rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • Fesztelen diéta - Fogyasztás akupunktúrával

  • Share on Tumblr

    Statisztikai adatok szerint minden második felnõtt ember valós vagy vélt súlytöbblettel rendelkezik, melytõl szeretne megszabadulni. Ök tudják, a fogyókúra nem kevés áldozatot, lemondást és önfegyelmet igényel, s a keservesen leadott kilókat nagyon könnyû visszahízni. Az akupunktúra több ezer éves kínai gyógymód, mely jelentõs segítséget tud nyújtani a fogyókúrázóknak a siker eléréséhez. A kezelésnél pontos elõírások alapján - a páciens tüneteitõl függõen - vékony tûket vezetnek a bõrbe az energiapontok felett. Az akupunktúra több fajtája közül a fül-akupunktúra a legnépszerûbb. Ezzel a módszerrel dolgozik a mongóliai származású - 1991 óta hazánkban élõ és praktizáló - dr. Balogh Cicke orvosnõ, aki beavat minket az akupunktúrás fogyókúra rejtelmeibe.

    bohócdoktor vizit szja 1%

    loading...

    ideál:A kínai orvoslás megkülönbözteti a test-akupunktúrát a fül-akupunktúrától. Miért vált ez utóbbi népszerûbbé a fogyást elõsegítõ kezeléseknél?

    Dr. B. C.: A fül az idegvégzõdésekkel egyik legjobban ellátott terület, és innen jut el leghamarabb az impulzus az agyba. Ezenkívül olyan tartós tûket használunk, melyek hosszabb távon - fogyókúra esetén három hétig - is a fülben maradnak. Tehát nem kell kétnaponta kezelésekre járni, elegendõ csak akkor jönni.

    ideál:Milyen hatásmechanizmussal fogyaszt az akupunktúra?

    Dr. B. C.: A kezelés nem önmagában, hanem diétázással együtt hatékony. A háromhetes kezelés elsõ hetében napi 1000 kcal-ás, a második és harmadik héten napi 600 kcal-ás, meghatározott ételekbõl álló diétát kell tartani, a kívánt hatás elérése érdekében. Az akupunktúra abban segít, hogy be tudjuk tartani a diétát, különösebb éhségérzet, idegesség, ingerültség nélkül, és közben az anyagcserénk elõsegítse a fogyást. Tehát az éhségpontokra mindenképpen kerül tû. A kezelést megelõzõen diagnosztizáljuk a túlsúly okát, más pontokat is stimulálunk. Hormonális probléma esetén a mirigyek akupunktúrás pontjait is kezeljük.

    FIGYELEM! Depressziós hízásnál azonban a depressziót kell elsõsorban gyógyítani: akupunktúrával, pszichoterápiával és/vagy kine-ziológiával.

    ideál:Milyen hatékony az akupunktúrás fogyás?

    Dr. B. C.: Három hét alatt - megfelelõ diéta és mozgás mellett - 6-8 kg súlycsökkenés érhetõ el. Ezután két hét szünetet kell tartani, ilyenkor kiszedjük a tûket, de a diétát tanácsos tovább folytatni, ha nem is olyan szigorúan, mint a kúra ideje alatt. A háromhetes kezelést két-két hét kihagyással mindössze háromszor lehet megismételni, utána több hónapos szünet javasolt. Amint eléri a páciens a kívánt testsúlyt, abbahagyjuk a kezelést.

    ideál:Tud-e segíteni az akupunktúra abban, hogy ne szedjük vissza leadott kilóinkat?

    Dr. B. C.: Igen, ehhez havonta két-három napra teszünk be tûket a fülbe, így újra és újra stimuláljuk a fogyásért felelõs pontokat, vagy az akupunktúrás pontokra különféle magokat helyezünk, amiket bizonyos idõközönként nyomkodni kell. Fogyásnál a tûk mindig hatásosabbak, de súlymegtartás esetén ez utóbbi megoldás is kitûnõen mûködik.

    ideál:Az akupunktúrás fogyókúra mindenkinél eredményes?

    Dr. B. C.: Nagyon fontos, hogy bízni kell benne, és nem szabad félni a tûtõl! Hiszen, ha valaki hitetlen vagy félelmei vannak, akkor felborul a test-lélek-szellem harmóniája, ami alapköve a kínai orvoslásnak, így az akupunktúrának is. Nem hatásos a testi kezelés, ha valaki lelkileg vagy szellemileg ellenáll. Ezért gyerekeknél csak 14-16 éves kortól alkalmazzuk, mikor már képesek tudatosan együttmûködni. Legnehezebben azokon lehet segíteni, akiknél hormonális probléma okozza a túlsúlyt.

    ideál:Milyen mellékhatása lehet a módszernek?

    Dr. B. C.: Nagyonritkán elõfordul, hogy allergiás tünetek jelentkeznek, mert a szervezet rosszul reagál az idegen anyagú fémre, a tûre. Ilyen esetekben a már említett növényi magokat használjuk.

    ideál:Kell-e figyelni valamire abban az idõszakban, amikor a tûk bent vannak a fülben?

    Dr. B. C.: Intenzív testmozgás közben ajánlott letakarni a füleket fejpánttal vagy kendõvel, hogy ne kerüljön verejték a tûk közelébe, mert akkor azok kieshetnek. Ugyanígy vigyázni kell fürdésnél és hajmosásnál is.

    ideál:Akupunktúra segítségével viszonylag rövid idõ alatt jelentõs fogyást lehet elérni. Egyes szakértõi vélemények szerint nem egészséges a hirtelen nagy súlycsökkenés. Mi errõl a véleménye?

    Dr. B. C.: Valóban problémát okozhat, ha a szervezet olyan vitaminokat, ásványi anyagokat veszít, melyekre szüksége lenne. Ezért fontos a diéta alatt ezeket valamilyen módon pótolni. Az akupunktúrás orvos erre vonatkozóan is ad tanácsot a kúra kezdetét megelõzõ konzultáción.

    ideál:Manapság lehet hallani mágneses és lézeres akupunktúrás fogyásról is. Ez miben más, mint a tûvel történõ kezelés?

    Dr. B. C.: E két újfajta módszer nagyon hatásos, és nem kell félni a szúrástól sem. A tûnek viszont az a nagy elõnye, hogy tartósan bent maradhat a fülben, és nem szükséges hetente többször kezelésre járni.

    Sziebig Tímea

    A cikkben szereplõ természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztõségének álláspontjával.

    fogyókúra, akupunktúra
    Ideál - Reforméletmód magazin 2003;15(5):18-19 Celsus Kft.


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Fûszeres paradicsomos párolt tök

    Hozzávalók 4 személyre: 1 hosszúkás tök (kb. 1 kg), 3 nagy paradicsom, 10 dkg padlizsán, 2 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1,2 dl zöldségerõleves, olaj, só, chili, 1 babérlevél, a díszítéshez citromhéj és friss (thai) bazsalikom

  • Hortobágyi húsos palacsinta

    Hozzávalók: 20 sós palacsinta, 50 dkg csirkepaprikás, 2 pohár tejszín, 3+2 dkg vaj, 1 paradicsom, 1 zöldpaprika, só, bors.

  • A mi süteményes könyvünk

    1925-ben vették lajstromba a "Váncza sütõ-krémpor" védjegyét, késõbb pedig sokféle kitûnõ magyar termék (sütõpor, vanillincukor, szalalkáli, fõzõs vanília- és csokoládéízû krémpor, hidegen kikeverhetõ krémek és pudingok) megalkotását.

  • Szalonnás burgonya

    Hozzávalók: 20 dkg szalonna, 1 kg burgonya, só.

  • Meleg sajt hajdú módra

    Hozzávalók: 20 dkg Hajdú sajt, 1 db egész tojás, 1 evõkanál tej, kevés liszt és zsemlemorzsa a bundázáshoz, 1 mokkáskanál curry-por, csipet õrölt szerecsendió, ízlés szerint só;

  • Köménymagleves

    Hozzávalók: 1 db zsemle, 1,5 dkg köménymag, 5 dkg liszt, 6 dkg zsír (vagy vaj), 1 dkg só.

  • Svéd gombasaláta

    A gombát felszeleteljük,megmossuk. A hagymát vékony karikára vágjuk, olajban pároljuk. Hozzáadjuk a gombát, paradicsompürét, sót, borsot,babérlevelet, citromlevet. Puhára pároljuk. Kihûlés után kimerjük az olajból és tálaljuk.

  • Gombás vadnyúlszeletek

    Hozzávalók: 1,2 kg nyúlgerinc vagy -comb, 100 g füstölt szalonna, 1 dl olaj, 250 g champignon gomba, 1 csokor petrezselyem, 30 g paradicsompüré, 1 gerezd fokhagyma, 3 dl húsleves, 1 dl száraz fehérbor, néhány friss tárkonylevél vagy 1 ek szárított, só, bors.

  • Zsenge pórékrémleves

    Hozzávalók: 3 zsenge póréhagyma, 0,5 kg burgonya, 1 vöröshagyma, 5 dkg húsos szalonna, 3 dkg vaj, 1,4 l zöldségleves (leveskockából is készülhet), só, 1,5 dl tejszín A tálaláshoz: néhány vékony szelet húsos szalonna.

  • Karfiolkosár

    Hozzávalók: 4 karfiol (kicsi), 50 dkg túró, 20 dkg vaj, 1 csomó kapor, 1 dkg só, 1 csomó újhagyma.

  • Bostoni pulykamell

    Hozzávalók: 70-80 dkg kicsontozott pulykamell, 10 dkg angolszalonna, 2 dkg vaj, 4 paradicsom, 2 dl tejföl, 1 mokkáskanál füstízû só, kevés só, ízlés szerint õrölt bors.

  • Barackos túrótorta

    Barackos túrótortaA darált kekszet a porcukorral, a kakaóporral, az olvasztott vajjal, kevés tejjel egynemű, könnyen gyúrható anyaggá gyúrjuk, majd kibéleljük vele a piteformánkat. Közben elkészítjük a krémet, míg a hűtőbe dermed az alapunk. A sajtkrémet, a túrót, a cukrot a citromhéjjal és az aromával összekeverjük, a zselatint forró vízben feloldjuk és azt is hozzákeverjük. A barackokat lecsepegtetjük és a felét szeletekre vágjuk, míg a másikat kockákra daraboljuk, és ezt is belekeverjük a sajt- és túrókrémünkbe. Kivesszük a kekszalapot, rásimítjuk a krémet és visszatesszük a hűtőbe.

  • Meggyes kocka

    Meggyes kockaA sütőt előmelegítjük 200 C fokra (légkeveréssel 180-ra). Egy közepes tepsit kibélelünk sütőpapírral. A vajat habosra keverjük a cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat és jól összekeverjük. A lisztet összekeverjük a sóval és a sütőporral. A lisztet és a tejet felváltva hozzákeverjük a tojásos cukros vajhoz. A tésztát beleöntjük a kibélelt tepsibe és rászórjuk a meggyet. A tetejére valókat gyorsan összekeverjük (tejföl+cukor+tojás+vanília) és ráöntjük a meggyre. Az előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, akkor lehet szépen szeletelni és fogyasztani.

  • Borjúpörkölt

    Hozzávalók: 1 kg kockára vágott borjúhús, 1 fej hagyma, 3-4 evõkanál olaj, 1-1 zöldpaprika, paradicsom, só, pirospaprika, csipet köménymag, ízlés szerint kevés Worchester mártás.

  • Lecsó télire

    Hozzávalók: 1 kg zsír, 2 kg hagyma, 3 kg paradicsom, 5 kg paprika, 1 kávéskanál szalicil.

  • Gombás tojás

    10 dkg gombát megtisztítunk, szeletekre vágjuk és kevés olajon apróra vágott petrezselyemmel puhára pároljuk.

  • Tojásos rizstorta

    Hozzávalók 4 személyre: 4 csésze tejberizs, 2 tojás, 10 dkg cukor, reszelt citromhéj, 5 dkg mazsola, ízlés szerint vágott mandula vagy dió.

  • Bográcsos pörkölt (cigányosan)

    A húst megtisztítjuk, csontosan feldaraboljuk. Lehet birka (alaposan leszedve a húsról a faggyút), marha (leszedve a hínyárt), disznó stb. A bográcsot disznózsírral kikenjük, majd az aljába és a falához a csontos részt rakjuk. Ezután kezdjük rétegezni a húst, rá õrölt kömény, õrölt bors, só, kevés szemes bors és hagyma bõségesen, majd újból hús stb.

  • Tökfánk

    Hozzávalók: 1,5 kg. fõzõtök, 4 evõkanál finom liszt, 4 db. tojás, 5-6 szál kaporlevél, só. A kisütéshez: étolaj.

  • Sajtos karfiolfánk

    Hozzávalók: A tésztához: 15 dkg liszt, 4 tojás, 3 evõkanál vaj, fél tasak sütõpor, 3 dl húsleves (kockából), só; a töltelékhez: 30 dkg rózsáira szedett karfiol, 10 dkg tejszínes krémsajt, 1 paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl fehérbor, 1 csokor petrezselyem, bors, édes-nemes fûszerpaprika, olaj a sütéshez.

bohócdoktor vizit szja 1%

loading...