2025.12.23. - Viktória

Gesztenyével töltött libasült

A hagymákat megtisztitjuk, kettõt karikára vágunk és forró olajban megpirítjuk. A májat nagyobb kockákra vágjuk és hozzáadjuk a hagymához, majd tovább pirítjuk, majoránnával, sóval, borssal apróra vágott petrezselyemmel fûszerezzük és hozzáadjuk a megtisztított szeltekre vágott gesztenyét.
A szemléket beáztatjuk majd kinyomkodva a masszához adjuk, a két egész tojással és tojássárgákkal együtt, és jól összedolgozzuk.

A liba belsejét besózzuk, borsózzuk, beszórjuk majoránnával és megtöltjük a fûszeres, májas masszával.

A nyílásokat vagy hústûvel vagy bevarrjuk, hogy a töltelékek ne essen ki.

A libát kívülrõl is megsózzuk, tepsibe vagy tûálló tálba tesszük, meglocsoljuk olajjal, mellétesszük az almát és az egészben hagyott hagymát, és elõmelegített közepes tûznél gyorsan locsolgatva a levével, szép aranybarnára sütjük. (kg-onént 1 órányi sütéssel kell számolni!)

Ha megsült, legalább egy órát pihentetjük, majd feldaraboljuk. A tölteléket a tál közepére halmozzuk, körülrakjuk a hússal, leöntjük a mártásával és vöröskáposztával kínáljuk.

Hozzávalók:

1 db. pecsenyeliba, májával együtt, 3 fej hagyma, 40 dkg.gesztenye, 2 egésztojás, 3 tojássárgája, 3 szikkadt zsemle, (1/2 l tej, az áztatáshoz), 1 csokor petrezselyem, 1 alma, 1 evõkanál majoránna, só, olaj, bors

Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!