2024.04.24. - György

Bécsi túrós derelye

Hozzávalók: 5 g õrölt fahéj, 1 darab citrom, 8 darab tojás, 50 g mazsola, 10 g só, 40 g zsír, 5 g vaníliás cukor, 80 g zsemlemorzsa, 20 g búzadara, 100 g porcukor, 300 g félzsíros tehéntúró, 150 g burgonya, 500 g sima liszt.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A burgonyát megmossuk, héjában megfõzzük. Szitán átpasszírozzuk és a liszt súlyához viszonyítva, harminc százaléknyit kimérünk belõle. A lisztet gyúródeszkára szitáljuk, hozzákeverjük az átpasszírozott burgonyát és négy tojással gyúrt tésztát készítünk. Simára gyúrjuk, négy cipóra elosztjuk. Pihentetni nem kell, gyúrás után lehet nyújtani. Kicsit vastagabbra nyújtjuk, mint a sima gyúrt tésztát, mert a burgonya miatt könnyen kiszakad.

A szitán átpasszírozott túróból elkészítjük a tölteléket. Keverõtálba tesszük a túrót, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a vaníliás porcukrot a reszelt citromhéjat és a búzadarát. Végül a tojások fehérjébõl vert habot és az áztatott, leszárított mazsolát is. A kinyújtott tésztára diónyi nagyságú tölteléket teszünk, tojással lekenjük a töltelékek közötti tészta részt.

Ráhajtjuk a tésztát és rányomkodjuk, derelyevágóval daraboljuk. A betöltött derelyéket sós, forrásban lévõ vízben megfõzzük, leszûrjük, lecsepegtetjük. Zsírban pirított zsemlemorzsában megforgatjuk a megfõtt, még forró derelyéket. Elõmelegített tésztás tányérra tálaljuk, fahéjas porcukorral meghintjük.

Jó étvágyat!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!