2024.04.24. - György

Lencsefõzelék

Elõzõ este tésztaszûrõben, folyó víz alatt mossunk meg 30 dg megtisztított lencsét, tegyük egy zománcozott edénybe, és öntsünk rá 8 dl vizet. Másnap adjunk hozzá egy diónyi vöröshagymát, 2 gerezd fokhagymát és 1 púpozott mokkáskanál sót, majd fedõ alatt fõzzük kb. 15 percig, amíg megpuhul.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Ha a lencse túl sok vizet szívott fel, akkor öntsünk rá még annyit, hogy ellepje. Utána távolítsuk el belõle a hagymákat, és a Szárazbabfõzeléknél leírt módon rántsuk be. Aki szereti, tehet a fõzõvízbe 1 babérlevelet is. Ebben az esetben az elkészült fõzeléket kevés almaecettel savanyítani kell. Melegen, feltéttel tálaljuk. A pikáns ízek kedvelõi tálalás elõtt belekevernek 1 evõkanál ecetes tormát.

Az ínyencek egy csipetnyi reszelt citromhéjjal és pár csepp citromlével tárják fel a lencse ízét. Régebben rostonsült virslivel fogyasztották a lencsefõzeléket. Ezt most is megtehetjük. Személyenként 2 db szójavirslirõl fejtsük le a mûbélburkolatot, és keresztben kb. fél centiméterenként vagdossuk be vastagságának a feléig. Utána grillsütõbe rakva pirítsuk, amíg a virslik bevagdosott teteje rózsasziromszerûen szétnyílik. Forrón helyezzük a kimert fõzelék tetejére.

Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!