2025.12.19. - Viola

Sült csirke, kukoricaliszttel

Hozzávalók: 1 kg-os csirke, 1 dl konyak, 1 tk cukor, 1 tk só, 2 gerezd fokhagyma, 2 db egész tojás, 5-6 ek kukoricaliszt, 1 dl sûrû majonéz.
A megmosott, leszárított csirkét 8 darabra vágjuk, és megsózzuk. A konyakba belekeverjük a sót és a cukrot, valamint a megtisztított és szétzúzott fokhagymát. A csirkedarabokat egyenként megmártjuk a fûszeres-konyakos lében, ezután mély tálban egymásra rakjuk a húsokat. Legalább 2 órán keresztül hagyjuk állni, a tálba visszacsurgó levet idõnként ráöntjük.

A húsdarabokat még nedvesen megforgatjuk a kukoricalisztben, majd a felvert tojásba és ismét kukoricalisztbe mártjuk, amit jól rá is nyomkodunk. 170 fokra felforrósított olajban nagyságtól függõen 6-10 perc alatt szép sárgásbarnára meg23 sütjük. Míg a csirkedarabok sülnek, a visszamaradt konyakos-fûszeres levet belekeverjük a majonézbe, és a már megsült, még forró húsdarabokat meglocsoljuk vele. Szalmaburgonya és saláta illik hozzá. Kissé munkaigényes, de ünnepi étel, és nem nagyon drága.

Jó étvágyat!