rss
  • Szilvás gombóc - Extra variáció

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: 70 dkg burgonya, 30 dkg liszt, 25 dkg magvaváló szilva, 15 dkg zsemlemorzsa, 4 evõkanál olaj, 1 egész tojás, 1 dkg vaj, 2 evõkanál kismokka-cukor, 1 mokkáskanálnyi õrölt fahéj, csipetnyi só, a tetejére fahéjas porcukor.

    A burgonyát megmosom, majd héjastól puhára fõzöm. Meg hámozom, és még melegen áttöröm. Ha már langyosra hûlt, hozzáadom a vajat, a tojást és a lisztet. Jól össze gyúrom. Lisztezett deszkán a tésztát kinyújtom és négyzetekre vágom.

    A megmosott és kimagozott szilvát lecsöpögtetem, majd a mag helyére egy-egy szem mokkacukrot teszek, amit elõzõleg meg mártottam õrölt fahéjban. A szilvát összenyomom, majd a tésztakocka közepére helyezem. Ezután a négy sarkát összefogva gombócokat gömbölyítek belõle. Forrásban lévõ sós vízben kifõzöm, és meleg vízzel leöblítve, a közben olajon megpirított zsemlemorzsába forgatom. Fahéjas porcukorral meghintve kínálom. Aszalt szilvával vagy kemény szilvalekvárral is készíthetõ, de kajszibarackkal is nagyon finom.

    Jó étvágyat!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Gombás nyúlpaprikás

    Hozzávalók: 4 db házinyúl comb, 200 g nyúlmáj, 100 g füstölt szalonna, 50 g olaj, 50 g vöröshagyma, 50 g zöldpaprika, 150 g szegfûgomba, vagy sampion, 50 g olaj, 15 g fûszerpaprika, ízlés szerint: só, õrölt bors, 1 dl tejfel, 1 dl tejszín, 50 g liszt.

  • Sült spagetti

    Hozzávalók: 20 dkg spagetti, 2 ek. margarin, 50 dkg darált hús, 2 tojás, 20 dkg túró, 4 ek. reszelt parmezán, 1-1 hagyma, zöldpaprika, konzerv paradicsom, 1-1 tk. cukor, só, szurokfû (oregano), olaj.

  • Gesztenyés kacsa

    Hozzávalók: 1 pecsenye kacsa, 1 áztatott zsemle, a kacsa mája, 1 kanál zsír, negyed kiló fõtt gesztenye, 2 tojás, só, bors.

  • Hagymás kacsamáj

    Hozzávalók: 40-50 dkg kacsamáj, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 evõkanál kacsazsír, 3 gerezd fokhagyma, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, tej a kacsamáj áztatásához, késhegynyi õrölt szerecsendió-virág, 1 mokkáskanál majoránna, ízlés szerint só és törött fekete bors.

  • Tárkonyos raguleves

    Tárkonyos ragulevesA húst lebőrözzük, kicsontozzuk, kockákra vágjuk. Az apróra vágott vöröshagymát olajon megpároljuk, majd a húst rárakjuk. Ezután a kockákra vágott zöldségek, majd a borsó és a gomba következik. Felengedjük húslével (kockából is készíthető), tejszín habarással besűrítjük. Apróra vágott zöldpetrezselymet, finomra vágott tárkonyt (vagy szárított tárkonyt) adunk hozzá, majd kevés tárkonyecetet vagy citromlét, pici sót. Ha konzerv zöldborsót és konzerv gombát használunk,akkor adjuk a leveshez ha a hús és a többi zöldség már majdnem készre főtt.

  • Sajtos-sonkás rizspogácsa

    Hozzávalók: 3 dl fõtt rizs (maradék is lehet), 10 dkg fõtt füstölt sonka, 1 db egész tojás + 1 tojássárga, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 2 dl tejföl, 3 dkg vaj (vagy margarin), kis fej vöröshagyma, mokkáskanálnyi törött fehér bors, teáskanálnyi csípõs mustár, ízlés szerint só, zsemlemorzsa a bundázáshoz.

  • Berni mártás

    Hozzávalók: 5 tojássárgája, 25 dkg vaj, 1/2 dl ecet, 2 dkg vöröshagyma, 1/4 babérlevél, pár szem fekete bors, kis csomag tárkony, zöldpetrezselyem és Cayenne-i bors.

  • Szilvás muffin

    Szilvás muffinA tojásokat a kétféle cukorral jó krémesre kikeverjük. Hozzáadjuk a puha margarint, és jól összedolgozzuk, majd hozzáöntjük a tejet és a rumot is. A lisztbe belevegyítjük a sütőport. A szilvát kisebb kockákra összevágjuk, és a lisztes keverékkel együtt a masszához adjuk. A muffinsütőt papírkosárkákkal kibéleljük, és az elkészített tésztákkal majdnem teletöltjük a formát. Előmelegített sütőben, közepes lánggal, 180°C-on körülbelül 20 perc alatt megsütjük. Előbb a formában hagyjuk hűlni, majd rácsra téve teljesen kihűtjük a muffinokat.

  • Gombás rakott hal

    Hozzávalók: 1 kg halfilé, 30 dkg gomba, 1 hagyma, 2 ek. olaj, 2 dl tejföl.

  • Zöldséges halleves

    Hozzávalók: 20 dkg fagyasztott tonhal, 3 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, l nagy fej hagyma, 5 evõkanál vaj, 2 kanál liszt 3 tojás, 1 marék mazsola, 3 evõkanál õrölt dió, só, cukor, bors, kevés õrölt gyömbér, kb. l0 evõkanál maceszdara.

  • Mediterrán sárgaborsóleves

    Hozzávalók: 20 dkg sárgaborsó vagy lencse, 1 nagy fej hagyma, 1 szál sárgarépa, kis darab zeller, 3 evõkanál olaj, só, bors, keleti kömény.

  • Paella

    Hozzávalók: csirke, sertésoldalas, rizs, 1 kis csirke, 25 dkg sertésoldalas, 20 dkg cserkészkolbász, 1 kis fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 3 paradicsom, 2 zöldpaprika, 25 dkg rák, féltucat kagyló, 1 doboz konzerv articsókaszív, 1 dl kilejtett zöldborsó, 3 dl rizs, 3 evõkanál olaj, só, törött feketebors, 1 csapott evõkanál pirospaprika, sáfrány.

  • Good morning koktél

    Hozzávalók: 2 ek Nesquick, vagy más instant kakaópor, 1 dl tej, 1/2 dl piros szõlõlé, 1/2 dl narancslé, 1 tojássárgája, néhány szem piros szõlõ, vékony narancsszelet.

  • Karamellizált zöldségek

    Hozzávalók:

    - 2 szál sárgarépa
    - 2 nagyobb fej fõzõhagyma
    - 4 kis fej lilahagyma
    - fél piros húsú kaliforniai paprika
    - 1 marék nagyon zsenge cukorborsó héjastól
    - 7-8 dkg cukor
    - 0,5 dl fehérborecet
    - 1,25 dl forró víz
    - csipet só
    - citromlé
    - bors

  • Lecsó spenóttal

    Elkészítés:
    A megmosott, félbe vágott újkrumplikat tepsiben sütjük meg.

    A szalonnát apró kockákra vágva megpirítjuk, idõközben fokhagymát dobunk bele, kiszedjük egy tányérba. Ez és a sült krumpli majd a végén kerül a lecsóba.

    A felvágott zöldhagymát megdinszteljük a szalonna zsírján, majd a reszelt murkot hozzáadjuk.

  • Karfiolköret

    Hozzávalók: 1 kg-os tömör karfiolfej, 2 dl tejföl, 1 tojássárgája, 5 dkg vaj, só, csipetnyi reszelt szerecsendió, 5 dkg reszelt sajt.

  • Tejszines csirkeleves

    Tejszines csirkelevesA combokat megmossuk, a vízzel, babérlevéllel, szegfűszeggel, borókabogyóval és a sóval kb. 30 percig főzzük. A sárgarépát, hagymát és a pórét megtisztítjuk, mossuk, félbevágjuk. A fövő leveshez adjuk, és további 30 percig főzzük. Az ananászt leszűrjük, darabokra vágjuk. A megmaradt pórét megtisztítjuk, mossuk, vékony gyűrűkre vágjuk. A mandulapelyhet egy forró serpenyőben aranysárgára pirítjuk, hűlni hagyjuk. A húst kivesszük a levesből, lebőrözzük, kicsontozzuk. A levest leszűrjük. A vajat felforrósítjuk, rászórjuk a lisztet és a curryt, 1-2 percig pirítjuk, felöntjük a levessel, és 5 percig főzzük.

  • Sárgarépa főzelék tejszínesen

    Sárgarépa főzelék tejszínesenAz edénybe öntsünk 1 dl olajat és 1 dl vizet. Tegyük hozzá a citromreszelőn legyalult répát, szórjunk rá 2 teáskanál sót, púpos evőkanálnyi kristálycukrot, forgassuk át, és gyenge lángon, lefedve, időnként megkeverve kezdjük el párolni. Ha már majdnem puha, a tűzről levéve szórjunk rá négy púpos evőkanálnyi lisztet. Egy percre tegyük vissza a tűzre, közben folyamatosan kevergessük, hogy le ne égjen. Ismét félretéve hígítsuk fel 8 dl zsíros tejjel és 3 dl zsíros tejszínnel, adjuk hozzá a citromhéjat és -levet, a fűszereket, kristálycukrot.

  • Hawaii hús másképp

    Hozzávalók:
    40 dkg sertéscomb, 20 dkg ananászkonzerv, 2 dl tejszín, 1 dl olaj, 1/2 citrom leve, só, bors, fokhagyma, citromfû.

  • Kelbimbós frankfurti leves

    Kelbimbós frankfurti levesA finomra vágott vöröshagymát az olaj felében lepirítjuk, majd hozzátesszük a zúzott fokhagymát, a felkockázott burgonyát és a felkarikázott répát. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük majoránnával és a finomra vágott petrezselyemmel, majd felengedjük vízzel. Mikor a burgonya félig megfőtt, hozzáadjuk a csíkokra vágott kelkáposztát, illetve az egész kelbimbót.Az olaj másik feléből rántást készítünk, ebbe bele is piríthatunk egy kevés petrezselymet, tejföllel, illetve tejszínnel simára keverjük, ezzel sűrítjük be a forrásban lévő levest. A végén a megpirított virslikarikákat a tetejére szórjuk.