rss
  • Máj nyárson

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: 30 dkg sertésmáj, 15-20 dkg gomba, 10 dkg füstölt szalonna, 2 db nagy húsos zöldpaprika (mirelit is lehet), 2 kis fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 evõkanál olaj, ízlés szerint fûszerezett paradicsomlé, mustár, törött bors, só.

    A májat megmossuk, letörölgetjük, majd tízforintos nagyságú érméket vágunk belõle. A gombát tisztítás, mosás és lecsöpögtetés után hasonlóan daraboljuk, a kicsumázott zöldpaprikát is felszeleteljük. A füstölt szalonnát felkockázzuk, a vöröshagymát tisztítás után karikákra vágjuk. Grillsütõ nyársára a következõ sorrendben szúrjuk fel a nyersanyagokat: szalonna, máj, hagyma, gomba, paprika, szalonna stb.

    Lehet egy hosszú nyársat is készíteni, de lehet 4 kicsi nyársra is adagolni a hozzávalókat. Elõmelegített grillsütõben 7-7 percig sütjük mindkét oldalát. Ha gázsütõben sütjük, akkor hurkapálcákra tûzzük fel a nyersanyagokat, és a sütõrácsára helyezzük a nyársakat, alátéve egy tepsit, hogy az a lecsöpögõ szaftot felfogja. Míg sül a nyárs, elkészíthetjük a mártást; a tejfölt összekeverjük ízlés szerint 1-2 teáskanál mustárral, fûszerezett paradicsomlével, sóval, törött borssal, és tálaláskor a megsült nyársat leöntjük vele.

    Jó étvágyat!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Krémes ribizlis sütemény

    Krémes ribizlis süteményAz egész tojásokat és a cukrot habosra keverjük. Öntsük hozzá az olajat, majd fakanállal keverjük hozzá a kakaós lisztet. Sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben 170 fokon, kb. 10-12 percig süssük, majd hagyjuk kihűlni. A pudingot a tejjel és a cukorral a szokásos módon készítsük el, főzzük sűrűre és hagyjuk kihűlni. Mixerrel keverjük habosra a margarint és kanalanként adjuk hozzá a pudingot. A kihűlt piskótára kenjük rá a krémet és sűrűn rakjuk ki ribizlivel. A tetejére készítsünk piros tortazselét a zacskón lévő leírás szerint. Pár órára helyezzük hűtőbe fogyasztás előtt.

  • Sonkás rúd

    Hozzávalók:

    1 csomag mexikói zöldségkeverék (450g.), 1 dkg vaj, 2 dl tejföl, 16 dkg majonéz, mustár, bors, citromlé, 3 púpozott evõkanál zselatin, 5 db szép téglalapalakú gépsonka, 6 db kemény tojás

  • Ágyon sült kacsa

    Hozzávalók: 1 pecsenyekacsa, 80 dkg burgonya, 15 dkg rizs, 8 dkg zsír, 1 kis fej vöröshagyma, kávéskanál pirospaprika, törött bors, só.

  • Magyaros pizza

    Hozzávalók: fél kiló tészta, 5 szelet bacon, 7 dkg szeletelt szalámi, 7 dkg szeletelt kolbász, 25 dkg sajt, 1 kk bazsalikom, 1 kk erõs pista, fûszerek ízlés szerint.

  • Irish Coctail

    Hozzávalók: 5 cl ír whiskey, 6 öntet zöld Creme de Menthe, 3 öntet zöld Chartreuse, jég.

  • Mazsolás fánk

    Hozzávalók: 25 dkg rétesliszt, 2 db egész tojás, 2-3 evõkanálnyi tejföl, 8 dkg mazsola, 1 evõkanál rum, 1 dkg vaj vagy margarin, csipetnyi só, a tetejére vaníliás porcukor;

  • Zöldfûszer mártás

    Hozzávalók: 1 csokor petrezselyem, néhány bazsalikom levél, 1 gerezd fokhagyma, 2 evõkanál kapribogyó, 2 ajókafilé, 2 evõkanál nagyon finom borecet, 1 dl olíva olaj, õrölt fekete bors, csipet só;

  • Virsli sült burgonyában

    Hozzávalók: 8 db hosszúkás, közepes nagyságú burgonya, 2 pár virsli ízlés szerint só;

  • Lencsefõzelék

    Hozzávalók: 400 g lencse, 3 gerezd fokhagyma, 2 db babérlevél, 1 db vöröshagyma, só, zsír, liszt, pirospaprika, 1 pohár tejföl, ecet, mustár, 1 db füstölthús kocka, vagy 1kk füst ízû por.

  • 3 sajtos fondü

    Hozzávalók: 14 dkg emmentáli sajt, 13 dkg trappista, 13 dkg márványsajt, 1 gerezd fokhagyma, fél evõkanál étkezési keményítõ, fél deciliter száraz fehérbor, bors, 1-2 cent pálinka.

  • Házi gesztenyés tekercs

    Házi gesztenyés tekercsA kekszet a margarinnal, a cukorral, a rummal, a kókuszreszelékkel meg a kakaóval összedolgozzuk és félretesszük, amíg elkészül a krémje. Ehhez a szobahőmérsékleten felengedett gesztenyemasszát burgonyanyomón áttörjük, vagy villával jól összetörjük, és a margarinnal, a cukorral, a rummal meg a kókuszreszelékkel addig gyúrjuk, míg a cukor el nem olvad benne. Egy tiszta konyharuhát megvizezünk, kiterítünk és a kekszmassza felét egy vízbe mártott késsel kenegetve kb. 20 x 25 cm-es téglalappá formáljuk rajta. A gesztenyetöltelék felét rásimítjuk, majd felgöngyöljük.

  • Barnaleves

    Nagyom jó és ízletes leves a barna, vagy javított leves, amely a zöldség, csontok, máj stb. barnára párolásától kapja a szép barna színt. Ehhez természetes, szintén húsleves kell.

  • Pikáns pulykahússaláta

    Hozzávalók:

    25 dkg sült pulykamedallion, 20 dkg fõtt cékla, 20 dkg fõtt zeller, fél szál nyers torma, 1 dl tejföl, 1 citrom, 1 kubai narancs, fél tubus natur majonéz, só, õrölt bors, fél csomó zellerzöld

  • Mi a túlsúly és mi az elhízás

    A túlsúly és az elhízás korunk legjelentõsebb egészségügyi problémája; járványszerû terjedésével várhatóan a világ lakosságának egészségi állapotát befolyásoló fõ tényezõvé válik, megelõzve a fertõzõ betegségeket. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a túlsúly és az elhízás a második legjelentõsebb megelõzhetõ rizikófaktor a dohányzás után.
    A probléma jelenleg világszerte közel 300 millió felnõttet érint, de minden korosztályt és társadalmi réteget érint a fejlett és a fejlõdõ országokban egyaránt.

  • Túrós delkli

    Hozzávalók: a burekásnál leírt leveles tészta, fél kg tehéntúró, 2 tojássárgája, 1 vaníliás cukor, 3 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja, ízlés szerint még cukor.

  • Cukkini leves paradicsomosan

    Cukkini leves paradicsomosanA paradicsomot megmossuk, félbevágjuk, a tetejét meghintjük cukorral, sóval. Kis darabka vajat és egy bazsalikomlevelet teszünk a tetejére, és 10 percre 180º C-ra előmelegített sütőbe rakjuk, hogy megpuhuljon. Ennyi idő alatt összeérnek az ízek. A paradicsomokat a sütőből kivéve egyenként kicsúsztatjuk a héjukból. A hagymát megtisztítjuk, megmossuk és szeletekre vágjuk, a cukkinit vékonyan felszeleteljük, és a maradék előhevített vajon, állandó kevergetés mellett megsütjük. Ha megpuhult a hagyma és a cukkini, hozzáadjuk a vörösbort, a paradicsomhúst és 10 percig pároljuk.

  • Csülkös pacalpörkölt

    Hozzávalók 8 személyre: 2 kg pacal, 1 nagyobb, húsos csülök, 2 evõkanál ételízesítõ por, 1 dl ecet, 3-4 gerezd fokhagyma, 4 evõkanál olaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 2-2 db paprika és paradicsom, 3 evõkanál pirospaprika, só, õrölt bors, 1 cseresznyepaprika.

  • Egyszerû lángos

    Hozzávalók: 40 dkg finomliszt, 1 tojássárgája, 2 közepes nagyságú fõtt burgonya, 1-1,5 dl tej, 3 dkg élesztõ, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál cukor.

  • Vietnámi Pho leves

    Hozzávalók (4-6 fõre): fél csirke (vagy a mennyiségnek megfelelõ csirke darabok), 1 csomag leveszöldség, 3 dkg szárított shiitake gomba, 20 dkg brokkoli, 1 nagyujjnyi darab gyömbér, 6 db újhagyma, 2 chilipaprika, 6 db szegfûszeg, 2 rúd fahéj, 1 tk feketebors, kevés só, 3 ek szójaszósz, 40 dkg ázsiai tészta, 10 dkg szójababcsíra, 2 zöldcitrom.

  • Meggyszörp

    A legjobb hozzá a cigánymeggy, ami apró, de fekete és a legzamatosabb. Válogatom, mosom, majd magostól összenyomom és másnapig lefedve állni hagyom.