2025.11.15. - Albert, Lipót

Sólet

Hozzávalók:

10 dkg vajbab, 4 tojás, 1 kg burgonya, 1 kg csontos marhahús, gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 csipetnyi paprika, 1 babérlevél, 5 dkg vaj, 1 szál sárgarépa, 10 dkg hántolt árpa, zellerdarab, csokor petrezselyemzöld, só
A babot egy napig, a hántolt árpát fél napig hideg vízben áztatjuk. Az apróra vágott fokhagymát és vöröshagymát vajon megpirítjuk, majd megforgatjuk benne a húst, meghintjük paprikával, beletesszük a babért, a meghámozott, megtisztított és feldarabolt zöldségeket, végül a hántolt árpát és a babot. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje.


Megsózzuk és lassú tûzön fedõ alatt kb. 3 óráig fõzzük. A tojásokat keményre fõzzük.
A megfõtt húst lecsurgatjuk, felszeleteljük, a csontokat eltávolítjuk és visszatesszük a fazékba. Beletesszük a megtisztított keménytojásokat is, meghintjük apróra vágott petrezselyemzölddel és tálaljuk.
Sólet