2025.07.07. - Apollónia

Székely lakodalmi tyúkhúsleves

Hozzávalók: 1 tyúk vagy 2 csirke, 2 petrezselyemgyökér, 50 dkg murok (répa), 1 kicsi fej zeller, 1 kicsi fej vöröshagyma, 10 dkg gomba, 1 kis fej karalábé, 10 szál petrezselyemzöldje, 1 marék zöldborsó, só, bors, laskatészta.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A megtisztított és jól megmosott, feldarabolt tyúkot hideg vízben tesszük fel fõni lassú tûzre. Ha felforrt, habját leszedjük, megsózzuk. A hagymát és a fûszereket vászonzacskóba kötve belehelyezzük.

A zöldségeket hasáb alakúra vágjuk, majd a levest felfõzésétõl számított 30 perc múlva bezöldségeljük. Lassú, egyenletes tûzön a tyúkot puhára fõzzük, majd a szeletekre vágott gombát, zöldborsót belehelyezzük, és együtt fellobbantjuk. Leszûrjük.

Egy kevés levesben a kockára vagy hosszúra vágott laskát kifõzzük. Tálalás elõtt a feldarabolt tyúkot és zöldségfélét a tálra helyezzük, majd a finommetéltet a levesben tálaljuk. A levesnek aranysárgának és áttetszõ tisztának kell lennie. A tetejét vágott zöldpetrezselyemmel hintjük meg.

Megjegyzés: Sok helyen petrezselyem helyett borsot használnak, székely szokás gyömbérrel vagy sáfránnyal fûszerezni.

Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!