2025.11.02. - Achilles

Könnyû, tejszínes kucsmagombamártás

Hozzávalók: 3 dkg szárított kucsmagomba, 1 evõkanál finomra vágott hagyma, 1 evõkanál vaj, 1,5 dl sherry, 2,5 dl tejszín, só, õrölt fekete bors;
Elkészítése:

A kucsmagombát 2 órára hideg vízben áztatjuk. Az áztatóvizet leöntjük és egy szûrõpapíron átszûrjük, hogy minden szennyezõdéstõl mentes legyen. A gombákat negyedekre vagy félbe vágjuk, és a leszûrt áztató vízben 20 perc alatt puhára fõzzük. A finomra vágott salottahagymát vajban üvegesre pároljuk. Felöntjük a sherryvel és a gombalével, átpasszírozzuk, és erõsen beforraljuk. Hozzáadjuk a kucsmagombát és a tejszínt. A mártást krémszerûre fõzzük. Egy csipet sóval, borssal és cayenne-i borssal ízesítjük. A kucsmagombamártást tésztafélékhez, zöldséges húsételekhez tálaljuk.