvágyat!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!