2025.11.06. - Lénárd

Kapros cukkinileves

Hozzávalók:

40 dkg zsenge cukkini, 1 póréhagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 cs.kapor, 10 dkg gépsonka, 8 ek.olivaolaj, 2 zöldségleveskocka, 2 dl tejföl, 2 ek.citromlé
A cukkinit megmossuk, végeit levágjuk, de nem hámozzuk meg.Elõbb karikára, majd vékony csíkokra vágjuk. A póréhagymát megtisztítjuk, fél karikákra vágjuk. A fokhagymát összezúzzuk. A kaprot felaprítjuk, a gépsonkát vékony csíkokra vágjuk.

Felforrósítjuk az olaj felét, megfuttatjuk rajta a pórét, rátesszük a fokhagymát, elkeverjük, majd felöntjük bõ egy liter vízzel. Amikor forr, belemorzsoljuk a leveskockát, beletesszük a cukkinit, sóval, õrölt fehér borssal és a kaporral ízesítjük. Belekeverjük a tejfölt is, majd egy-két perc fõzés után levesszük, nehogy a zöldség túl puha legyen. A levest citromlével ízesítjük.

A maradék olivaolajat serpenyõben felforrósítjuk, megpirítjuk benne a sonkacsíkokat és tálaláskor a leves tetejére kanalazzuk. Forrón tálaljuk.