2025.12.24. - Ádám, Éva

Szilvás gombóc - Extra variáció

Hozzávalók: 70 dkg burgonya, 30 dkg liszt, 25 dkg magvaváló szilva, 15 dkg zsemlemorzsa, 4 evõkanál olaj, 1 egész tojás, 1 dkg vaj, 2 evõkanál kismokka-cukor, 1 mokkáskanálnyi õrölt fahéj, csipetnyi só, a tetejére fahéjas porcukor.
A burgonyát megmosom, majd héjastól puhára fõzöm. Meg hámozom, és még melegen áttöröm. Ha már langyosra hûlt, hozzáadom a vajat, a tojást és a lisztet. Jól össze gyúrom. Lisztezett deszkán a tésztát kinyújtom és négyzetekre vágom.

A megmosott és kimagozott szilvát lecsöpögtetem, majd a mag helyére egy-egy szem mokkacukrot teszek, amit elõzõleg meg mártottam õrölt fahéjban. A szilvát összenyomom, majd a tésztakocka közepére helyezem. Ezután a négy sarkát összefogva gombócokat gömbölyítek belõle. Forrásban lévõ sós vízben kifõzöm, és meleg vízzel leöblítve, a közben olajon megpirított zsemlemorzsába forgatom. Fahéjas porcukorral meghintve kínálom. Aszalt szilvával vagy kemény szilvalekvárral is készíthetõ, de kajszibarackkal is nagyon finom.

Jó étvágyat!