rss
  • Kis kalácsok (Briosch)

  • Share on Tumblr

    Kovászt készítünk elõbb 2 deka élesztõ, kevés langyos tej és 7 deka lisztbõl.

    Ha ez megkelt, lemérünk 21 deka lisztet s a deszkára téve, hozzáadunk 7 deka vajat, 4 deka cukrot, kevés sót, 3-4 tojássárgáját, 1 egész tojást s a kovászt és mindebbõl nem nagyon kemény tésztát gyúrunk s kelni hagyjuk.

    Akkor darabokra vágjuk s kis fonott kalácsokat, cipót, karikát, perecet stb. formálunk belõle; tojással kétszer bekenjük s darabos fehér mandulával megszórva, még kelni hagyjuk s jó tûznél világos barnára megsütjük.

    Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Spanyol rántotta

    Hozzávalók: 8 tojás, 2 evõkanál víz, kiskanál paradicsompüré, só, olaj.

  • Currys-kukoricás tészta

    Hozzávalók: 4 személyre 50 dkg tészta, 1 kis fej hagyma, fél doboz konzerv kukorica, 2 dl tejszín, só és curry, olaj.

  • Mozzarellás gombatál

    Hozzávalók: 1 kg apró gomba, 1 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj, 25 dkg paradicsom, 1 tasak mini mozzarella, friss bazsalikomlevelek.

  • Mennyei halételek

    A könyv kifejezetten azokat a hobbi szakácsokat célozza meg, akik eddig talán soha nem tapasztalták azt az örömet és dicsõséget, amit a tengeri fogások elkészítése okozhat.

  • Bajai halászlé

    Hozzávalók 4 személyre: 1200 g ponty, 500 g vegyes hal( törpeharcsa, kárász, keszeg), 2 db közepes vöröshagyma, 2 ek. õrölt pirospaprika ( édesnemes, és erõs), só, 1 db paradicsom, 1 db hegyes zöldpaprika, 1-2 db, só, cseresznyepaprika, 250 ml vörösbor, 150 g gyufatészta.

  • Kókusz-csók

    Hozzávalók: 225 g kókuszreszelék, 45 g liszt, 170 ml cukrozott sûrített tej, 1 kiskanálnyi vaníliaesszencia, 1 csipet só.

  • Orjaleves

    A kb. 1 kilónyi megmosott sertéskarajcsontot - amelyen kisebb húsdarabok találhatók - 2 liter vízben feltesszük fõni.

  • Áfonyás kacsa

    Hozzávalók: 1 kicsi pecsenyekacsa, 2 evõkanál szárított áfonyabogyó (gyógynövényboltban kapható), 2 db nagy, borízu alma, 2 dl vörösbor, 1 teáskanál majoránna, ízlés szerint só és kevés cukor.

  • Babos tésztasaláta

    Hozzávalók: 30 dkg trikolor orsótészta, 20 dkg zöldbab, 1 doboz vörösbab konzerv, 1 db zöldpaprika, 2 db paradicsom, 10 dkg sonka, 3 db fõtt tojás, 1 csokor snidling, 1 csokor bazsalikom, 1 csokor zsálya, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 tk mustár, fél db citrom leve, fél dl olívaolaj, 1 csipet só, 1 kk porcukor, 1 csipet bors.

  • Süllõ fokhagymás fûszervajjal

    Hozzávalók: három süllõ, 10 dkg vaj, 5 gerezd fokhagyma, só.

  • Sült õszibarack

    Hozzávalók: 8 szép õszibarack, 5 dkg vaj, reszelt szerecsendió.

  • Paradicsomos kenyér

    Hozzávalók: 30 dkg paradicsom, 2 dkg élesztõ, 40 dkg liszt, 1 kiskanál cukor, 1 kiskanál kakukkfû, bors, 1 evõkanál vaj.

  • Valentin burgonya

    Hozzávalók: 80 dkg burgonya, só, valamint olaj a kisütéshez.

  • Disznótoros töltött káposzta

    Hozzávalók: 1 kg kolbászhús, 25 dkg rizs, 1 kg savanyú káposzta, 2 hagyma, (18 - 20 savanyított káposztalevél), 2 babérlevél, 15 - 20 szem egészbors, 1 + 1 ek zsír, 1 ek liszt, 2 kk só, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 pohár tejföl.

  • Zöldfûszeres pulykasült

    Hozzávalók: 8 kisebb burgonya, 300 g friss vagy mélyhûtött kelbimbó, 200 g sárgarépa, 175 g majonéz, 1 evõkanál dijoni mustár, 1 evõkanál borecet, 2 teáskanál "zellermag" (zellertermés), 1 evõkanál felaprított metélõhagyma vagy petrezselyemzöld, só, bors.

  • Palócleves

    Hozzávalók:

    - 40 dkg sertéslapocka
    - 50 dkg zöldbab
    - 30 dkg burgonya
    - 20 dkg sárgarépa és fehérrépa vegyesen
    - 1-1 zöldpaprika és paradicsom
    - 1 vöröshagyma
    - 1/2 dl olaj
    - 2-3 gerezd fokhagyma
    - 2 babérlevél
    - tárkony
    - õrölt bors
    - majoránna
    - csipet kömény
    - õrölt paprika
    - 1 csokor petrezselyem
    - só
    - 2-3 dl tejföl
    - 1 evõkanál liszt
    - pár csepp ecet

  • Tejes bableves

    Hozzávalók: fél kg fejtett bab, 2 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 1 szál zellerlevél, 1 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 5-6 szem bors, 1 egész zöldpaprika, 1 paradicsom, só, 2 dl tejfel, 2 evõkanál liszt.

  • Rakott csuka

    A csukaszeleteket beirdaljuk, sózzuk és füstölt szalonna csíkokkal megtuzdeljük, majd a felhevített zsírban minden oldalát elosütjük. A burgonyát megtisztítjuk és 5 mm vastag karikára vágjuk. Tuzálló edényt vagy tepsit kizsírozunk, belehelyezzük a karikára vágott burgonya felét, sózzuk, rátesszük a megtisztított és szintén karikára vágott vöröshagymát, az elosütött halszeleteket, majd erre a szeletelt zöldpaprikát, a burgonya másik felét és tejföllel meglocsolva elomelegített sütoben megsütjük. Tálaláskor tetejét díszíthetjük tejföllel, paprikaszínnel.

  • Túróval töltött zsemle

    Hozzávalók:

    1 db zsemle, 30 dkg túró, 1 csomag vaníliás cukor, 2 dl tej, 15 dkg vaj, 2 tojás, reszelt citromhéj, fél csomag mazsola

  • Padlizsánsaláta

    Hozzávalók:

    - 4 padlizsán
    - só
    - 25 dkg paradicsom
    - 2 újhagyma
    - 2-3 szál friss bazsalikom

    A szószhoz:

    - 1 kis darab friss gyömbér
    - 1 gerezd fokhagyma
    - 2-3 evõkanál balzsamecet
    - 2 evõkanál olíva- vagy szezámolaj
    - 2 evõkanál szójaszósz
    - só
    - bors
    - cayenne-bors