rss
  • Babfõzelék

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: 30 deka fehér vagy tarkabab, 8 deka zsír, 6 deka liszt, 3 deka finomra vágott hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 deci tejföl, kevés pirospaprika, evõkanálnyi ecet, só.

    A babot elõzõ este, miután kiválogattuk, bõ vízben beáztatjuk, ezáltal a bab héja felpuhul, megduzzad, és rövidebb idõ alatt fõ meg. Ezután leöntjük róla a vizet és hideg vízben feltesszük fõni. Csak akkor sózzuk meg, amikor már puhulófélben van.

    A zsírból a liszttel világosbarna rántást pirítunk, beletesszük a finomra vágott hagymát és tovább pirítjuk. Ezután hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, a paprikát, elkeverjük benne és egy kevés hideg vizet öntünk hozzá, berántjuk a fõzeléket. Tejföllel és ecettel ízesítve jól felforraljuk.

    Jó étvágyat!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Sajtszószos karfiolos tészta

    Hozzávalók:

    - fél kg makaróni tészta
    - 1 kis vagy közepes fej karfiol

    A sajtszószhoz:

    - 1 evõkanál liszt
    - fél liter tej
    - 1 tojás
    - 1 evõkanál vaj
    - 10-15 dkg reszelt trappista sajt
    - 2-3 lap lapka sajt
    - 1 kávéskanál bors
    - só

  • Tonhalas ragu

    Vágjon apró darabokra 300 g tonhalat - akár mélyhûtött is lehet. Szeleteljen apróra 1 hagymát, 6 gombát és vágjon kockára 2 cukkinit.

  • Rántott sonka

    A sonkát vágd félcentis szeletekre és azokat áztasd be tejbe fél-egy órára. (Ha kell, félidõben rakd át a húsok halmát, hogy a tej mindenhol jól érje a szeleteket.) Majd a sonkát csurgasd le, és szalvétával töröld szárazra. A szeleteket forgasd lisztbe, felvert tojásba, majd morzsába, s bõ, forró zsiradékban süsd ki.

  • Olasz sertéskaraj

    A szép rövidkaraj szeleteket húsverõvel kissé megveregetjük. Megsózzuk és tûzálló tálba rakjuk, közvetlenül egymás mellé.

  • Betyáros tarhonya

    Hozzávalók: fél kg Sertéspörkölt, 25 dkg tarhonya, 10 dkg füstölt szalonna, 2 fej hagyma, negyed kiló krumpli, só, 1 kk pirospaprika, 2 zöldpaprika.

  • Pórésaláta

    Hozzávalók: 2 nagyobb szal póréhagyma, 1 evõkanál napraforgóolaj, 1 mokkáskanál tökmagolaj, 2 teáskanál mustár. Fûszerek: só, bors, ecet, mustár, cukor.

  • Marhahusi grenicci módra

    Hozzávalók: 2 bélszínszelet (hátszín is jó), 1dl ketchup, 3-4 szem krumpli, zsír, só, bors, szerecsendió, worchester, mustár, citromlé;

  • Juhtúrós csirkesaláta

    A húst csontozd ki, s vágd csíkokra. A paradicsomot és a marinált paprikát kockázd fel, a zöldhagymát (a szárával együtt) karikázd, a megtisztított kemény tojásokat pedig vágd nyolcadokra.

  • Paradicsomos karfiolfõzelék

    Hozzávalók: 1 kis fej karfiol, fél kg burgonya, 3 dl paradicsomlé, 2 db sárgarépa, 1 db paprika, fél csokor zeller zöldje, 2 evõkanál liszt, 1 teáskanál só, 1 evõkanál olaj, vegeta.

  • Fokhagymás padlizsán

    Hozzávalók: személyenként 1 padlizsán, 2 tányér rozscsíra, 1 gerezd fokhagyma, só, 2 ek. olaj.

  • Csirkemellsaláta

    Hozzávalók:

    1 db fõtt vagy sült csirkemell, 1 doboz spárgakonzerv (kb. 40 dkg-os), 15-20 dkg gomba, citromlé vagy ecet
    a mártáshoz: 3 db tojássárgája, 3 dl olaj, 1 dl sûrû tejföl, 1 púpozott kiskanál cukor, só, csipetnyi õrölt fehérbors, 1 kiskanál mustár, negyed citrom leve

  • Perzsa joghurtleves

    Hozzávalók: 6 dl joghurt, 2 evõkanál tejföl, 2 dl víz, 4 kicsi uborka, 1 evõkanál fimomra vágott kapor, 5 dkg héjatlan mandula, 5 dkg mazsola, só.

  • Kay Pha Wan

    Hozzávalók: 1 kg csirkemell, 30 dkg ananász, (konzerv, vagy friss), 15 dkg uborka, 3 paradicsom, 1 közepes hagyma, 3 gerezd fokhagyma, másfél evõkanál ketchup, 1 evõkanál cukor, 1 ek kínai fûszer, 1 ek liszt, 1 dl víz, 2 ek olaj, só;

  • Tojáskrokett

    Hozzávalók: 2-3 személyre, 5 db tojás, 2 db zsemle, 1,5 dl tej, 2-3 evõkanál zsemlemorzsa, petrezselyem, olaj, bazsalikom, õrölt bors, só.

  • Karfiolköret tojással és tejföllel

    Hozzávalók: 1 kg-os tömör karfiolfej, 2 dl tejföl, 1 tojássárgája, 5 dkg vaj, só, csipetnyi reszelt szerecsendió, (5 dkg reszelt sajt).

  • Birsalmasajt

    Az érett birseket negyedelem, de nem hámozom és eltávolítom a magházát. Forró vízbe téve puhára fõzöm.

  • Sonkás rakott tészta

    Sonkás rakott tésztaFőzzük ki a tésztát, majd miután lecsepegett öntsük bele egy kiolajozott tepsibe. A sonkát apró kockára vágjuk össze majd egy kevés felhevített olajon pirítsuk meg. A sajtot reszeljük le, a tojásokat keverjük össze. Ezután a felvert tojást keverjük össze a tejföllel, a sonkával és reszelt sajt háromnegyedével. Ezt az elkészített keveréket öntsük rá a tepsiben lévő tésztára és alaposan keverjük össze, majd a tetejére szórjuk rá a megmaradt reszelt sajtot. Ezután a tészta mehet is az előmelegített sütőbe, ahol addig süssük míg a tetején lévő sajt el nem kezd pirulni. Ezután kivesszük a sütőből és már tálalhatjuk is.

  • Szilvás sertéscsíkok

    Hozzávalók:

    - 60 dkg sertéscomb
    - 15 cm-es póréhagyma
    - 20 dkg sárgarépa
    - 10 szem szilva
    - 15 dkg csiperkegomba
    - 2 szál chilipaprika
    - olaj
    - só

    A mártáshoz:

    - 1 evõkanál méz
    - 0,5 dl sötét szójaszósz
    - 1 dl hideg víz
    - 1 evõkanál keményítõ

  • Diós bögre

    Hozzávalók: 1 tojás, 1 bögre cukor, 1 bögre tej, 1 bögre durván összevágott dió, 1 bögre liszt, 1 sütõpor, 1 citrom reszelt héja, 1 kávéskanál rum.

  • Ánizsos csirkemáj brokkolival

    Hozzávalók: 80 dkg csirkemáj, l dl száraz fehérbor, ánizs, 1 dl szójaszósz, 1 dl tejszín, 2 fej brokkoli.