rss
  • Mezõdi József: Apostoli ételek

  • Share on Tumblr

    88 oldal, kötve ajándék CD-vel 3500 Ft, ISBN 978 963 9887 10 7

    Mezõdi József, az Apostol együttes frontembere ezúttal nemcsak énekel, hanem mesél is. Életérõl, gyerekkoráról, külföldi turnéiról. Ételeirõl, amelyeket szeret, és amelyeket szívesen fõzne – ha fõzne. De a Remiz Étteremben, Alice mellett nem vállalkozik arra, hogy fakanalat ragadjon. Inkább énekel. Most viszont elárulja, hogyan és mibõl lesznek az egyszerûségükben nagyszerû ételek - például a legendás, Tordy Gézával együtt készített flekken, vagy a thai leveskülönlegességek.

    „Fater” menüsora igen széles: évtizedeket, nagy földrajzi távolságokat ölel át,
    a tejbegríztõl a Pil-pilig ível az ajánlat.

    Az ételek otthoni elkészítését segítik a részletes receptleírások és az ínycsiklandozó fotók.

    K.u.K. Kiadó
    1138 Budapest,
    Népfürdõ u. 15/E
    T/F: 239-1189, 359-1634
    e-mail: kuk.kiado@chello.hu
    www.kukkanto-hu


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Sajtos-gombás makaróni dagadóban

    Hozzávalók: 80 dkg sertésdagadó, fél csomag makaróni, 10 dkg gomba, 1 csokor zöldpetrezselyem, 15 dkg parmezán sajt, bors, só õrölt kakukkfû.

  • Húsvéti töltött kalács

    Elõkészítés: A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztõt. A lisztet átszitáljuk, 1 mokkáskanál sóval elkeverjük, és a tojással, a fölfuttatott élesztõvel, a puha margarinnal, a cukorral, a citromhéjjal ízesítve tésztává dagasztjuk. Letakarva, langyos helyen kb. 45 percig kelesztjük.

  • Finomfõzelék

    Egy diónyi vöröshagymát metéljünk apróra. 25 dg sárgarépát és 25 dg karalábét tisztítsunk meg, vágjuk kb. 0,5 cm széles kockákra, és a hagymával együtt 1 evõkanál étolajon, 1 púpozott mokkáskanál só, valamint fél mokkáskanál barna cukor hozzáadásával dinszteljük pár percig. Utána engedjük fel 4 dl vízzel, és fedõ alatt fõzzük kb. 5 percig, amíg kissé megpuhul.

  • Kelbimbó leves

    Hozzávalók:


    50 dkg kelbimbó, 5 dkg húsos szalonna, 10 dkg füstölt kolbász ( vagy 2 db virsli), 4 dkg vaj, liszt, 4 dl tejföl, só, szerecsendió, õrölt bors, kakukkfû, 1 kis marék eperlevél tészta

  • Lengyel sajtmártás

    Végy hozzá egy nagyobb krumplit, 2 dl tejet, 5 dkg vajat, 4 dkg lisztet, 15 dkg lágy juhsajtot, egy pohárka vodkát, sót, õrölt borsot.

  • Édes-savanyú mártás

    Hozzávalók: 3 gerezd fokhagyma, 2 szál újhagyma, 3 evõkanál cukor, 3 evõkanál borecet, 3 evõkanál ketchup, 3 evõkanál szójaszósz, 3 evõkanál narancslé, 3 evõkanál konyak, 4 kiskanál kukoricaliszt, 1 ízlés sz. csilipaprika.

  • Rumos meggy

    Nagy szemû meggyet leszárazunk, és kimagvalunk. Lemérjük, és minden kiló gyümölcsre 40 dkg cukrot, 1 dl rumot és egy csapott kávéskanál szalicilt számítunk.

  • Húsos kelkáposztatekercs

    Hozzávalók 4 személyre: 1 kisebb fej kelkáposzta, só, 1 szikkadt zsemle, 30 g szárított vargányagomba, 2 fej hagyma, 400 g darált hús vegyesen, 1 tojás, bors, 1 tk. mustár, 2 ek. fõzõvaj, 250 ml erõleves, 2 ek. vaj, 2 ek. liszt, 100 ml tejszín.

  • Házais rakott zöldbab

    Hozzávalók: 50 dkg zöldbab, 1 nagy fej vöröshagyma, 3-4 evõkanál tejföl + 2 dl tejföl, 2 db tojás, 10-15 dkg füstölt reszelt sajt, ízlés szerint só,õrölt bors, 5-6 evõkanál zsemlemorzsa, morzsa olaj / 3-4 evõkanál amin a morzsát megpirítjuk /, * 5 dkg vaj vagy margarin.

  • Amaretto kekszek

    Hozzávalók kb. 150 darabhoz: 300 g hámozott, darált mandula, 1-2 evõkanál Amaretto likõr (mandulalikõr), 2 friss tojásfehérje, 500 g porcukor.

  • Gombaszószos töltött burgonya

    Gombaszószos töltött burgonyaAz apróra vágott hagymát az olajon kissé megdinszteljük, hozzáadjuk a darált húst és a zúzott fokhagymát, fűszerezzük, kevés víz hozzáadásával, megpároljuk, majd hozzákeverünk 1 felvert tojást, hogy összefogja a masszát. A hámozott nyers burgonyát karalábévájóval kifúrjuk, majd megtöltjük a darált hússal. Egy edénybe lerakjuk a krumpliból kivájt korongokat, ezekre helyezzük a töltött krumplit, sózzuk, és annyi vizet adunk hozzá, amennyiben a krumpli megfő. A megmaradt olajon megpároljuk a gombát, ha szükséges, adunk hozzá még egy kis olajat, fűszerezzük.

  • Áfonyás máktorta

    Hozzávalók:
    3 tojás, 15 dkg cukor, 20 dkg liszt, 20 dkg darált mák, 1 csomag sütõpor, 6 dl tejszín, 2 csomag habfixáló, 15 dkg áfonyalekvár, 10 dkg áfonya, 5 dkg vágott mandula;

  • Szilveszteri fondü

    Hozzávalók: 1 nagy gerezd fokhagyma, 1 dl sör, 2 dl fehérbor, 1 kávéskanál citromlé, 40 dkg ementáli sajt, 2 cl konyak, 1 evõkanál étkezési keményítõ, só, bors, pirospaprika, reszelt szerecsendió.

  • Szilvás muffin

    Szilvás muffinA tojásokat a kétféle cukorral jó krémesre kikeverjük. Hozzáadjuk a puha margarint, és jól összedolgozzuk, majd hozzáöntjük a tejet és a rumot is. A lisztbe belevegyítjük a sütőport. A szilvát kisebb kockákra összevágjuk, és a lisztes keverékkel együtt a masszához adjuk. A muffinsütőt papírkosárkákkal kibéleljük, és az elkészített tésztákkal majdnem teletöltjük a formát. Előmelegített sütőben, közepes lánggal, 180°C-on körülbelül 20 perc alatt megsütjük. Előbb a formában hagyjuk hűlni, majd rácsra téve teljesen kihűtjük a muffinokat.

  • Szilvás sertéscsíkok

    Hozzávalók:

    - 60 dkg sertéscomb
    - 15 cm-es póréhagyma
    - 20 dkg sárgarépa
    - 10 szem szilva
    - 15 dkg csiperkegomba
    - 2 szál chilipaprika
    - olaj
    - só

    A mártáshoz:

    - 1 evõkanál méz
    - 0,5 dl sötét szójaszósz
    - 1 dl hideg víz
    - 1 evõkanál keményítõ

  • Paprikás burgonya

    8-10 burgonyát meghámozunk, megmossuk s apró kockákra vágjuk.

  • Zöldbabsaláta sonkával

    Hozzávalók: 30 dkg zöldbab, 20 dkg fõtt füstölt sonka, 3 evõkanál marinált paradicsompaprika, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csokor zöldhagyma, 1 db csípõs paprika, 2 evõkanál borecet, 4 evõkanál olaj, só (ízlés szerint), törött fekete bors.

  • Juhtúrós kukoricagombóc

    A juhtúrót keverd össze a tojások sárgájával, a liszttel, köménnyel és sóval. A tojásfehérjét verd habbá és ezt is dolgozd bele a masszába.

  • Rétesalma-birsalma dzsem

    Hozzávalók: rétesalma és birsalma tetszõleges mennyiségben, kilónként 30 dkg cukor,
    tartósítószer.

  • Mézes-mázos datolyás alma

    Hozzávalók: egy marék, apróra vágott datolya, 2 és fél dl méz ,2 kanál darált dió ,1 citrom lereszelt héja ,2 evõkanál zsemlemorzsa ,1 teáskanál fahéj ,6 alma ,2 evõkanál olvasztott vaj