rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • Zsákbamacska

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: 40 dkg vegyes, bármilyen zöldség: zellergumó, sárgarépa, petrezselyemgyökér karalábé stb., tetszés szerint, 1 db egész tojás, 8-10 dkg finomliszt, másfél-két deci tej, 5 dkg reszelt sajt (lehetõleg óvári vagy trappista), ízlés szerint só és törött fehér bors;

    bohócdoktor vizit szja 1%

    loading...

    Elkészítése:

    Elõször a "zsákot" készítjük el: a tojást habosra verjük a tejjel, hozzáadjuk a lisztet és a fûszereket, majd simára keverjük. A masszába utoljára belekeverjük a reszelt sajtot, amelytõl sûrûvé válik. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, lecsöpögtetjük, majd le is szárítjuk. Egyforma vékonyka hasábokra vágjuk, és elõször lisztbe, ezután a tésztába mártjuk, így rátapad a "zsák". 170 fokos olajba tesszük és szép világosbarnára sütjük (7-8 perc). Vigyázat! A sajt miatt hamar sül, ezért ügyeljünk arra, nehogy túlsüssük, mert keserûvé válhat. Egyszerre csak keveset tegyünk az olajsütõ készülékbe, hogy ne ragadhassanak össze a kis bundázott zöldséghasábok. Az olajból kivéve lecsöpögtetjük, esetleg papírtörülközõre tesszük, hogy az a fölösleges olajat beszívja. Majonézes mártással vagy anélkül is fogyaszthatjuk egy nagy tál saláta társaságában. Egyszerûen és gyorsan elkészíthetõ, maradék kis zöldség is felhasználható hozzá.


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Zserbó

    Hozzávalók:

    A tésztához:

    - 40 dkg liszt
    - 5 dkg porcukor
    - 25 dkg margarin
    - 1 dkg élesztõ
    - 1 teáskanál sütõpor
    - 2 evõkanál rum
    - 1 egész tojás
    - 1 tojássárgája
    - 2-3 evõkanál tejföl

    A töltelékhez:

    - 30 dkg darált dió
    - baracklekvár
    - 2 csomag vaníliás cukor
    - 10 dkg porcukor
    - 2 mokkáskanál fahéj
    - 1 citrom reszelt héja

    A csokimázhoz:

    - 3 evõkanál kristálycukor
    - 2 evõkanál kakaó
    - 2 evõkanál rum
    - 5 dkg margarin

  • Gyümölcsös joghurttorta

    A három tojásból a lisztbõl és a cukorból készíts piskótatésztát. Egy magas szélû tortaformát kenj ki margarinnal , ebbe tedd a tésztát és süsd ki. (A tésztát a formában hagyd kihûlni!) A zselatinport keverd el 4 dl vízzel és forrald fel. A gyümölcsöt tisztítsd meg, kockázd fel, a kekszet is darabolt fel, s ezeket keverd össze a joghurttal. Adj hozzá porcukrot, s keverd hozzá a kihûlt zselatin oldatot. Ezt a masszát terítsd el a piskóta tetején, s a tortát tedd hûtõbe, hogy megdermedjen.

  • Mézes-narancsos kacsa

    Mézes-narancsos kacsaA páclé elkészítéséhez keverjük össze az összes hozzávalót. Távolítsuk el a bőrt és a zsírt a kacsamellekről. Vágjuk a húst vékony csíkokra, és tegyük a páclébe. Keverjük meg, hogy jól összekeveredjenek, majd fedjük le, és hagyjuk pácolódni félóráig, vagy tegyük a hűtőbe, amíg szükségünk nem lesz rá. Vegyük ki és itassuk szárazra a kacsamellcsíkokat. Hevítsünk olajat nagy lángon egy wokban vagy nagy teflonserpenyőben, majd keverve süssük a kacsahúst 4-5 percig, amíg meg nem barnul. Öntsük a páclét a kacsára, és hagyjuk bugyogni, amíg elfövi a levét, és sötét sziruppá nem sűrűsödik.

  • Kolbászos sajtos

    Hozzávalók: 1 kg lisztet, 3 sütõport, 4 vajat, 4 tojást, 20 dkg reszelt sajtot, 2 dl tejfölt, 2-3 kávéskanál sót jól nyújtható tésztává gyúrunk. (Ha kemény, tejföllel lazíthatjuk.)

  • Túrós csirkecomb

    Hozzávalók:

    4 db fél csirkemell, 15 dkg túró, 2-3 szál újhagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, só, bors, 8 szelet bacon

  • Tojáspörkölt

    Hozzávalók: 8 tojás, 1 fej hagyma, olaj, pirospaprika, só, bors.

  • Juhsajtos uborkasaláta

    Hozzávalók: 2 salátauborka, 10 dkg sós juhsajt (juhtúró), 12 EK olivaolaj, 12 fekete olajbogyó, 3 ág menta, õrölt feketebors.

  • Gyümölcskocka

    Hozzávalók:

    - 1 kg háztartási keksz
    - 2 pohár nagy tejföl + 1 pohár kicsi
    - 3 csomag vaníliás cukor
    - 1 db citrom reszelt héja
    - idény gyümölcs
    - a gyümölcshöz illõ gyümölcskocsonya

  • Sonkás tojássaláta

    Sonkás tojássalátaA tojásokat keményre főzzük. Vágjuk össze a krumplit, a sonkát, a lila hagymát, a retket és a tojásokat. Óvatosan keverjük össze, szórjuk meg a felaprított kakukkfűvel, a petrezselyem felével, sózzuk, borsozzuk, és locsoljuk meg az olajjal. 1-2 órára tegyük hűtőbe. Az öntethez a majonézt keverjük össze a megmaradt fűszerekkel, és jól hűtsük le. Tálaláskor a megmosott, leszárított salátalevelekkel rakjuk körbe a tányért, majd halmozzuk rá a tojássalátát, és locsoljuk meg a majonézes öntettel. Ízlés szerint további hozzávalókkal variálható, bővíthető.

  • Szilvás gombóc - Extra variáció

    Hozzávalók: 70 dkg burgonya, 30 dkg liszt, 25 dkg magvaváló szilva, 15 dkg zsemlemorzsa, 4 evõkanál olaj, 1 egész tojás, 1 dkg vaj, 2 evõkanál kismokka-cukor, 1 mokkáskanálnyi õrölt fahéj, csipetnyi só, a tetejére fahéjas porcukor.

  • Cseresznye tiramisu

    Hozzávalók: 25 dkg túró, 20 dkg porcukor, 1 pohár tejföl, fél dl kávélikõr, 30 db babapiskóta, 1 üveg kandírozott cseresznye, 2 dl meggy dzsem.

  • Pirított amarántos tekercs

    Tegyük össze az elsõ öt hozzávalót, majd adjuk hozzá a lisztekhez. Forgassuk meg a tésztát egy enyhén lisztezett felületen. Kenjük rá a vajat, majd szórjuk rá az amaránt magok kivételével a többi hozzávalót. Olajon pirítsuk aranybarnára az amarántot. Tekerjük fel a tésztát és vágjuk fel kb. 5 cm vastagságú darabokra. Fektessük egy olajozott tepsibe közel egymáshoz a tekercseket. Szórjuk meg amaránt magokkal, és 200 C. fokon süssük meg 30-40 percig.

  • Joghurtos tésztasaláta

    Hozzávalók:

    - 25 dkg száraztészta
    - 2 paradicsom
    - 1 TV paprika
    - 2 fõtt tojás
    - 10 dkg gomba
    - 10 dkg reszelt trappista sajt
    - fél csokor petrezselyemzöld
    - 1 pohár natúr joghurt
    - majonéz ízlés szerint
    - só
    - bors
    - majoranna
    - oregano
    - citromlé

  • Házi croissant

    Házi croissantA hozzávalókból, a vaj kivételével tésztát dagasztunk, majd hűtőbe tesszük 1-1,5 órára. Ezután nyolc egyforma darabba vágjuk, gömbölyítjük őket, majd mindet kinyújtjuk jó vékonyra, kör alakúra. A hideg vajat sajtreszelőn lereszeljük és körülbelül 7 egyenlő kupacra osztjuk. Az első kinyújtott lapra szórunk egy adagot, rátesszük a következő lapot, erre jött megint vaj, megint lap, így tovább, míg el nem fogy. (A legutolsó lap tetejére nem kell vaj.) Ezután a tésztát 2-3 mm vastagra kinyújtjuk, majd 16 cikkre vágtjuk (lehet 20 is, akkor kisebb kiflik lesznek).

  • Zöldbableves sonkásan

    Hozzávalók:

    - 25 dkg füstölt sonka
    - 1 kg friss zöldbab
    - kevés zsír
    - liszt a rántáshoz
    - 1 db karalábé
    - 2-3 db sárgarépa
    - 1 fej vöröshagyma
    - kevés kapor
    - kevés petrezselyemzöld
    - só
    - ételízesítõ
    - pici pirospaprika
    - 5 dl tej
    - 1 kis pohár tejföl
    - ecet

  • Rostélyos hagymával

    Szép nagy rostélyos, megveregetünk, besózzuk, kissé belisztezzük s egy tiszta zománcozott vas lábosban forró zsírban hirtelen kisütjük. Két fej vöröshagymát vékony karikákra vágunk s ha a rostélyos megsült a hagymát is világos barnára sütjük ugyan abban a zsírban.

  • Sajttorta (sós)

    Hozzávalók:

    a tésztához: 20 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1/2 tk só, 5 ek víz. Összegyúrjuk és betesszük a hûtõbe. Töltelék: 20 dkg sajt (lehet fele ebbõl füstölt is akár), 2 dl tejföl, 3 tojás, 1 ek. mustár, ízlés szerint só, bors, zöldpetrezselyem

  • Töltött csirkemell

    Hozzávalók:

    4 pici csirkemell (vagyis 2 egész), 8 vékony szelet sonka, 10 deka morzsálódós frisssajt, 2 szem aszalt paradicsom, néhány levélke zsálya, olívaolaj, bors, fürtös miniparadicsom, 1 kanálka zsályaméz (jó ha van, de nem ettõl függ a dolog sikere), tej, zsálya, só, paradicsomsûrítmény

  • Székelykáposzta

    Hozzávalók: 60 dkg sertéshús, 1 kg savanyú káposzta+1 fej vöröshagyma, 1 vöröshagyma a pörkölt alá, zsír, pirospaprika, õrölt fehérbors, só, 3-4 babérlevél, 2 teáskanál sûrített paradicsom, 2 nagy pohár tejföl.

  • Brokkolis csirkemell

    Hozzávalók:

    - 4 db csirkemell filé
    - 1 nagyobb brokkoli vagy 1/2 kg mirelit brokkoli rózsa
    - só
    - szárnyas fûszerkeverék
    - étolaj

    A besamel mártáshoz:

    - 1/2 l tej
    - 10 dkg vaj vagy margarin
    - 3 ek. finom liszt
    - ételízesítõ

bohócdoktor vizit szja 1%

loading...