rss
  • Hétköznapi lakomák

  • Share on Tumblr

    Iván Gizella könyvének érdeme, hogy étel-összeállításaiban fõszerephez jut a hagyományokat tisztelõ, egészséges és tudatos táplálkozás. Teljesen igaza van, amikor kijelenti, hogy a fõzés nemcsak tudomány, hanem fantázia, kreativitás, türelem és szeretet, elsõsorban családszeretet kérdése is.


    Jól bevált ötleteit, újításait mindenképpen tovább kellene adni a következõ generációknak.

    Éppen azért hagyott a szerzõ üres oldalakat a könyvben, hogy bárki, aki a recepteket kipróbálja, az ételek által kiváltott kreatív gondolatait, megjegyzéseit vagy éppen újabb receptötleteit lejegyezhesse. Így késõbb, ha a családban a könyv öröklõdik, akkor a családi gasztronómiai hagyományok szellemisége is továbbörökíthetõ.

    Ez a szakácskönyv a generációk közti érzelmi kapcsolatot is erõsíteni fogja a családban.


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Királyok csirkecombja

    Hozzávalók: 4 szép, nagy csirkecomb, 10 dkg fõtt füstölt tarja vagy, 10 dkg fõtt füstölt sonka, 1 közepes nagyságú csemege uborka, 1 evõkanál frissen reszelt torma, 2 db egész tojás, 1-2 evõkanál tejföl ízlés szerint só és törött fekete bors, kevés liszt és zsemlemorzsa a bundázáshoz.

  • Vasi pecsenye

    Hozzávalók: 4 szelet sertéstarja, 4 gerezd fokhagyma, tej a hús áztatásához, só, pici õrölt bors, 8 dkg finomliszt, étolaj.

  • Ropogós újburgonya

    A megforrósított olajba öntjük az alaposan megmosott, de héjas új. burgonyát, és a saját levében, fedõ alatt puhára pároljuk.

  • Sós rudacska

    Hozzávalók:

    A süteményhez:

    - 30 dkg liszt
    - 20 dkg margarin
    - kb. 2 dl tejföl
    - 1 tk só

    A díszítéshez:

    - 1 tojás
    - kb. 20 dkg sajt
    - sajt
    - szezámmag
    - mák vagy köménymag a szóráshoz

  • Csipkedett (levesbetét)

    Egy egész tojásból és kb. 80-100 g lisztbõl (a tojás nagyságától függõen) egy kevés sóval (friss fogyasztáshoz készítve só nélkül csináljuk!) kemény tésztát gyúrunk.

  • Csirkecomb cukkinivel

    Hozzávalók 4 személyre: 1 kg cukkini, 4 csirkecomb, 1,5 dl sovány tejföl, õrölt pirospaprika, 2 ek. finomra vágott kapor, só, bors.

  • Paradicsomos marha

    Hozzávalók: 80 dkg Marhahús - bélszín, 1/2 pohár extra szûz olíva olaj, 2-3 csipet bors (õrölt), 10 dkg koktélparadicsom, 10 dkg rucola (friss), 2-3 csipet só.

  • Párolt káposzta

    A dietetikus véleménye: A káposzta magas vitamin-, és rosttartalmú zöldségfélénk, de puffasztó hatással is rendelkezik. A cukorbetegség diétájában törekedni kell arra, hogy a napi maximális szénhidráttartalmat nem szabad túllépni.

  • Francia mákos

    Hozzávalók a tésztához: 6 tojás, 35 dkg kristálycukor, 6 evõkanál víz, 25 dkg liszt, 10 dkg mák (egészben nem darálva!), 2 sütõpor.

  • Céklaleves

    Hozzávalók:

    - 50 dkg ecetes cékla
    - 1 fej karalábé
    - 1 csokor friss kapor
    - 1 csokor retek
    - 1 kisebb kígyóuborka
    - pár szem roppanós kovászos uborka
    - 1 l kefír
    - fél liter zöldség alaplé
    - só
    - bors

  • Prézlis karfiol

    Hozzávalók: 15 dkg karfiol, 1 kanál prézli, kevés vaj, olaj vagy zsír, egy negyed erõleveskocka, vagy só, 1 kanál tej, tejföl vagy tartármártás.

  • Csirkemellkocsonya

    Hozzávalók: 4 csirkemell, 75 dkg vegyes zöldség, 10 dkg zeller, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg gomba, 1 evõkanál zöldborsó, só, 6-8 szem bors, 4 dkg zselatin, 1 tojásfehérje, 1 kávéskanálnyi paradicsompüré.

  • Karalábés-burgonyás csirkemell

    Hozzávalók: 60 dkg burgonya, 40 dkg karalábé, 80 dkg csirkemell, 2,5 dl fõzõtejszín, 15 dkg sajt, 2 ek. vaj, 2 ek. liszt, szerecsendió, só, fehérbors.

  • Mexikói kávé

    Hozzávalók: 1 bárkanál cukor, 2 cl Kahlúa, 2 cl Jamaica rum, forró fekete kávé, tejszínhab a tetejére.

  • Almás rakottas

    Hozzávalók: 80 dkg burgonya, 5 dl tej, késhegynyi só, 40 dkg alma, 5 dkg vaj vagy margarin, a tál kenéséhez zsír.

  • Gyömbéres édeskömény-krémleves

    Hozzávalók:

    4 db édeskömény gumó, 2 kis doboz tejföl, ujjnyi friss gyömbér, ételízesítõ, só, bors

  • Sertéskocsonya más módon

    Hozzávalók: 2 kg kocsonyahús (az elõbbi recept szerint), 50 dkg nyers füstölt hús (lehet sonka, tarja vagy csülök), 30 dkg vegyes leveszöldség, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint bors, só;

  • Méteres kalács

    Hozzávalók a tetejére: 30 dkg étcsokoládé, 8 dkg Rama Sütõmargarin. A krémhez: 3 evõkanál rum (ez el is maradhat), 30 dkg porcukor, 5 evõkanál kristálycukor, 7,5 dl tej, 2 csomag fõzni való puncs ízû pudingpor (8 dkg), 30 dkg Rama Sütõmargarin.

  • Svéd alma

    Hozzávalók: 1 kg alma, cukor ízlés szerint (kb. 15 dkg), az alma édességétõl függõen, vaníliás cukor, õrölt fahéj, kb. 10-15 dkg sütõmargarin, liszt, vaníliasodó vagy híg puding, zsemlemorzsa.

  • Gesztenyés kifli

    Hozzávalók:

    Tészta: liszt 40 dkg, vaj 28 dkg, tojássárgája 2 db, porcukor 4 ek, só 1/2 késh., élesztõ 5 dkg, tej 2 dl; töltelék: gesztenye 75-100 dkg, cukor 20 dkg, vanília 1/2 rúd, tojás 1 db.