rss
  • Karácsonyi beigli

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók:

    a tésztához: 56 dkg liszt, 21 dkg vaj, 2 dkg élesztõ, 3 dkg cukor, csipetnyi só, 2 tojás sárga; a diótöltelékhez: 30 dkg darált dió, 25 dkg porcukor, másfél db reszelt alma, 5 dkg sárgabaracklekvár, 5 dkg mazsola, 8-10 dkg apróra vágott birsalmasajt; a mákos töltelékhez: 30 dkg darált mák, 25 dkg porcukor, 7 dkg mazsola, 1 zacskó vaníliás cukor, 2,5 dl tej, csipetnyi só, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 3 szem összetört szegfûszeg

    A lisztet a vajjal elmorzsolom. Az élesztõt belekeverem egy dl tejbe a cukorral együtt, majd 5 percnyi várakozás után hozzáöntöm a vajas liszthez. Hozzáteszem még a tészta összes alkotórészeit, és alaposan összedolgozom.

    Ha már sima, akkor 4 kis cipóba osztom és lisztezett deszkán, a tetejét is belisztezve, konyharuhával letakarom, és a duplájára kelesztem. Közben elkészítem a töltelékeket. A dióshoz a cukrot fél dl vízben felforralom, majd hozzáöntöm a darált dióhoz. Ezután a reszelt almával, a birsalmasajttal, a megmosott és megtisztított mazsolával, valamint a sárgabaracklekvárral jól összekeverem.

    A mákos töltelékhez a tejbe belekeverem a mákot, a cukrot, a mazsolát és az összes fûszert. Éppen csak egyet forralok rajta, máris leveszem a tûzrõl és hagyom kihûlni. A megkelt tésztát lisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtom, és felkenem rá a töltelékeket. Szorosan összetekerem, és a négy rúd bejglit sütõlemezre teszem egymástól 3 centi távolságra. Tojásfehérjével megkenem a tetejüket, majd hideg helyen hagyom még pihenni.

    1 óra múlva újból megkenem tojásfehérjével, és félórai várakozás után az elõmelegített, forró sütõben szép barnáspirosra sütöm. Csak akkor veszem le a sütõlemezrõl, ha már teljesen kihûlt, majd folpackba csomagolva hûvös, száraz helyen tárolom. Akár már három héttel karácsony elõtt elkészíthetõ, így nem kell vele bajlódni az ünnepi forgatagban.

    Karácsonyi beigli


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Tejfölös tyúkpecsenye

    Egy nagyobb tyúkot gondosan megtisztítunk, megmosunk, és vegyes zöldséggel, egész hagymával, borssal, sóval ízesített forrásban lévõ vízbe téve kb. 1 órán keresztül (a korától függõen) fõzünk, majd kiszedjük, és hûlni hagyjuk.

  • Citromos mártás

    Hozzávalók: 1/2 citrom lereszelt héja és kifacsart leve, 1/2 csokor finomra vágott citromfû levél, 150 g sima joghurt csipetnyi cukor, 1 piros húsú aprított chilipaprika, só, bors.

  • Csõben sült paradicsom

    Hozzávalók: 10 érett, nagy szemû paradicsom, 10 szelet sonka, 10 evõkanál pecorino, egy csokor petrezselyem, egy csokor bazsalikom, olívaolaj, só, bors, fokhagyma, zsemlemorzsa.

  • Tejben párolt hal

    Hozzávalók: 1 kecsege, csuka, vagy fogas, 0,5 l tej, 8 dkg vaj, 4 evõkanál liszt, só.

  • Tökpörkölt

    Hozzávalók: tök, kapor, vöröshagyma, piros porpaprika, zöldpaprika, szójaszósz, köles, zöldhagyma.

  • Tepsis csigatészta

    Hozzávalók: 25 dkg csigatészta (vagy egyéb fajta, úgynevezett körettészta), 10 dkg gomba, 10 dkg párizsi, 10 dkg füstölt szalonna, 2 dl tejföl, 2 tojás, 1 fej vöröshagyma, 1 evokanál paradicsompüré, 1 evokanál vegeta, 2 gerezd fokhagyma, só ízlés szerint;

  • Blue Lady

    Shakerben összerázzuk, jéggel félig töltött pohárba szûrjük, s a citromszelettel díszítjük.

  • Majonézes karfiolsaláta

    30 dg zöldjétõl megszabadított és megtisztított karfiolt vegetás vízben fõzzünk meg és kisebb darabokra vágva keverjük fél adag tartármártáshoz.

  • Burgonyatorta

    Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához: 26 dkg liszt, 80 dkg burgonya, 4 tojás, 25 dkg cukor, 6 dkg olvasztott vaj, 35 dkg ricotta krémsajt, 1 evõkanál reszelt citromhéj, 2 teáskanál sütõpor, csipetnyi só, porcukor a szóráshoz.

  • Milánói makaróni

    Hozzávalók: 25 dkg makaróni, 10 dkg sampinyon gomba, 15 dkg fõtt füstölt sonka (legjobb hozzá a kötözött sonka), 1 nagy doboz paradicsompüré, 10 dkg reszelt parmezán jellegû sajt, 7 dkg vaj, 1 kis fej vöröshagyma, 1 marhahúsleves-kocka, 1 tk cukor, 1-1 púpozott mk szárított bazsalikom, rozmaring és kakukkfû, 1 mk törött fekete bors, ízlés szerint só.

  • Rakott halfilé

    Hozzávalók: 4 vörös sügérfilé vagy hekk, (egyébként kb. 20 dkg), só, õrölt bors, 1/2 citrom leve, 1 csokor petrezselyem, 1 gerezd fokhagyma, 8 dkg zsemlemorzsa, 2 tojás, 8 ek tejszín, 2 kk paradicsompüré, 4 dkg vaj, vaj a tûzálló tál kikenéséhez.

  • Fejeskáposzta saláta ananásszal

    Hozzávalók: 500 g fejes káposzta, 200 g ananász, salátaöntet.

  • Feketebabos fésûkagyló

    Hozzávalók: 50 dkg fésûkagyló, 2 ek fekete bab (aprítva), 2 ek aprított fokhagyma, 2 ek aprított gyömbér, 1 ek kínai rizsbor vagy száraz Sherry, 1 ek világos szójaszósz.

  • Almás kókuszos lepény

    Hozzávalók 1 tepsihez: 15 dkg margarin, 18 dkg kristálycukor, 3 tojás, 10 dkg kókuszreszelék, 16 dkg liszt, 2 mokkáskanál szódabikarbóna, 5 dkg mazsola, 1 dl tej, 2 alma, 1 érett banán, vaj a forma kikenéséhez, porcukor.

  • Vesepecsenye szalonnával

    Jó feküdt és bõrétõl szépen megtisztított 1 kiló vesepecsenyét besózunk, kevés borssal és liszttel behintjük és sûrûn megtûzdeljük szalonnával.

  • Nyolc tipp az éhségjelzések kezelésére

    El kell dönteni, hogy lassan, de biztosan az elhízottak népes tábora felé akarunk-e jutni vagy korosodásunkkal megtartjuk inkább a fitt-és fiatalos formát.

    Apró figyelmesség, és nem hízunk el!

  • Alföldi toroskáposzta

    Hozzávalók: 2 kg savanyú káposzta, 2 kg császárvég, vagy más zsíros hús, 2 kg sertésfarok, 4-5 nagyobb fej hagyma, õrölt bors, paprika, só.

  • Dinnye csemege

    Sokkal finomab lesz, ha a gyümölcsöket, dinnye golyókat megszórjuk porcukorral, ráöntjük a likõrt és hûtöbe hagyjuk a tálalásig összeérni.

  • Milánói spagetti

    Hozzávalók: 50 dkg spagetti tészta, olaj, 2 fej vöröshagyma, 1 kg darált hús, só, bors, oregánó, bazsalikom, kakukkfû, 1 kk. cukor, csipet fahéj, 5 evõkanál paradicsompüré, 10-15 dkg reszelt sajt /Trappista/.

  • Paplanos csirkemell

    Lebõrözünk, kicsontozunk négy közepes nagyságú csirkemellet és az így kapott nyolc húsdarabot szeletté verjük, megsózzuk, megborsozzuk. 5 dkg vajban a hússzeletek mindkét oldalát megsütjük, majd tûzálló tálra egymás mellé fektetjük.