rss
  • Böjtös paradicsomleves

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: 1 közepes fej vöröshagyma, 1 evõkanál vaj, 1 liter paradicsomlé, 2 babérlevél, só, õrölt bors, cukor;

    A betétnek: 1 tojás, liszt, só;

    Elkészítés:

    Az apróra vágott hagymát a vajon megfuttatjuk. Két deci vizet meg a paradicsomlevet ráöntjük. A babérlevelet beledobjuk, megsózzuk, borsozzuk, és egy kevéske cukorral ízesítjük. A tojásból csipetnyi sóval, kevés vízzel és annyi liszttel amennyit felvesz, levestésztát gyúrunk. Belisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, és kis kockákra vágjuk. A forrásban lévõ paradicsomlevesbe fõzzük. Böjtben néha paradicsomlé helyett savanyú káposztalével engedik fel, és úgy fõzik bele a viszonylag sok tésztát.


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Rakott metélt

    Hozzávalók: 40 dkg széles metélt, 8 dkg vaj, 3 db tojás, 12 dkg porcukor, 2 dl tejföl, 1/2 db citrom héja, 5 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg dió, 7 dkg mazsola, 10 dkg barackíz, só.

  • Gyors sajttorta

    Gyors sajttortaA darált kekszet keverjük össze a vajjal, a kakaóporral és a porcukorral. Nem baj, hogy nem áll össze egyenletes tésztává, sütés közben majd összefog. Egy tortaforma aljára egyenletesen nyomkodjuk bele az így kapott morzsás masszát. Tegyük hűtőbe 2 órára. Ezalatt készítsük el a krémet. Keverjük össze a hozzávalókat és ha kész öntsük rá a kekszes részre. Érdemes a tortaformát egy tepsibe tenni, amibe egy pohár vizet öntünk, mivel gőzös sütő kell a tortának. 180 fokon 50-60 perc alatt megsütjük. Akkor van kész, ha már aranybarna a teteje.

  • Tejkocsonya

    Hozzávalók: 1 liter tej, 8 dkg cukor, fél rúd vanilia, 1 ek zselatin.

  • Fûszeres sült krumpli mentás joghurttal

    Hozzávalók:

    A krumplihoz: 40 dkg krumpli, 2 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 szárított chili , 1 ek. õrölt, római kömény, 0,5 ek. curry, olaj, só

    A joghurthoz: 1 dl natúr ivójoghurt, 1 ek. szárított menta, 3 ek. víz

  • Kenyértésztában sült csülök

    Hozzávalók: 60 dkg liszt, 3,5 dkg élesztõ, só, 3 dl langyos víz, 2 kis sertéscsülök, 1 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 db paradicsompaprika, 6 dkg zsír.

  • Tavaszi saláta

    Hozzávalók: 30 dkg sárgarépa, 10 dkg zeller, 30 dkg paradicsom, 5 nagy húsos paprika, 20 dkg uborka, 4 fej saláta, 2 dkg só, õrölt bors, curry, 30 dkg kemény sajt (ementáli, trapista, vagy óvári), 2 tojás, olaj, citrom.

  • Francia rakott burgonya

    Hozzávalók: 1 és fél kg burgonya, 8 db tojás, 30 dkg gomba, 10 dkg reszelt sajt, csipet delikát, só, bors, Besamel mártás kb. 1 liter.

  • Burgonya fõzelék más módon

    Középfajta burgonyát 1 kilót, ha meghámoztunk, nagy kockára vágva, sós vízben puhára fõzünk.

  • Tintahalleves

    Hány személyre: 6 tintahal, megtisztítva, 1 citrom leve, 3 mogyoróhagyma, felaprózva, 2 erõs chilipaprika, felaprítva, 45 dkg érett paradicsom, felaprítva, 1,2 l halalaplé, 1 ek. paradicsompüré, fél kk. õrölt fahéj, csipetnyi lágy világos barna cukor, 1 ek. friss menta, só, õrölt fekete bors.

  • Aranyfánk burgonyából

    Hozzávalók: 1/2 kg burgonya, 3 dkg élesztõ, 1 db tyúkhúsleves kocka, 1 dl tej, 1 teáskanál cukor, 50 dkg liszt, bors, olaj a sütéshez.

  • Francia hagymaleves

    Hozzávalók: 3 fej közepes vöröshagyma, 4 dkg vaj, 1 liter csontlé vagy 2 leveskocka, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg reszelt ementáli sajt, 2 evõkanál liszt, szerecsendió, fehérbors, só, 4 szelet toastkenyér.

  • Brokkoli-krémleves

    Hozzávalók: 50 dkg mirelit (vagy friss) brokkoli, 2 dl tejföl, 1 tyúkhúsleves-kocka, 1 evõkanál krumplipürépor, 1-1 teáskanál só és citromlé, csipetnyi cukor.

  • Burgonyalepény

    Hozzávalók:

    25 dkg burgonya, hat tojás, 10 dkg vaj, egy fej vöröshagyma, só

  • Kovászos uborka

    Hozzávalók: uborka, só, kapor, fokhagyma, kenyér.

  • Mákos sütemény

    Hozzávalók:

    - 30 dkg sima liszt
    - 20 dkg vaj
    - 1 tojássárgája
    - 2 kanál tejföl vagy tej
    - 10 gramm cukor
    - egy csipetnyi só

    Mákos töltelék:

    - 8 tojás
    - 25 dkg porcukor
    - 25 dkg darált mák
    - 3 dkg finom morzsa
    - citromhéj

  • Málnalekvár

    Hozzávalók: 2 kg málna,1 kg cukor.

  • Virsli falatok

    A virsliket, miután a bõrüket lehúztuk, három centis darabokra vágjuk. A tojást jó habosra felverjük, megsózzuk és megborsozzuk. A zsemlemorzsát és a reszelt sajtot összekeverjük.

  • Bíboros mártás

    Hozzávalók: 15 dkg vaj, 8 dkg rákvaj, 4 dkg liszt, 1 dl tejszín, 3 dl tej, 2 tojássárgája, só, bors, Cayenne bors, konyak, kevés pirospaprika.

  • Csirke római tálban

    Hozzávalók: 4 db csirkecomb vagy mell, 1/2 kg burgonya, 15 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 2 db sárgarépa, 2 db fehérrépa, 1 gerezd fokhagyma, só, bors olaj.

  • Kata szelet

    Hozzávalók:

    50 dkg liszt, 15 dkg zsír, 15 dkg porcukor, 3 db tojássárgája, 1 cs. sütõpor, 2 dl tej, fél dl tej, 1 cs. vaníliás cukor, 2 kanál baracklekvár,15 dkg porcukor, fél dl rum, 2 kanál kakaó, 10 dkg vaj, 3 tojásfehérje, 15 dkg porcukor