2025.11.19. - Erzsébet

Húsvéti kenyér

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 kocka friss élesztõ, 250 ml tej, 10 dk blansírozott darabos mandula, 15 dkg kandírozott citromhéj, apróra vágva, 25 dkg mazsola (nagyszemû), 10 dkg vaj, 20 ml rum, 50 cukor, 1 tojás, csipet so;

Továbbá: 5 dkg olvasztott vaj, 1-2 ek porcukor;
Elkészítése:

A mazsolát forró vízzel lemossuk, szárazra töröljük, majd a kandírozott citromhéjjal, mandulával és rummal összevegyítjük és 30 percig állni hagyjuk. Az élesztõt elmorzsoljuk, a tejjel, és 3 ek liszttel jól összekeverjük. Meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük. A vajat felolvasztjuk és a tojással, cukorral, sóval, kovásszal és liszttel jól összedolgozzuk. (Legalább 5 percig gyúrjuk). A tésztát meleg helyen letakarva 40 percig kelesztjük. Hozzáadjuk a rumos gyümölcsöket és jól összedolgozzuk. A tésztából ovális cipót formálunk. Ráhelyezzük a sütõapírral ellátott tepsire és meleg helyen kb. 20 percig kelesztjük. 200 fokra elõmelegített sütõben kb. 50-60 percig sütjük. Ha erõsen barnulni kezd a sütés közben, letakarjuk pergamen papírral. A még forró kalácsot megkenjük a felolvasztott vajjal és megszórjuk a porcukorral.