rss
  • Paradicsomos káposzta

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: 1 kg fehér édes káposzta, 3 evõkanál olaj, 2 evõkanál liszt, liter paradicsom ivólé vagy ¼ -es paradicsompüré, só, õrölt bors, cukor és 1 babérlevél.

    A káposztát elõször félbevágjuk, majd kitorzsázva, laskára vágjuk. Annyi sós vízben tesszük fel fõni, hogy félig ellepje. Közben az olaj­ból a liszttel barna rántást készítünk, a paradicsomlével felengedjük, majd beletesszük a leszûrt káposztát. Annyi káposztafõzõvízzel hígít­juk, hogy sûrû mártás legyen. Ha paradicsompürével fõzzük, akkor káposztafõzõvízzel hígítjuk. (Fõzhetünk a mártásba babérlevelet is ízesítõül, ahogy az Erdélyben szokás.) A végén õrölt borssal meg cu­korral adjuk meg a kellemesen édeskés-fûszeres ízét.

    Jó étvágyat!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Paprikás sonkás pogácsa

    Hozzávalók: 50 dkg lisztet, 15 dkg zsírral, 12 dkg fõtt, áttört burgonyával, 1 tojással, 1 dkg sütõporral és kevés sóval jól összegyúrt tésztát készítünk.

  • Csirkés-cukkinis tészta

    Hozzávalók:

    - 25 dkg penne tészta
    - 1 db csirkemell
    - 1 db cukkini
    - 15 dkg csiperke gomba
    - 1 db kaliforniai paprika piros
    - 20 dkg reszelt trappista sajt
    - 3 dl főzőtejszín
    - 2 db fokhagymagerezd
    - só
    - szárnyas fűszerkeverék
    - 1-2 evőkanál olaj
    - bors

  • Baszk lecsó (Piperade Basquaise)

    Hozzávalók: 2 hagyma, 1-1 piros és zöld paprika, 1 dl olivaolaj, fél kg paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 6 tojás, vékonyra szelt Jambon de Bayonne sonka.

  • Libamell vadasan

    Hozzávalók: 1-2 nyúzott libamell.

  • Hamis marcipán

    Egy púpozott evõkanál búzadarát 0,5 dl vízben megfõzünk és néhány percig állni, hagyjuk, hogy minden vizet magába szívjon. Kb. 15 dkg sült tököt még melegen, meghámozunk.

  • Banánlikõr

    Hozzávalók: 1/2 kg banán, cukor, 250 ml tisztaszesz, 1 dl víz, rumaeszencia, fél citrom leve.

  • Burgonyamártás

    Hozzávalók:

    - 1 burgonya
    - 6 gerezd fokhagyma
    - 4 tojássárgája
    - 3 csésze olaj
    - 2 tk. só
    - 1 púpozott mokkáskanál törött fehérbors

  • Sajtgolyó

    Hozzávalók:

    2 nagyobb, fõtt burgonya 5 dkg liszt 4 dkg vaj 7 dkg reszelt sajt 1 egész tojás 1 gerezd fokhagyma só, bors zsemlemorzsa, olaj

  • Rakott gomba

    Hozzávalók: 1/2 kg gomba, 5 db tojás, 3 db kifli, 2 fej hagyma, 2 pohár tejföl, 1 dl tej, kávéskanál pirospaprika, 1 evõkanál só, 1 kávéskanál olaj, 1 kávéskanál vaj, vegeta;

  • Tejleves

    Hozzávalók: 2 l tej, 2 dkg liszt, 2 dkg vaj, 1 dl tejszín, só. Tészta: 2 tojás, 4 dkg liszt, 4 dkg reszelt sajt, só, vaj.

  • Szalonnás káposzta

    Hozzávalók: 1 ek földimogyoró olaj, 1 piros chili, 1 tk Szechuan bors, összetörve, 6 szelet füstölt szalonna csík, 1 tk kínai rizsbor (Shaoshing), 30 dkg zöld káposzta, 1 ek rizsecet (kínai), 1 zöldcitrom leve, 1 tk szezámolaj.

  • Tejfeles lepény

    1/4 font vajat, 3 tojássárgájával elkavarunk, kevés tejbe áztatott 2 deka élesztõt egy kis cukorral kelni hagyunk s azután ezt és annyi lisztet keverünk a tojáshoz, hogy ne legyen nagyon kemény.

  • Rizses lecsó debrecenivel

    Hozzávalók: 10 dkg kolozsvári (húsos) szalonna, 50 dkg zöldpaprika, 30 dkg paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 evõkanál pirospaprika, 2 pár debreceni, 12 dkg rizs, só.

  • Csokoládé csók

    Egynegyed kiló barna mandulát hosszúkásra vágunk, azután egynegyed kiló egész cukrot vízbe mártunk s a mandulával együtt, tûzön sárgára pirítunk.

  • Boszorkány-szigeti batyus halászlé

    Hozzávalók: 4 kg ponty, 80 dkg hagyma, 5 dkg só, 10 dkg szegedi fûszerpaprika, 30 dkg liszt, 2 tojás, 5 csípos paprika, 20 dkg paradicsom, 2 dkg fokhagyma, 2 kg halcsont, 2 dl olaj, fehérbors.

  • Töltött hagyma

    Töltött hagymaA vöröshagymát megtisztítjuk. Egészben hagyva a fejeket, forrásban lévő, sós vízbe tesszük, és puhulásig főzzük, de a formáját őrizze meg. Majd a hagymákat lecsepegtetjük, a kétharmaduknál keresztben elvágjuk, és egy kiskanállal óvatosan kiszedjük a belsejét. Összekeverjük a túrót a joghurttal, a sajttal, a finomra vágott sonkával és petrezselyemmel, a hagymák kiszedett és nagyon apróra vagdalt belsejével, egy csipet sóval és borssal, majd jól összedolgozzuk. A tojást hozzátesszük, még egyszer alaposan összekeverjük, hogy megfelelő masszát kapjunk.

  • Pite - Pottyantott meggyel

    Hozzávalók: 50 dkg magozott meggy (lehet befõtt is), 20 dkg liszt, 20 dkg cukor, 3 tojás, 1 csomag sütõpor, 1 dl tej, 1+1/2 dl olaj.

  • Sárgarépakrém leves

    Hozzávalók:

    - 3 db sárgarépa
    - 1 db vöröshagyma
    - 2 db krumpli
    - 1 teáskanál koriander
    - õrölt bors
    - 2 db zöldségleveskocka
    - só
    - 2-3 evõkanál olívaolaj
    - 1 l víz

  • Csokis-mézes puszedli

    Csokis-mézes puszedliA mézet és a zsírt (vagy vajat) összeolvasztjuk. Egy tálban alaposan elkeverjük a tojássárgáját, az egész tojást, a porcukrot, a mézesfűszert és a tejfölt. Ezután hozzáadjuk a mézet. A lisztet alaposan elkeverjük a szódabikarbónával, majd ráöntjük a folyékony hozzávalókat és egy fakanállal jól elkeverjük. A tálat egy fóliával lefedjük és másnapig hűtőbe teszem. Vizes kézzel teáskanálnyi darabokat veszünk ki a masszából, golyót formázunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük őket, egymástól kellő távolságra, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 9-10 perc alatt készre sütjük.

  • Zeller saláta

    Egy kis cserép, vagy porcellán lábosba teszünk ecetet, olajat, kevés sót és cukrot s a tûzhelyre tesszük.