rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • Húsvéti fonottas kalács

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: 1kg finomliszt, 15 dkg vaj, 1 db tojás + 1 a kalács megkenéséhez, 5 ek cukor, 5 dl tej, 4 dkg élesztõ, 1 kk só;

    bohócdoktor vizit szja 1%

    loading...

    Elkészítése:

    1 dl langyos tejbe egy kiskanál cukrot teszünk, belemorzsoljuk az élesztõt, majd felfuttatjuk. A maradék cukrot a tojással kikeverjük. A lisztet nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztõt, a cukros tojást, a sót, és a maradék langyos tejjel közepesen kemény tésztát gyúrunk. A megolvasztott, langyos vajat négy részletben a tésztához adjuk. Addig dagasztjuk, amíg selymes, sima, hólyagos tésztát kapunk (géppel kb. 1/4 óra, kézzel legalább kétszer ennyi). Konyharuhával letakarjuk és langyos helyen duplájára kelesztjük (kb. 1/2 óra).
    A megkelt tésztát lisztezett deszkán két kisebb és egy nagyobb darabra vágjuk. Elõször a két kisebb darabot egyenként kb. 40 cm-es hengeres formává sodorjuk. Egymáson keresztbe fektetjük õket, majd lazán dupla spirálba csavarjuk a két tésztahengert. Az összecsavart tésztát félbehajthuk és a kizsírozott tepsi közepére fektetjük. A nagyobb tésztadarabot az elõzõknél hosszabb hengerré sodorjuk, és körülkerítjük vele a tepsiben lévõ fonatot.
    Elõmelegítjük a sütõt, közben a tésztát ismét langyos helyen kelni hagyjuk (1/4 óra-20 perc). Végül a kalácsot megkenjük összehabart tojással, és az elõmelegített sütõbe tolva, közepes lángon pirosra sütjük.


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Gombaleves

    Egy fazékba tegyünk forrni annyi vizet, a mennyire szükségünk van: három személyre mindenkor egy liter vizet számithatunk. Tegyünk a vizbe mindenféle zöldséget, sót és borsot; azalatt mig a viz forr, egy lábasba tegyünk egy kanál zsirt rántásnak, három személyre egy fakanál lisztet számitva.

  • Aszaltszilvás baconfalatok

    Hozzávalók:

    - 24 szelet bacon
    - 48 szem vörös borban eltett aszalt szilva
    - 48 szem mandula

  • Cukkínis rakott tészta

    Hozzávalók: fél kg darált hús, fél zacskó tészta, 3 kisebb cukkíni, egy fej hagyma, 2 gerezd, fokhagyma, 2 dl fõzõtejszín, kevés tej, ételízesítõ, só, bors, kevés oregano.

  • Száz magyar ételcsoda. Hagyományos ízek a pannon világból

    Hagyományos ételeink - legyen szó halászlérõl, töltött paprikáról vagy különféle ízesítésû rétesekrõl - páratlan elismerésnek örvendenek határainkon innen és túl.

    De hogyan is kell elkészíteni kedvenc ételeinket úgy, hogy ízük igazán eredeti legyen?

    Liptai Zoltán mesterszakács receptjei ehhez nyújtanak segítséget. A Száz magyar ételcsoda több mint egy szakácskönyv: hamisítatlan gasztronómiai kalandozás, hiszen a jól ismert alföldi és dunántúli ízvilág mellett megismertet Erdély, Kárpátalja, Felvidék és a délvidék legfinomabb fogásaival.

  • Burgonyás lángos másképpen

    Hozzávalók: 4 evõkanál burgonyapehely, 1 db egész tojás, 2 dl tej, 10-15 dkg finomliszt, 2 dl tejföl, 1 csapott teáskanál sütõpor, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma, 1 csapott teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, késhegynyi szerecsendió-reszelék;

  • Zöldséges omlett recept

    Hozzávalók:
    25 dkg hüvelyes zöldborsó, 1 nagyobb karalábé fele, 10 dkg spárga, 4 db apró, kemény paradicsom, 1 csokor zöldhagyma, 4 tojás, 3 evõkanál olaj, 3 evõkanál finomliszt, másfél dl tej, 1 késhegynyi törött fekete bors, 1 teáskanál só;

  • Lekváros derelye

    Hozzávalók: 1 kg burgonya, 30 dkg Liszt, 1 tojás, 15 dkg zsír vagy margarin, 15 dkg zsemlemorzsa, íz­lés szerint só, porcukor, szükség szerint szil­valekvár.

  • Uborkás joghurttál

    Hozzávalók: 1 salátauborka, 2 gerezd fokhagyma, zeller, fûszersó, fél csomó kapor, fél ek olivaolaj.

  • Gesztenyerudak

    Hozzávalók:

    15 dkg Rama margarin, 25 dkg gesztenyemassza, 10 dkg darált keksz, 15 dkg finom kristálycukor, 3 ek rum

  • Krumplis rántotta

    Hozzávalók 4 személyre: 500 g krumpli, 100 ml olaj, 1 fej vöröshagyma, 8 db tojás, 2 evõkanál tejföl, só, bors, petrezselyem zöld.

  • Paradicsomos-tojásos raclette

    Hozzávalók: 8 keménytojás, 8 paradicsom, 2 ek olaj, kevés só, frissen õrölt bors, 60 dkg raclette-sajt, 8 szelet fehér kenyér.

  • Kekszes õzgerinc

    Hozzávalók: 5 dkg keserû kakaópor, 25 dkg porcukor, 2 dl víz, 50 dkg háztartási keksz, 0,3-0,5 dl rum, 25 dkg Rama Sütõmargarin.

  • Nutellás túrógombóc

    Hozzávalók: 50 dkg tehéntúró, 1 egész tojás, 6 dkg búzadara, 1 kávéskanál liszt, 1 citrom reszelt héja, 1 csipetnyi só, 10 dkg zsemlemorzsa, 1 vaníliás cukor, 1 kávéskanál vaj, nutella, szükség szerint.

  • Szõlõleves

    Hozzávalók:

    A leveshez: 2 narancs, 30-30 dkg szõlõ (fehér és piros szemû), 1 evõkanál méz, 1 dl édes fehérbor
    A dzsemhez: 50 dkg szõlõ (fekete), 2 alma, 4 szelet kalács

  • Húspuding

    Hozzávalók: marhahús 0.5 kg, szalonna 7 dkg, zsemle 1 db, tojás 3 db, tejfel 3 ek., hagyma 1/4 fej.

  • Spárgakrémleves

    SpárgakrémlevesA spárgát alaposan megtisztítjuk, 2 cm-es darabokra felvágjuk. A megpucolt, apróra vágott vöröshagymával és burgonyával együtt, kevés vízben feltesszük főni. Sóval, ételízesítővel ízesítjük. Amikor megpuhultak a zöldségek, felöntjük 1,5 liter vízzel, majd beleöntjük a kesudió tejfölt, botmixerrel krémesre turmixoljuk, majd összeforraljuk a levest. Amikor lezártuk a levest, hozzátesszük a meleg vizes fürdőben megolvasztott kókuszolajat, és megszórjuk a felaprított snidlinggel. Pirított kenyérkockával tálaljuk.

  • Isztriai sertéskaraj

    Hozzávalók: 2 kg karaj, 2 dkg fokhagyma, 3 dkg só, 10 szem egész bors, 10 babérlevél.

  • Õszi saláta

    Hozzávalók 4 személyre: 1 kis fej zeller, 1 evõkanál citromlé, 10 dkg ementáli sajt, 1 szelet szendvicskenyér, 10 fél dióbél, 2 alma, 3 körte, 1 evõkanál vaj, 1 evõkanál vörösborecet, 1 csipet cukor, 3 evõkanál (dió)olaj.

  • Áfonyás kacsa

    Hozzávalók: 1 kicsi pecsenyekacsa, 2 evõkanál szárított áfonyabogyó (gyógynövényboltban kapható), 2 db nagy, borízu alma, 2 dl vörösbor, 1 teáskanál majoránna, ízlés szerint só és kevés cukor.

  • Mustáros hentestokány hagymás burgonyával

    Hozzávalók: 4 evõkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 80 dkg sertéscomb, só, õrölt bors, 2 evõkanál mustár, 4 csemegeuborka, 1 nagyobb pritaminpaprika, 1 csokor petrezselyem, 1 evõkanál liszt; a körethez: 80 dkg tisztított burgonya, só, õrölt bors, 3 dkg vaj, 2 lilahagyma, 2 szál zellerzöld, 1 evõkanál fûszerpaprika.

bohócdoktor vizit szja 1%

loading...