2025.12.17. - Lázár, Olimpia

Malakofftorta

Hozzávalók:

12 dkg kristálycukor, 6 tojás, 1 tasak vaníliacukor, 14 dkg liszt.
a krémhez: 1/4 l tej, 4 tojássárgája, 4 dkg porcukor, 1 tasak vaníliacukor, 1 tasak instant étkezési zselatin, 1 evõkanál rum, 1/4 tejszín.
a díszítéshez: 2 evõkanál rum (a tészta áztatásához), 1/4 tejszín, 3 evõkanál pirított mandula, reszelt csokoládé.
A tojásfehérjét habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, és addig verjük tovább, amíg a cukor feloldódik. A vaníliacukrot, a tojássárgákat és a lisztet lazán hozzákeverjük. A sütõt papírral kibéreljük, a masszát beletöltjük és 200 fokon aranysárgára sütjük. A kész tésztából egy 21 cm átmérõjû kört kivágunk, tortaformába tesszük, a maradék tésztát kis kockákra vagdaljuk. A krémhez a tejet a tojássárgájával, a cukorral és a vaníliacukorral gõz felett habosra keverjük.

Hozzáadjuk a felhasználási javaslat szerint elkészített zselatint és megvárjuk, míg a krém kihûl. Hozzákeverjük a tejszínt és a rumot. A krém 1/4-ével megkenjük a tortalapot, majd rumba áztatott tésztadarabkákat teszünk rá. Erre újra krém kerül, majd újra tésztadarabkák, amíg mindkettõ el nem fogy. Legfelülre krém kerüljön! Tejszínhabbal, csokireszelékkel és pirított mandulával díszítjük.

Ez is malakofftorta