rss
  • Akácvirág-szörp

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: 70 dkg akácvirág, 6 l víz, 3 közepes citrom, 25 dkg akácméz, 1,5 kg cukor, 1 ek aszkorbinsav, szalicil.

    A virágot 15-20 percre vízbe teszem, erõsen rázva kimosom a bogarak miatt. A cukrot kevés vízzel feloldom lángon, majd a többivel felöntöm, belekarikázom héjastul a citromot, beleöntöm a citromsavat, és amikor kezd hûlni az akácmézet is elkavarom benne. majd legvégül a virágokat. 2-3 nap alatt összeérnek az ízek, ekkor beleszûröm tüllön a kifõzött üvegeibe.

    A szalicilt itt sem bele keverem, mert erõsen rákkeltõ, hanem az üveg nyakát záró celofánra kenem szét, arra terítem a következõ réteg celofánt, vagy az üveg külsõ száját kenem át alaposan vele, ha más zárást adok neki. Rendkívül ízletes, és különleges üdítõ készíthetõ belõle, és nyári italok keverésénél is gondolhatunk rá!

    Kellemes italozást!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • 108 finomenális vegetáriánus recept à la Laár

    Különleges szakácskönyvet szeretnénk ezúton az olvasók figyelmébe ajánlani.

    A szerzõ Laár András, a népszerû abszurd humorista és elõadómûvész, a közismerten elkötelezett vegetáriánus, aki remekül fõz is. Ez a kötet mindkét arcát egyesíti, hiszen a hús- és tojásmentes ételleírások mellett ismert figurái (Besenyõ Pista bácsi, Tompika, Kemenesfalvi bácsi...) is megjelennek néhány recept erejéig. A kötetet Laár András szellemes illusztrációi, gasztronómiai témájú versei, írásai és a társszerzõ, Laár Györgyi rajzai is színesítik.

  • Fóliás csirkerszárnyak

    Hozzávalók: 80 dkg csirkeszárny, 60 dkg burgonya, 3 gerezd fokhagyma, 4 dkg grillfûszerkeverék, 0,5 dl étolaj, só.

  • Tepsis libacomb

    Hozzávalók: 4 libacomb, 4 paprika, 1 hegyes erõs paprika, 2-2 paradicsom és vöröshagyma, 1 kg krumpli, 1 ek. liszt, 1 tk. pirospaprika, 1 mk. bors, 1 csapott ek. só, 4 gerezd fokhagyma.

  • Rizses gombaleves

    Hozzávalók: 30 dkg csiperkegomba, fél csésze (lehetõleg barna) rizs, 2 fej hagyma, 1 csokor petrezselyem,1 ek liszt, 1 kk olaj 1 tk só, csöpp mustár, csipetnyi curry, csipetnyi õrölt bors ,fél pohár tejföl, vegeta.

  • Juhtúrós csusza kaporral

    Hozzávalók: 50 dkg Durillo fodros nagykocka, 25 dkg juhtúró kapor, 10 dkg füstölt szalonna, 2 dl tejföl;

  • Tigris muffin

    Ebbõl az adagbol 15 db nagy muffin lesz, lehetõleg nagy lyuku sütõben süssük!

  • Pljeskavica (szerb étel)

    Hozzávalók: 500 g sertés-, vagy marhahús, 300 g hagyma, 3-4 ek. ásványvíz, só, bors, olaj, erõspaprika.

  • Szicíliai juhsajtos babsaláta

    1 kis doboz (425 ml) vesebabot hideg vízzel leöblítünk, lecsöpögtetünk. 2 fej vöröshagymát nagyobb kockákra vágunk. 2 fej jégsalátát vagy fejes salátát csíkokra metélünk. 1 kis doboz (446 ml) ananászkonzervet lecsöpögtetünk és feldarabolunk.

  • Lecsós sertésszelet

    Hozzávalók: 10 szelet 8 dekás karaj, 2 dkg só, 5 dkg liszt, 10 dkg zsír, 10 dkg füstölt szalonna, 20 dkg hagyma, 5 g fokhagyma, 1,5 dkg pirospaprika, 1 kg zöldpaprika, 30 dkg paradicsom.

  • Húsos gombaleves

    Húsos gombalevesFeldaraboljuk a vöröshagymát, a csirkemellet és a leveszöldségeket. Az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk felforrósított olajon, majd beletesszük az összetört fokhagymát és a megtisztított apróra vágott gombát. Körülbelül 5 percig pároljuk, majd felengedjük 2-3 liter vízzel. Beletesszük a megtisztított és összekockázott csirkemellet és a fűszereket. Körülbelül 15 perc forralás után hozzáöntjük a többi feldarabolt zöldséget is. Mielőtt teljesen megpuhulnak a zöldségek, ízlés szerint rakhatunk bele egy marék tésztát is, de anélkül is nagyon finom.

  • Almás-mézes érmék

    Hozzávalók: 1 dl margarin vagy vaj, 2 dl méz, 2 db tojás, 3 dl finomliszt, 1/2 teáskanál szódabikarbóna, 1/2 teáskanál sütõpor, 1/2 teáskanál só, 1/2 teáskanál õrölt fahéj, 1/2 teáskanál õrölt szerecsendió, 3 dl finomra metélt hámozott alma, 2 dl finomra aprított, kimagozott datolya, 1 dl mazsola, 1 dl apróra vágott dió, 5 dl hántolt zab.

  • Hagymás palacsintacsíkok

    Hozzávalók: 2 db tojás, 30 dkg liszt, 3 dl tej, 1 pohár tejföl, 3 fej hagyma, sütéshez: olaj, 1 teáskanál só.

  • Sonkás-sütõtökös metélt

    Hozzávalók:

    - 20 dkg sonka
    - 6 dkg sajt
    - 15 dkg sütõtök
    - 1 db kápia paprika
    - 4 szál újhagyma
    - 2 dl tejszín
    - 2 dkg sütõmargarin
    - 1 evõkanál olívaolaj
    - kis csokor bazsalikom
    - só
    - frissen õrölt feketebors

  • Német krumplisaláta

    Hozzávalók: 3-4 szem héjában fõtt burgonya, 2 kisebb ecetes uborka, 1 ek olaj, 1 kk mustár, 2 kk ecet, só, bors.

  • Kapros, juhtúrós galuska

    Hozzávalók: 3 db tojás, 10 dkg juhtúró, 30 dkg liszt, fél csokor kapor, 1 evõkanál vaj, 1 evõkanál só.

  • Avokadópürés, korpás toast

    Hozzávalók: 2 érett avokadó, 1 pohár tejföl, 2 gerezd fokhagyma, fél citrom leve, csipet só, frissen õrölt fekete bors, 8 szelet korpás toastkenyér, 1 csomag retek.

  • Tepsis sült gyümölcsök

    Hozzávalók:

    - 1 db banán
    - 1 db alma
    - 1 db narancs
    - 2 db kivi
    - 1 kk baracklekvár vagy méz
    - 2 dkg margarin

  • Kapros-joghurtos mártás

    Hozzávalók: fél liter joghurt, só, bors, egy citrom leve, 2 ek finomra vágott kapor.

  • Hógolyó

    Hozzávalók:

    - 4 db tojássárgája
    - 1 csomag margarin
    - 40 dkg liszt
    - 1 csomag sütõpor
    - 1 db citrom leve
    - 10 dkg cukor

    A habhoz:

    - 20 dkg cukor
    - 30 dkg darált dió
    - 4 db tojásfehérje

    A beforgatáshoz:

    - porcukor és vaníliás cukor keveréke

  • Barackos túrószelet

    Hozzávalók: 20 dkg túró, 4 dl tejszín, 5 dkg porcukor, 1 tasak zselatin, 1 üveg barackbefõtt, 1 tasak vaníliás cukor, 1 teáskanálnyi citromhéj, fehér piskóta.