rss
  • Húsvéti kenyér

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 kocka friss élesztõ, 250 ml tej, 10 dk blansírozott darabos mandula, 15 dkg kandírozott citromhéj, apróra vágva, 25 dkg mazsola (nagyszemû), 10 dkg vaj, 20 ml rum, 50 cukor, 1 tojás, csipet so;

    Továbbá: 5 dkg olvasztott vaj, 1-2 ek porcukor;

    Elkészítése:

    A mazsolát forró vízzel lemossuk, szárazra töröljük, majd a kandírozott citromhéjjal, mandulával és rummal összevegyítjük és 30 percig állni hagyjuk. Az élesztõt elmorzsoljuk, a tejjel, és 3 ek liszttel jól összekeverjük. Meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük. A vajat felolvasztjuk és a tojással, cukorral, sóval, kovásszal és liszttel jól összedolgozzuk. (Legalább 5 percig gyúrjuk). A tésztát meleg helyen letakarva 40 percig kelesztjük. Hozzáadjuk a rumos gyümölcsöket és jól összedolgozzuk. A tésztából ovális cipót formálunk. Ráhelyezzük a sütõapírral ellátott tepsire és meleg helyen kb. 20 percig kelesztjük. 200 fokra elõmelegített sütõben kb. 50-60 percig sütjük. Ha erõsen barnulni kezd a sütés közben, letakarjuk pergamen papírral. A még forró kalácsot megkenjük a felolvasztott vajjal és megszórjuk a porcukorral.


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Banános torta

    Hozzávalók: 13dkg margarin, 12dkg porcukor, 2db tojás, 1cs. vaníliáscukor, 25dkg (finom)liszt, 1 kk. sütõpor, 1,2dl tej, 1/2kg banán.

  • Petrezselymes tojáspogácsa

    3 tojásból, kevés sóval, egy kis olajon rántottát készítünk, a szokásos módon. Hagyjuk egy kicsit kihûlni. A zsemléket beáztatjuk a tejbe, majd ahogy megszívták magukat, jól kicsavarjuk és egy edénybe tesszük. Hozzáadjuk az egészen apróra metélt petrezselymet, egy felvert tojást, a tojásrántottát, a zsemlemorzsát és az ízesítõket. Kézzel jól összedolgozzuk. Ezután lapos korongokat formálunk a masszából és forró olajban mindkét oldalát aranyszínûre sütjük. Leginkább köretként fogyasztjuk.

  • Túrós pogácsa

    Hozzávalók: 20 dkg túró, 20 dkg liszt, 20 dkg vaj, 1 kk só.

  • Birkapörkölt

    A birkahúst kicsontozzuk, majd nagyobb kockákra, a vöröshagymát, a zöldpaprikát, a paradicsomot pedig apró kockákra vágjuk.

  • Ponty sörben pácolva

    Hozzávalók: 4 szelet pontyfilé, 2 fej lila hagyma, 2 szál zellerzöld, szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 2 dkg vaj, 3 dl sör, 2 evõkanál fûszeres ketchup és só;

  • Szardellamártás recept

    Hozzávalók:
    1/2 liter halvelouté mártás, 10 dkg vaj, 2 tojássárgája, 5 db szardellafilé, kevés pirospaprika, 1,5 dl fehérbor.

  • Sügérfilé garnélarák mártásban

    Hozzávalók: 450 g sügérfilé, 1 pohár liszt, 1 tojás, 1/2 pohár tej, 1 1/2 pohár zsemlemorzsa, 3 evõkanál vaj, 3 evõkanál liszt, 2 dl tejföl, 1/2 pohár hal-erõleves, 1/4 pohár sherry, 1/2 kiskanál só, 225 g apró garnélarák, 1 pohár olaj;

  • Rakott csirke

    Hozzávalók:
    10 dkg csirkemell filé megpárolva vízben, 15 dkg fõtt karfiol, 15 dkg fõtt répa, 10 dkg fõtt zöldség, 1 fej hagyma, 2 dl natúr joghurt, petrezselyem, só,1 ek. oliva olaj, 10 dkg reszelt sajt;

  • Bajor túrótorta

    Hozzávalók:
    1 kg tehéntúró, 4 tojás, 12,5 dkg vaj, 37 dkg kristálycukor, 1 db citrom, 1 cs. sütõpor, 1 cs. vaníliás cukor, 6 dkg búzadara, 5 dkg vaníliás pudingpor, vaj a forma kikenéséhez.

  • Burgonya pogácsa

    Négy-öt nagyobb burgonyát héjában megfõzünk, leszûrjük s még forrón szitán áttörjük.

  • After Eight muffin

    Hozzávalók: 19 dkg finomliszt, 7 dkg cukor, 2 tk sütõpor, 1 tk szódabikarbóna, 6 db After Eight lapocska, 1 tojás, 0,7 dl olaj, 2 dl író (vagy kefir).

  • Rácz ponty

    Hozzávalók:

    800 g pontyfilé, 100 g burgonya, 200 g füstölt szalonna, 300 g zöldpaprika, 150 g paradicsom, 150 g vöröshagyma, 80 g zsír, 20 g liszt, 12 g füszerpaprika, 2 dl tejföl, só, petrezselyemzöld

  • Parasztos tarhonya

    Hozzávalók:

    0,5 kg tarhonya, 60 dkg comb, 1 nagy fej vöröshagyma, étolaj, só, õrölt bors, ételízesítõ, paradicsomlé, 1 evõkanál õrölt pirospaprika, 5 db közepes krumpli

  • Frankfurti leves

    Hozzávalók:

    - 1 kicsi fej káposzta
    - 1 db sárgarépa
    - 1 db paradicsom
    - 2 gerezd fokhagyma
    - 1 db vöröshagyma
    - 1 pár virsli
    - só
    - bors
    - 1 teáskanál majoránna
    - 1/2 teáskanál köménymag
    - 2-3 evõkanál olívaolaj

  • Szójapörkölt

    Hozzávalók: 1 csomag szójakocka, 2 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kis paradicsompüré-konzerv, késhegynyi pirospaprika, 1 evõkanál olaj, 2 evõkanál liszt, 1 teáskanál só, csipetnyi cukor, Vegeta.

  • Sóskaleves

    Hozzávalók:

    - 50 dkg sóska
    - 5 evõkanál étolaj
    - 5 evõkanál liszt
    - 6-7 evõkanál kristálycukor
    - 6 dl víz
    - 2 dl tej
    - csipetnyi só
    - 4 db tojás

  • Babgulyás

    Hozzávalók: 1 kg fehérbab, 60 dkg sertéslapocka, 2 nagy fej hagyma apróra vágva, 5 gerezd fokhagyma, 2 kanálnyi zsír, 2 kanál paprika, só.

  • Almás lepény

    Almás lepényAz almákat nagy lyukú reszelőn lereszeljük, 5 percig állni hagyjuk és kinyomkodjuk a levét. Kis lángra rátesszük, hozzáadjuk a cukrot és megdinszteljük, majd hagyjuk kihűlni. A tésztához valókat jó alaposan összegyúrjuk, picit lágy lesz a tészta és 1 órára hűtőbe tesszük. A tésztát kettéosztom, kilisztezett tepsibe rakjuk, erre kevés zsemlemorzsa kerül (vagy van aki grízt szór rá, hogy az alma leves ne áztassa fel a tésztát), majd erre a kicsvart alma és erre rá a másik tészta. Megszurkálom villával, megkenem a tojásfehérjével és lassú tűznél 40 percig sütöm

  • Stíriai metélt

    Hozzávalók:

    A tésztához: 35 dkg áttört tehéntúró, 12 dkg liszt, 2 egész tojás, 4 dkg porcukor, fél dl tejföl, csipetnyi só;

    A krémhez: 5 dkg vaj, 1 dl tejföl, 5 dkg porcukor, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 3 tojás, 10 dkg mazsola;

    A tetejére vaníliás porcukor, csipetnyi só, a tepsi kikenéséhez 2 dkg vaj és 2 evõkanál zsemlemorzsa;

  • Mango Madness

    Hozzávalók: 2cl mangószirup, 2cl tejszín, 1dl narancslé.