rss
  • Húsvéti narancsos sárgarépa leves

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: 30 dkg sárgarépa, 1csomag újhagyma 1-2 ek olívaolaj, 4 dl húsleves, 125 ml fõzõtejszín, 2 db narancs, só, õrölt fehér bors, esetleg kevés cukor, kapor;

    Elkészítés:

    A sárgarépát megtisztítjuk, és vékonyra felszeleteljük. A hagymát apróra vágjuk, az olajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a sárgarépát, pár percig pároljuk, majd öntsük fel a húslevessel. Fõzzük puhára (kb. 15 perc).

    Közben az egyik narancs levét préseljük ki, a másik narancsot pucoljuk meg és filézzük ki éles késsel. A kaprot vágjuk apróra. A megfõtt sárgarépát pürésítsük, adjuk hozzá a narancslevet és a tejszínt, fûszerezzük, és tegyük vissza a tûzre, és forraljuk fel. Végül adjuk hozzá az apróra vágott kaprot. Filézett narancs gerezdekkel tálaljuk.


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Erdélyi ízek

    Gergely Éva elsõ könyve, a Süssünk, süssünk valamit, 1994-ben jelent meg elõször, majd ezt követte a Mindennapok szakácskönyve, illetve a Nyár a kamrában.

  • Sajtos-sonkás gombaleves

    Hozzávalók:

    15 dkg gomba, 10 dkg füstölt sajt, 10 dkg gépsonka, 6 dl csirkehúsleves (leveskockából is jó), 1 dl tejszín, 1 kis fej vöröshagyma, 2 evõkanál olaj, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evõkanál liszt, ízlés szerint õrölt fehér bors, szerecsendió és só.

  • Céklasaláta

    Hozzávalók: 5-6 db cékla, 5-6 db alma, 2 fej hagyma, fél csomag snidling, vagy újhagyma zöldje, 2 pohár joghurt, 1 db zelleres szójacsíra-konzerv, 1 tk só, 1 tk almaecet.

  • Sárgadinnyés-málnás hûsítõ

    Hozzávalók 4 adaghoz: 1 nagyobbacska sárgadinnye, 1 doboz (25 dkg) málna, 1 doboz citromfagylalt (pl. Citrom Sorbet). Tejszínhab (nem kötelezõ).

  • Marhahúsleves

    Hozzávalók: 1 kg marhalábszár, 20 dkg sárgarépa, 15 dkg petrezselyemgyökér (fehérrépa), 5 dkg zeller, 5 dkg karalábé, 5 dkg kelkáposzta, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom (lucullus), 1 kicsi burgonya, ízlés szerint feketebors (egész), ízlés szerint köménymag (fûszer) (egész), ízlés szerint babérlevél (egész), 1 fej vöröshagyma, só.

  • Póréhagymával töltött burgonya

    Hozzávalók:

    - 4 nagy burgonya
    - 2 póréhagyma fehér része
    - 1 evõkanál reszelt emmentáli sajt
    - 2 evõkanál reszelt parmezán
    - 1 tojás
    - 5 dkg bacon
    - 2 evõkanál olaj
    - 3 dkg vaj
    - csipetnyi köménymag
    - só, bors

  • Grill aranykárász kerkenni mártással

    Hozzávalók: 1 db 1,5 kg-os kárász, A kerkenni mártáshoz: 4 db paradicsom, 4 zöldpaprika, 2 fej hagyma, 5-6 mentalevél, petrezselyem zöldje, 1 zellergumó, fél citrom leve, 3 evõkanál olívaolaj, só, õrölt bors, harissza ( észak-afrikai csípõs fûszerkeverék, püréformában), 1 gerezd fokhagyma.

  • Valentin burgonya

    Hozzávalók: 80 dkg burgonya, só, valamint olaj a kisütéshez.

  • Kakashús krokett

    Hozzávalók: 40 dkg levesben fõtt, kicsontozott kakashús, 2 db egész tojás, 5 dkg vaj, 4 dl tej, 2 púpozott evõkanál liszt, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 1 kis fej vöröshagyma, késhegynyi õrölt szerecsendió-virág, késhegynyi õrölt szegfûszeg, 1 mokkáskanál törött fekete bors, kevés liszt;

  • Dióval töltött csuka

    Hozzávalók: 1 konyhakész csuka (kb. 1 kg), 2 briós, 2 tojás, só, õrölt fehér bors, 15 dkg dió, 3-4 evõkanál olaj.

  • Epershake

    Hozzávalók: 4 gombóc eperfagylalt, 2 dl tej, 3 ek eperízû Nesquick.

  • Banános - csokidarabkás muffin

    Hozzávalók 12 darabhoz: 1 nagy érett banán, 250 ml tej, 1 tojás, 6 dkg olvasztott margarin, 18 dkg liszt, 2 teáskanál sütõpor, 12 dkg cukor, 12 dkg tört csokoládé.

  • Vadgesztenye

    Hozzávalók: 50 dkg darált háztartási keksz, 20 dkg margarin, 2 ek. rum, 1 cs. gesztenyemassza, 15 dkg porcukor, tej.

  • Töltött burgonya

    Hozzávalók: 8 egyforma nagyságú burgonya, 1 kis doboz sprotnipástétom, (vagy 1 doboz sprotni), 2 nagyon vékony szelet császárhús, 1 kis fej vöröshagyma, 1 evõkanál tejföl, 1 tojás, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 1 teáskanál citromlé, só és törött bors, ízlés szerint.

  • Hajdinás zöldségleves

    Hozzávalók: 15 dkg hajdina, 1 nagy vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 3 darab sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, egy szál szárzeller, só, ízlés szerint, bors, majoránna, 2 darab bio-zöldségleveskocka.

  • Burgonyasaláta

    Hozzávalók: 10 dkg héjában fõtt burgonya, 1 kk reszelt hagyma, 1 ek szûrt citromlé, 1 csipet fûszerpaprika, ízlés szerint édesítõszer és só.

  • Party szelet

    Hozzávalók: 5 tojás, 5 ek liszt, 10 dkg füstölt hús, 1 ek ketchup, 1 zeller, 10 dkg márványsajt (rokfort), 5 dkg vaj, 10 dkg körözött, 1 fõtt tojásfehérje, 3 dkg zselatin, só, 1-1 csokor metélõhagyma és petrezselyem.

  • Mákos pite

    Hozzávalók:

    fél kg liszt, 25 dkg margarin, 3-4 evõkanál olaj, 10 dkg cukor, csipet só, 4 tojás sárgája, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 3 dkg élesztõ; 4-5 kanál lekvár; máktöltelék: 25 dkg õrölt mák, 1 citrom reszelt héja, 2 fõtt burgonya, reszelve, 4 tojás felvert fehérje, 8 evõkanál cukor, szükség esetén kevés víz

  • Római Bólé

    A pezsgõ kivételével a hozzávalókat a bólésedénybe öntjük, jól összekeverjük, lehütjük. Tálalás után a pezsgõt hozzáöntjük és megegyszer megkeverjük.

  • Eperszósz

    Hozzávalók: 3 evõkanál cukor, 0,5 dl víz, néhány csepp citromlé, 2/3 csésze (15 dkg) eper.