rss
  • Gesztenyével töltött pulyka

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók:

    1 bébipulyka (2,5-3 kg), 25 dkg sertéslapocka, 35 dkg gesztenye, 2 zsemle, kevés tej a zsemle áztatásához, 2 tojás, 1 dl tejszín, 20 dkg füstölt szalonna, 1 dl olaj, só, törött bors, ketchup, fehérbor, liszt

    A pulykát megtisztítjuk, combjaiból az erõs inakat kihúzzuk. A mellébõl eltávolítjuk a mellcsontot és a villás csontot. Ezután leöblítjük, megtörölgetjük, kívül-belül sózzuk, borsozzuk, majd félretesszük.

    A gesztenyéket bevagdossuk, megsütjük, kikaparjuk a belsejüket, amit a sertéshússal együtt ledarálunk. Hozzáadjuk a tejbe áztatott és kicsavart zsemléket, a tojásokat, a tejszínt, sóval, törött borssal fûszerezzük.

    Az elõkészített pulyka mellét és combját vékony csíkokra vágott szalonnával megtûzdeljük. A gesztenyés tölteléket a bõre alá és a hasüregébe töltjük. Hústûvel összetûzzük (esetleg bevarrjuk) és tûzálló edénybe tesszük. Kevés olajjal meglocsoljuk és egyenletesen közepes (ne süljön hirtelen) sütõbe téve kb. 3 órán keresztül sütjük. Közben kevés vizet öntünk alá, levével többször locsolgatjuk.

    Mikor kész, 15-20 percet pihentetjük. közben a levét zsírtalanítjuk, kevés ketchuppel, fehérborral ízesítve, pici liszttel sûrítve pecsenyelevet készítünk belõle. A pulykasültet ezzel locsoljuk meg.
    Egyben adjuk az asztalra, s csak ezután szeleteljük fel. Párolt kelbimbóval, szilvával és ananásszal, sült burgonyával tálaljuk.

    Gesztenyével töltött pulyka


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Sárgarépakrém leves

    Hozzávalók:

    3 csésze apróra vágott sárgarépa, 1 gyöngyhagyma (2 szál zöldhagyma), 1 csésze fõtt rizs, 2 bögre tej, 2 bögre víz, késhegynyi õrölt fehér bors, 1 teáskanál cukor, 4 teáskanál vaj (margarin), 1 teáskanál apróra vágott koriander levél, 3 teáskanál kukoricaliszt, só

  • Pácolt sonka sajtbundában

    Hozzávalók: 40 dkg fõtt, sovány füstölt tarja, 1/2 l tej, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, kevés liszt, 2 db egész tojás, 10 dkg reszelt parmezán sajt, 10 dkg zsemlemorzsa.

  • A súlyfelesleg mértékének meghatározása

    A túlsúly és az elhízás meghatározása a testtömegindex -más néven a BMI (Body Mass Index) - alapján történik, amely a kilogrammban kifejezett testtömeg és a méterben mért testmagasság négyzetének hányadosa. Akinek súlyfeleslege van, az testtömegindexe szerint lehet túlsúlyos vagy elhízott:

  • Házi kakaós csigák

    Házi kakaós csigákAz élesztőt futtasd fel egy kevés tejjel és cukorral. A többi hozzávalót a tej kivételével tedd egy tálba. Ha az élesztő felfutott add a többi hozzávalóhoz, a tejet viszont csak fokozatosan öntsd hozzá. Gyúrj egy lágy kelt tésztát. Fontos, hogy a tejet fokozatosan adjuk hozzá, mert nem tudhatjuk, hogy pontosan mennyit fog a liszt felvenni. Meleg helyen letakarva kelesszük kb. fél órát. Közben készítsük el a tölteléket. Ha a tészta megkelt nyújtsuk téglalap alakúra, kenjük le az egész tésztát olajjal (vagy olvasztott margarinnal). A jól összekevert töltelékkel szórjuk meg bőven a tésztát és tekerjük fel.

  • Sonkás kocka

    A csomagoláson jelzettek szerint kifõzzük a tésztát. A vagdalt füstölthúst összekeverjük a tejföllel, a tojássárgákkal és a borssal. A tojásfehérjékbõl kemény habot verünk.

  • Rizses fokhagymaleves

    Hozzávalók: 6 gerezd fokhagyma, 4 ek rizs, késhegynyi pirospaprika, 2 ek olaj, 2 ek liszt, petrezselyemzöld, só.

  • Csülkös rakott krumpli

    Hozzávalók: 1 db fõtt, füstölt csülök, 2 kg krumpli, 2 pohár tejföl, 1 pohár tejszín, 2 fej vöröshagyma, 20 dkg trappista sajt, 6 db fõtt tojás, olaj, mustár, ketchup, bors.

  • Harcsafilé fokhagymás raguval

    Hozzávalók: 4 szelet harcsafilé 1 dl olaj 10 dkg paradicsom 1 csomó petrezselyem 1 gerezd fokhagyma só.

  • Tortilla

    Hozzávalók: 4 ek zabkorpa, 4 ek tönkölybúza-dara, 2 ek tönkölybúza-korpa, 4 ek olaj, 1 mk szódabikarbóna, 1 mk borkõpor, 1 ek lenmag és víz, 1/2 kg alma.

  • Zöldséges hústekercs

    Hozzávalók: 1 kg sertéscomb, 2db zsemle, 1db tojás, 20 dkg vegyes zöldség, 20 dkg apróra vágott gyümölcs, 10 dkg szeletelt gomba, olaj vagy sütõmargarin, hagyma, petrezselyemzöld, kakukkfû, borsikafû, só;

  • Ananászos túrókrém pohárban

    Hozzávalók: 3 dl tej, 12 dkg cukor, fél vanília rúd, 3 db tojás, fél citrom héja, 40 dkg ananászkonzerv, 1 dkg zselatin, 30 dkg tehéntúró, 3 dl tejszín.

  • Diós hal

    Hozzávalók: 40 dkg fagyasztott tonhal, 1 nagy fej hagyma, 15 dkg darált dió, 8-10 szem mazsola, 3 evõkanál olaj, só, cukor, kevés fahéj.

  • Gyümölcsízek készítése

    A következõ gyümölcsökbõl szokás ízeket, lekvárokat fõzni: birsalma, szilva, barack, som, alma, csipkerózsabogyó és vegyes gyümölcs. Igen jó zamatú vegyes gyümölcsíz a következõ összetételû: 5 kg alma, 5 kg körte, 5 kg szilva. 5 kg kajszibarack, 14 kg cukor. Két részben fõzzük. Az almát a körtével, a szilvát a barackkal. Passzírozás után összekeverve fõzzük tovább.

  • Almás sajtsaláta

    A megtisztított almát vékony cikkekre vágjuk és meglocsoljuk egy citrom levével. A sajtot fél centi vastag csíkokra szeljük, az almával valamint a kefirrel higított, finomra vágott petrezselyemmel összekeverjük. Néhány órára hûtõszekrénybe tesszük.

  • Színes szelet

    Hozzávalók:

    - 30 dkg cukor
    - 4 db tojás
    - 1 dl tejföl
    - 1 kk sütõpor
    - 30 dkg margarin
    - 50 dkg liszt
    - 1 ek kakaó
    - 1 kk piros ételfesték
    - 1 kk sárga ételfesték

  • Tejfölös -gombás zöldborsófõzelék

    Hozzávalók: 4 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 20 dkg csiperke, 1 jó evõkanál liszt, zöldségléves, só, õrölt bors, 1 csokor petrezselyem, 1,5 dl tejföl.

  • Rántott pulykamell

    Hozzávalók: 4-6 szelet filézett pulykamell, fél csésze liszt, 1 tojás, fél csésze zsemlemorzsa, só, a sütéshez olaj.

  • Pudingos-citromos szelet

    Hozzávalók:

    Tésztához:

    - 300 g liszt
    - 1 egész tojás
    - 70 g margarin
    - 1 csomag szalalkáli
    - 3 ek. porcukor
    - 5 evőkanál tej

    Krémhez:

    - 5 dl tej
    - 1 cs. vaníliás pudingpor
    - 250 g margarin
    - 200 g porcukor
    - 2 cs. vaníliás cukor
    - 1 citrom reszelt héja és leve

  • Tükörtojás tejfölben

    Hozzávalók: tejföl 2 dl, tojás 6 db, só 1 késh.

  • Darázsfészek

    Hozzávalók:

    fél kg liszt, 7 tojás sárgája, 1 g só, 3 dkg élesztõ, 23 dkg porcukor, 2,5 dl tej, 20 dkg vaj, 20 dkg õrölt mandula, 20 dkg dió, 2 dl tejszín