2024.04.20. - Tivadar

Finomfõzelék

Egy diónyi vöröshagymát metéljünk apróra. 25 dg sárgarépát és 25 dg karalábét tisztítsunk meg, vágjuk kb. 0,5 cm széles kockákra, és a hagymával együtt 1 evõkanál étolajon, 1 púpozott mokkáskanál só, valamint fél mokkáskanál barna cukor hozzáadásával dinszteljük pár percig. Utána engedjük fel 4 dl vízzel, és fedõ alatt fõzzük kb. 5 percig, amíg kissé megpuhul.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Ekkor adjunk hozzá 25 dg kifejtett zöldborsót, és fõzzük a zöldségeket teljesen puhára. (Ha mirelit borsót használunk, akkor csak 10 perc után tegyük bele, és a felöntõ vizet 3,5 deciliterre csökkentsük.) Végül 2 evõkanál liszthez adjunk annyi olajat amennyit felvesz, és élénk tûzön habzásig hevítve készítsünk belõle rántást. Keverjünk bele egy csokor apróra vágott petrezselymet, majd vegyük le a tûzrõl.

Hagyjuk langyosra hûlni, és állandó kevergetés mellett tegyünk hozzá 1 dl tejfölt. Dolgozzuk simára, majd engedjük fel 1 dl hideg tejjel, és adjuk a puhára fõtt zöldségekhez. Gyakran megkeverve fõzzük még kb. 5 percig, hogy besûrûsödjön. A sûrítést végezhetjük habarással is, a Zöldborsófõzeléknél leírt módon. Hüvelyes borsóból 0,5 kg szükséges hozzá. Melegen, feltéttel tálaljuk. Gombás szójafasírttal vagy tükörtojással fogyasztva érvényesül leginkább az íze.

A különlegességek kedvelõi Édes-savanyú hagymával tálalják. Hûtõszekrényben tároljuk. Ha másnapra besûrûsödne, öntsünk bele egy kis tejet, és forraljuk fel. Az ínyencek egyébként a karalábéval együtt 10 dg rózsáira szedett karfiolt is tesznek a finomfõzelékbe. Ebben az esetben a karalábé mennyiségét arányosan csökkentsük.

Jó étvágyat kván a recept.zug.hu!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!