2024.03.19. - József, Bánk

Töltött karalábélevél

Hozzávalók: 12 zsenge karalábélevél, 25 dkg darált sovány sertés- vagy marhahús, 10 dkg rizs, 1 tojás, 4 zsenge karalábé, 4 dl tejföl, 2 dkg vaj, só, cukor, citromlé, õrölt fehér bors ízlés szerint, kevés ecet, 1 evõkanál liszt.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A rizst váltott vízben átmosom, lecsöpögtetem és térfogatának megfelelõen másfélszeres mennyiségû vízzel félig megpárolom. Ha langyosra hûlt, jól összegyúrom a nyers tojással, a darált hússal, a sóval és az õrölt fekete borssal. A megmosott és lecsöpögtetett karalábéleveleket forrásban levõ sós-ecetes vízben az újraforrástól számítva 3 percig fõzöm. A vastag erezetet kivágom belõle, és hagyom kihûlni.

A tölteléket 12 részre osztva egyenként belegöngyölöm a levelekbe, mintha töltött káposztát készítenék. A tûzálló tálat kikenem a vajjal, egyenletesen behintem a liszttel, majd a kis tekercseket egymás mellé rakom. Az egészet meglocsolom tejföllel, és a tálat befedve az elõmelegített forró sütõbe tolom. 30 percnyi párolás után rászórom a megtisztított és vékonyka kis hasábokra vágott karalábét. Saját levével meglocsolom és lefedve, a sütõben készre párolom. Ha már megpuhult a karalábé, citromlével és csipetnyi cukorral ízesítem. Tálaláskor tányérra csúsztatok 3 göngyöleget és melléteszek karalábét, amit kevés tejföllel lelocsolok és citromkarikával díszítek.

Jó étvágyat!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!