rss
  • Babos káposzta kacsával

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók (4 személyre): 20 dkg tarkabab, 1 füstölt csülök, 4 fej vöröshagyma, 1 sárgarépa gyökér, 1 petrezselyem gyökér, 1 zöldpaprika, 2 szelet zellergumó, 4 babérlevél, só, 1 kg savanyú káposzta, 1,5 dl olaj, körülbelül1 kg-os tisztított vadkacsa, majoránna, 6 gerezd fokhagyma, õrölt pirospaprika, õrölt kömény, õrölt fekete bors, kakukkfû, bazsalikom, 1 evõkanál paradicsompüré, 2 dl tejföl.

    A tarkababot és a savanyú káposztát lehetõleg elõzõ este külön edényben beáztatjuk. Másnap a babot leszûrjük, egy nagyobb fazékba tesszük, és felöntjük vízzel. A füstölt csülköt kisebb darabokra szeleteljük, és a csontos részt is hozzáadva a levesbe tesszük. Ízesítésként dobunk bele 1 fej vöröshagymát, 1 sárgarépát, 1 petrezselyem gyökeret, 1 zöldpaprikát, 2 szelet zellert, 2 babérlevelet és egy teáskanálnyi sót. Feltesszük fõni.

    Egy másik fazékba fél dl étolajon üvegesre párolunk 1 fej vöröshagymát, beletesszük a leszûrt savanyú káposztát, 2 babérlevéllel, 1 teáskanálnyi majoránnával, és ha kell, kevés sóval idõnként kevergetve átpároljuk.

    Egy harmadik edény be újabb fél dl étolajban 2 fej kockára vág ott vöröshagymát megpárolunk, belenyomunk 3 gerezd fokhagymát, 2 teáskanálnyi õrölt pirospaprikát, 1 teáskanálnyi õrölt köményt, ugyanannyi sót, õrölt fekete borsot, majoránnát, kakukkfüvet és bazsalikomot.
    Feltesszük a tûzre, hozzákeverjük a kisebb darabokra vágott kacsahúst, kevés vízzel felöntjük. Keverünk még hozzá 1 evõkanálnyi paradicsompürét, és ezzel együtt fedõ alatt pároljuk. Idõ közben a kacsapörkölt levét is szükség szerint pótoljuk.

    Amikor a káposzta megpuhult, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és ezzel együtt fõzzük tovább.
    A megfõtt bablevesbõl a zöldségféléket és a babérlevelet eltávolítjuk. Fél dl étolajba, 1 evõkanál liszttel zsemlyeszínû rántást készítünk, belenyomunk 3 gerezd fokhagymát, hozzákeverünk 1 evõkanál õrölt pirospaprikát, és a bablevesbe öntjük. Hozzáadjuk a káposztát, és a megpuhult kacspörköltet. Átrottyantjuk, és tejföllel meglocsolva tálaljuk.

    Jó étvágyat!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Párolt káposzta saláta

    Fejes káposztát meggyalulunk s egy lábosba, melyben már elõbb egy fél fej finomra vágott vereshagymát...

  • Absinth cocktail

    Hozzávalók: 3 cl Pernod, 3 cl víz, 1 öntet angostura, 1 öntet cukorszirup, koktélcseresznye, citromspirál.

  • Szalagtészta diós pesto-val

    Hozzávalók: 50 dkg szalagtészta, 10 dkg dióbél, 10 dkg parmezán, 5 ek olivaolaj, 2 dl tejszín, bors, 30 dkg szárított paradicsom, só.

  • Serpenyõs gyros

    60 dkg birkalapocka (helyettesíthetõ más tetszõleges hússal is), Kotányi görög fûszerkeverék, olaj, só.

  • Bácskai csirkemell leves

    Hozzávalók 4 személyre: 400 g csirkemell, 1 db vöröshagyma, 50 g zsír, piros paprika, 1000 ml csontleves, 1 pohár tejszín, 1 db tojás, 1 db zöldpaprika, 25 g liszt, 60 g vaj,só.

  • Rafaello

    A vizet a cukorral sziruppá fõzzük, majd belekeverjük a Ramat. Hozzáadjuk a tejport és a kókuszt, jól elkeverjük, majd 2-3 órára hûlni hagyjuk. (Ideális elõzõ nap elkészíteni a masszát) Közben a mandulát leforrázzuk, és a héját leszedjük, száradni hagyjuk. A kihûlt masszából golyókat formálunk, aminek a közepébe bele teszünk egy-egy szem mandulát, majd kókuszreszelékben megforgatjuk. Elkészítés után kis idõre újra hûtõbe tesszük.

  • Madártej

    Hozzávalók:

    1,5 liter tej
    15 dkg cukor
    4 tojás
    1 evõkanál liszt
    1 zacskó vaníliás cukor
    csipetnyi só.

  • Csuka káposztával

    Hozzávalók: 2 kg-os csuka, 1 kg savanyú káposzta, 10 dkg vöröshagyma, 6 dkg liszt, 1 dkg paprika, 8 dkg zsír, 3 dl tejföl, só.

  • Cherrys muffin

    Hozzávalók: 260 g liszt, 1 csomag sütõpor, csipetnyi só, 1 ek. fahéj, 1 db tojás, 100 g cukor, 3/4 csésze olvasztott vaj, 400 ml tej, 250 g cseresznye, 40 ml Cherry Brandy. Tálaláshoz ízlés szerint puding!

  • Amaretti

    Amaretti: 25 dkg mandula, 5 dkg keserû mandula, 30 dkg cukor, 3 tojásfehérje, valamint porcukor a megszóráshoz.

  • Vegyes zöldségesrizs

    Vegyes zöldségesrizsEgy serpenyőben felmelegítjük az olívaolajat, majd föltesszük a felszeletelt lilahagymát, az apróra vágott paradicsomot, a nagyon vékonyra szelt céklát, kicsi rózsákra szedett brokkolit, a felkockázott krumplit. Rálocsoljuk a szójaszószt és sózás után fedő alatt párolódni feltesszük takaréklángon. Sűrűbben kavargassuk, mert könnyen odakap. Ha már a répa és a krumpli körülbelül félpuhára párolódott, hozzáöntünk két deciliter vizet és rizst. Elkeverjük és a fedőt visszahelyezve addig pároljuk, míg a rizs meg nem puhul teljesen.

  • Pikáns metélt

    Hozzávalók: 25 dkg széles metélt, 10 dkg füstölt szalonna, 1 db sárgarépa, 1 db petrezselyemgyökér, 2 dl tejföl, 1 szelet zellergumó, 1 fej vöröshagyma, 1 dl száraz vörösbor, 1 db marhahúsleves kocka, fél db citrom leve és héja, 1 ek kristálycukor, 1 ek liszt, 1 tk mustár, 1 db babérlevél, 1 mk tört borókabogyó, 1 mk tört koriander, 1 mk tört mustármag, 1 csipet só, 1 csipet törött fekete bors.

  • Tejszínes-kapros pulykamell

    Hozzávalók: 1 kg pulykamell, 10 dkg kapor, 1 dl olívaolaj, só, bors, 4 gerezd fokhagyma, 1 dl fehérbor, 1/2 liter fõzõtejszín.

  • Rokfortos öntet

    Végy 25 dkg majonézt, 15 dkg rokfortot, 1 dl tejszínt, 2-3 evõkanálnyi citromlét, egy kevés cayenne borsot, õrölt fehér borsot és sót.

  • Uborkamártás

    Hozzávalók: 2 db közepes csemege uborka, 2 kanál olaj, 2 kanál liszt, só, cukor, pár szál kapor.

  • Lencsefõzelék

    A lencsét megválogatjuk, majd többször, váltott vízben megmossuk, és hideg vízben feltesszük fõni.

  • Zöldségkrémleves sajtosan

    Zöldségkrémleves sajtosanA zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, feldaraboljuk. Nagylábasban olajat forrósítunk és beletesszük a hagymát, a pórét, amiket megsózunk és üvegesre párolunk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a burgonyát is. Felöntjük a levessel és 20 percig fedő alatt főzzük. Belekeverjük a lecsöpögtetett bébirépát és további 2 percig főzzük. Összeturmixoljuk. A levest visszaöntjük a lábosba, belekeverjük a reszeltsajtot és a száraz fehérbort. Kis lángon összemelegítjük. Ízlés szerint pirított kenyérkockákkal tálaljuk.

  • Szardíniás pirítós

    Jó minõségû szardíniakonzervbõl kivesszük a halakat, kiszedjük a gerincüket, az olaját felforrósítjuk, és megsütjük benne a szardíniát.

  • Citromzselé Camparival

    Hozzávalók: 7,5 dl citromlé, (kb. 15 citrom leve), 1,5 dl Campari, 1 kg zselécukor, egy citrom reszelt héja.

  • Tejes pite barackízzel

    Hozzávalók: 1 liter tej, 6 dkg margarin, 10 dkg vaníliás cukor, 20 dkg liszt, 20 dkg sárgabarackíz, 5 tojás, pici só, 5 cl barackpálinka (ez el is maradhat).