2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Karácsonyi beigli

Hozzávalók:

a tésztához: 56 dkg liszt, 21 dkg vaj, 2 dkg élesztõ, 3 dkg cukor, csipetnyi só, 2 tojás sárga; a diótöltelékhez: 30 dkg darált dió, 25 dkg porcukor, másfél db reszelt alma, 5 dkg sárgabaracklekvár, 5 dkg mazsola, 8-10 dkg apróra vágott birsalmasajt; a mákos töltelékhez: 30 dkg darált mák, 25 dkg porcukor, 7 dkg mazsola, 1 zacskó vaníliás cukor, 2,5 dl tej, csipetnyi só, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 3 szem összetört szegfûszeg
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A lisztet a vajjal elmorzsolom. Az élesztõt belekeverem egy dl tejbe a cukorral együtt, majd 5 percnyi várakozás után hozzáöntöm a vajas liszthez. Hozzáteszem még a tészta összes alkotórészeit, és alaposan összedolgozom.

Ha már sima, akkor 4 kis cipóba osztom és lisztezett deszkán, a tetejét is belisztezve, konyharuhával letakarom, és a duplájára kelesztem. Közben elkészítem a töltelékeket. A dióshoz a cukrot fél dl vízben felforralom, majd hozzáöntöm a darált dióhoz. Ezután a reszelt almával, a birsalmasajttal, a megmosott és megtisztított mazsolával, valamint a sárgabaracklekvárral jól összekeverem.

A mákos töltelékhez a tejbe belekeverem a mákot, a cukrot, a mazsolát és az összes fûszert. Éppen csak egyet forralok rajta, máris leveszem a tûzrõl és hagyom kihûlni. A megkelt tésztát lisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtom, és felkenem rá a töltelékeket. Szorosan összetekerem, és a négy rúd bejglit sütõlemezre teszem egymástól 3 centi távolságra. Tojásfehérjével megkenem a tetejüket, majd hideg helyen hagyom még pihenni.

1 óra múlva újból megkenem tojásfehérjével, és félórai várakozás után az elõmelegített, forró sütõben szép barnáspirosra sütöm. Csak akkor veszem le a sütõlemezrõl, ha már teljesen kihûlt, majd folpackba csomagolva hûvös, száraz helyen tárolom. Akár már három héttel karácsony elõtt elkészíthetõ, így nem kell vele bajlódni az ünnepi forgatagban.
Karácsonyi beigli
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!