rss
  • Brokkoli tésztával

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: 50 dkg brokkoli, 25 dkg kockatészta vagy makaróni, illetve bármilyen nagyobb tészta, 1 közepes fej hagyma, 10-25 dkg apró, érett paradicsom, só. A mártáshoz: 1 evõkanál vaj, 2 evõkanál liszt, 6 dl tej, 1 teáskanál mustár, só, õrölt fehérbors, 35 dkg reszelt sajt, 2 evõkanál zsemlemorzsa.

    A tésztát lobogó forró vízben kifõzzük, leöblítjük és leszûrjük. A rózsáira szedett brokkoli szárát levágjuk, vékonyan meghámozzuk, sós vízben 3-4 percig fõzzük, majd hozzátesszük 2-3 percre a rózsákat is. Figyeljünk arra, hogy ne fõzzük túl. A brokkoliról leöntjük a fõzõvizet és félretesszük.

    A vajból és lisztbõl világos rántást készítünk, egészen kis tûzön, folyton kevergetve fokozatosan beleöntjük a tejet. Addig fõzzük, míg egy kicsit besûrûsödik. Sóval, borssal, mustárral ízesítjük és belekeverjük a reszelt sajt kétharmadát. Összekeverjük a fõtt tésztával és a brokkolival, az egészben hagyott vagy félbevágott, apró paradicsomokkal, öntsünk egy keveset hozzá a brokkoli fõzõvizébõl, s az egészet kivajazott tepsibe vagy tûzálló tálba öntjük.

    Meghintjük zsemlemorzsával, a maradék sajttal és elõmelegített, forró sütõben aranybarnára sütjük.

    Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Rakott tojás

    10 db tojást megfõzünk, majd megtisztítjuk és félbevágjuk. A tojássárgákat kiszedjük és egy kis tálkában 2 doboz májkrémmel, vagy 15 dkg darált párizsival, valamint annyi tejföllel hogy krémes állagú legyen kikeverjük. Ízesítjük sóval és borssal.

  • Halpástétom

    Hozzávalók: 1 doboz olajos szardínia, 1 csokor zöldhagyma, l evõkanál vaj vagy margarin, 2 evõkanál darált dió, l evõkanál paradicsom püré, kevés só.

  • Sült szardellás gomba

    Hozzávalók: 50 dkg nagy sampinyongomba-fejek, 1 evõkanál szardellapaszta, 1 db egész tojás, 1 dl tej, 10-12 dkg finomliszt, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma, ízlés szerint törött fekete bors.

  • Almás-tökös muffin

    Hozzávalók: 2½ csésze liszt,2 csésze reszelt alma,1 tk szódabikarbóna, ½ tk só, 2 tojás, ½ csésze olaj,1 csésze sütõtök konzerv átpasszírozva, 1 evõkanál mézeskalács fûszerkeverék, 2 csésze cukor. Tetejére: ¼ csésze cukor, 2 evõkanál liszt, 4 tk vaj.

  • Italkorcsolya

    Hozzávalók: a tésztához 40 dkg finomliszt, 2 dl tej, 1 teáskanál só, a töltelékben: 2 nagy fej vöröshagyma, 3 evõkanál olaj, 1 teáskanál pirospaprika (esetleg erõs), 1 mokkáskanál curry-por, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 2 gerezd fokhagyma, 2 tojásfehérje;

  • Pusztapörkölt

    Hozzávalók: 15 dkg v. hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 40 dkg marhahús, 60 dkg burgonya, 2-2 paradicsom és paprika, köménymag, pirospaprika, só, olaj.

  • Olívás gombasaláta

    Hozzávalók: 40 dkg gomba, fél fej jégsaláta, 2 db kemény paradicsom, 1 fej lila hagyma, 2 evõkanál magozott és apróra vágott olajbogyó, 3 evõkanál olívaolaj, 2 evõkanál bor- vagy gyümölcsecet, 1-1 késhegynyi õrölt fehér bors és õrölt babérlevél, ízlés szerint só, cukor és ecet.

  • Sült kukorica

    Hozzávalók: kizárólag nagyon zsenge, vékonyka, tejes kukoricacsövek tetszés szerinti mennyiségben, ízlés szerint só.

  • Alföldi húsgombóc

    Hozzávalók: 25 dkg burgonyás tészta, 30 dkg sertéslapocka, 1 hagyma, 1 evõkanál olaj, ízlés szerint só, õrölt bors, pirospaprika, petrezselyem, 1-1 zöldpaprika, paradicsom, 1 dl tejföl, 5 dkg reszelt sajt.

  • Citromzselatin

    Hozzávalók: 1,5 evõkanál zselatin, 2 citrom reszelt héja, 1 dl száraz forró fehérbor, 4 evõkanál citromlé, 2 dl forró víz, 12 dkg kristálycukor.

  • Tejfölös kakasgulyás

    Hozzávalók: 1 kis kakas, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 50 dkg burgonya, 1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 dl tejföl, 1 cseresznyepaprika, 2 evõkanál olaj, 4 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál pirospaprika, ízlés szerint só;

  • Túrós rétes

    Hozzávalók:

    Tésztához:

    - 1 csomag hatlapos réteslap

    Töltelékhez:

    - 1 kg sovány vagy félzsíros tehéntúró
    - 200 g porcukor
    - 30 g puha vaj
    - 2 egész tojás
    - 2 tojássárgája
    - 50 g mazsola
    - reszelt citromhéj
    - 100 g zsemlemorzsa
    - 100 g porcukor a szóráshoz

  • Meggyes kevert sütemény

    Hozzávalók: 55 dkg kristálycukor, 1 cs. vaníliás cukor, 5 tojás, 3 dl olaj, 3 dl szénsavas ásványvíz, 50 dkg liszt, 1 cs. sütõpor, 2 evõkanál kakaópor, magozott, cukrozott meggy.

  • Tejes bableves

    Hozzávalók: fél kg fejtett bab, 2 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 1 szál zellerlevél, 1 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 5-6 szem bors, 1 egész zöldpaprika, 1 paradicsom, só, 2 dl tejfel, 2 evõkanál liszt.

  • Pácolt csirkecomb Hegedûs módra

    Hozzávalók: 4 szép csirkecomb, 1 dl száraz fehérbor, 15 dkg gomba, 2 evõkanál mazsola, 4 szál zöldhagyma szárával együtt, fél dl tejszín, 2 db egész tojás, 3-4 evõkanál liszt, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanál só, 1 teáskanál olaj.

  • Diós metélt

    Hozzávalók: 25 dkg szalagtészta, só, 15 dkg darált dió, porcukor.

  • Erdélyi raguleves

    Hozzávalók:

    1 csomag csirkeaprólék, 1 darab sárgarépa, 1 darab fehérrépa, 3 dkg vaj, 1dl tejföl, 2 evõkanál tejföl, 2 babérlevél, só

  • Túrós pogácsa

    Hozzávalók: túró 15 dkg, vaj 5 dkg, liszt 10 dkg, zsír 25 dkg, só 1 késh., tojás 2 db, morzsa 10 dkg.

  • Töltött borda lecsóval

    Hozzávalók: 40-50 dkg sertésborda 10 dkg darált sertéshús só, bors, kökény kiskanál fûszerpaprika 3 gerezd fokhagyma 1 db közepes padlizsán 1 fej lilahagyma 2-2 db paprika és paradicsom 2 db fõtt burgonya 5 dkg füstölt szalonna 1,5dl fehér bor.

  • Péter-Pál szelet

    Hozzávalók: 12 tojás, 18 dkg liszt, 5 dkg reszelt csokoládé, 36 dkg vaníliás cukor.