2025.12.26. - István

Zöldbableves

Hozzávalók:

1 fej hagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 40 dkg zöldbab, 1 mokkáskanál édesnemes pirospaprika, 1,2 l húsleves kockából
A hagymát meghámozzuk, a szalonnával együtt apró kockákra vágjuk. A zöldpaprikát megmossuk, kicsumázzuk, felszeleteljük. A paradicsomot is megmossuk, héját lehúzzuk, húsát apróra vágjuk. A zöldbabot megmossuk, megtisztítjuk (végeit levágjuk), és 2-3 cm-es darabokra vágjuk.

A szalonnát megpirítjuk, zsírjában üvegesre pároljuk a hagymát. Rádobjuk a paprikát, a paradicsomot, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a zöldbabot, felöntjük a levessel, és fedõ alatt, lassú tûzön kb. 25 percig, puhára fõzzük.

Végül belekeverjük a tejfölt, összeforraljuk, sóval, borssal ízesítjük. Galuskát is szaggathatunk bele.
Zöldbableves