2025.11.04. - Károly

Zsemlés májas hurka

Hozzávalók: (kb. 5 kg-hoz) 1 kg tokaszalonna-nyesedék, 1 kg disznómáj, 75 dkg véres apróhús, 25 dkg zsír, 30 dkg vöröshagyma, 10 dkg zsemle, fél liter tej, 1 g törött szegfûbors, 2 dkg törött fekete bors, 1 evõkanálnyi majoránna, só;
Elkészítése:

A tokaszalonnát, szalonnafélét, az apróhúst sós vízben puhára fõzzük. A májat nyersen apró lyukú húsdarálón ledaráljuk. Ha a húsfélék puhára fõttek, szintén ledaráljuk és hagyjuk kihûlni. Az apró kockára vágott zsemlét tejben megáztatjuk. A megtisztított vöröshagymát apró kockára vágva a zsíron megfonnyasztjuk, végül az egészet alaposan összedolgozzuk a hozzáadott sóval és fûszerekkel. Ha a képlékenységhez szükséges, kevés húslével hígítjuk. Az elõre elkészített, darabokra vágott, tisztított hurkabelet betöltjük, végeit lekötjük, és a már elõbb leírt módon megfõzzük, a fõzõlébõl kiemelve hideg vízben lehûtjük, majd leszáradás után hûvös helyen tároljuk felhasználásig.