2024.04.20. - Tivadar

Puncstorta

Hozzávalók:

tésztához: 1 készen vásárolt piskótatorta.
töltelékhez: 1 dl tej, 3 evõkanál rum, 1 tojás, 15 dkg porcukor, 1 dl erõs feketekávé, 2 evõkanál kakaó, 10 dkg ráma, 5 dkg mazsola, 5 dkg dió.
mázhoz és díszítéshez: 20 dkg porcukor, 3 evõkanál málna vagy meggyszörp, 1 tojásfehérje, 2 dl tejszínbõl hab, néhány szem mazsola.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A torta tetejérõl levágunk egy kb. 1 cm vastag lapot, a belsejét kiskanállal szépen kiszedjük-vájjuk, úgy, hogy 2 cm falvastagság mindenütt maradjon, s ezt a "keretet" meglocsoljuk a rum felével elkevert tejjel.

A tojást habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a kávét és a kakaót, lábaskába öntjük, gõz fölött, állandóan kevergetve forrásig hevítjük, de nem forraljuk, mert a tojás összeugrik! A tûzrõl levéve, még melegen belekeverjük a vajat, az elmorzsolt tortabelsõt, a maradék rumot, az elõzõleg megáztatott, lecsepegtetett mazsolát és a dúrvára vágott diót. Még melegen a torta hasába töltjük-simítjuk, ráillesztjük a levágott fedõlapot és 1-2 órára hidegre tesszük, hogy a töltelék kissé megkeményedjen.

A mázhoz habosra keverjük a porcukrot a málnaszörppel és a tojásfehérjével ( gépi habverõvel is 3-4 perc!), a tortát rácsra emeljük, tortalapát vagy széles pengéjû kés segítségével bevonjuk a mázzal a tetejét és oldalát, és hûvös helyre tesszük, amíg a máz meg nem keményedik. Tálaláskor tejszínhabbal és mazsolaszemekkel díszítjük.

Puncstorta
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!