rss
  • Sósperec (pékperec)

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: 80 dkg liszt, 10 dkg rozsliszt, 2 kocka élesztõ, 1 tk méz, 3 tk só, liszt a lisztezéshez, 2 ek olivaolaj, ágacska rozmaring, 3 dkg frissen freszelt parmezán.

    A liszteket egy tálbatestzem, a közepébe egy mélyedésk készítek és belemorzsolom az élesztõt. Kimérek 420 ml langyos vizet és abból egy keveset az élesztõre öntök. Hozzáöntöm a mézet és a közepét mézes péppé keverem. Letakarva 15 percig hagyom kelni. Hozzáadom a sót és a maradék langyos vizet, majd az egészet elõször a robotgép robotkarjával, majd késõbb egy lisztezett deszkán kézzel mintegy 10 perc alatt sima tésztává gyúrom.

    A tésztát lefedve meleg helyen mintegy két óra alatt meleg helyen a duplájára kelesztem. Olivaolajat és finomra vágott rozmaringot keverek bele. A tésztát kettéosztom és mindegyik felét újra átdagasztom. Pereceket formálok belõle. Egy sütõpapírral kibélelt sütõlemezre helyezem és további 20 percig hagyom kelni. A pereceket megkenem langyos vízzel és megszórom parmezánnal. Elõmelegített sütõben 250 fokon, cirkulációs sütõben 220 fokon, gázsütõnél 5-ös fokozaton mintegy 20 perc alatt megsütöm.

    Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Kenõmájassal töltött tojás

    Hozzávalók: 4-6 fõtt tojás, 15 dkg kenõmájas, 5 dkg margarin, só, bors, mustár, majonéz, szerecsendió.

  • Rumos-szilvás rétes

    Hozzávalók: fél kg szilva, 15 dkg zsemlemorzsa, 15 dkg cukor, 1 dl rum, 1 dl víz.

  • Gulyás német módra

    40 dkg apróra vágott hagymát zsíron fonnyasszunk meg. Megsózzuk, megpaprikázzuk, hozzáadunk kb. 40 dkg kockára vágott marhahúst.

  • Barnaleves

    Nagyom jó és ízletes leves a barna, vagy javított leves, amely a zöldség, csontok, máj stb. barnára párolásától kapja a szép barna színt. Ehhez természetes, szintén húsleves kell.

  • Gombafejek juhtúróval töltve

    A gombafejeket megtisztítjuk, leszárazzuk, jól megmossuk. Sós, citromos vízben pár percig fozzük, majd leszurjük és hagyjuk kihulni. A juhtúrót simára keverjük, és borssal ízesítjük.

  • Rumos meggy

    Nagy szemû meggyet leszárazunk, és kimagvalunk. Lemérjük, és minden kiló gyümölcsre 40 dkg cukrot, 1 dl rumot és egy csapott kávéskanál szalicilt számítunk.

  • Tejszínes gombaleves

    Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 2 evõkanál étolaj, 25 dkg szeletelt gomba, 2 db sárgarépa, 1 db zöldség, 1 db zellergumó, só, fehér bors, kakukkfû, tárkony, 1 kis marék eperlevél tészta, 3 dl tejszín.

  • Almás tekercs Karácsonyra

    Hozzávalók: 28 dkg finomliszt, 8 dkg vaj, 1 natúr joghurt, csipetnyi só.

  • Gombás fogasszelet

    Hozzávalók: 70 dkg fogasfilé, 30 dkg gomba, 20 dkg zsír, 3 dkg liszt, 2 dkg só, 5 g õrölt bors, 1 cs petrezselyemzöld, 1,5 dl tejszín.

  • Sült banán zöld borssal és ketchuppal

    Hozzávalók: 4 banán, 2 teáskanál zöld bors, 2 evõkanál folyékony méz, 4 evõkanál ketchup, fél teáskanál currypor, 12 szelet bacon szalonna, olaj a sütéshez.

  • Körtés túrótorta

    Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 1 kiskanál sütõpor, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, csipetnyi só, 1 tojás, 17 dkg margarin.

  • Ciprusi húsvéti leves

    Hozzávalók: 80 dkg bárányhús csonttal, 2 liter víz, 1 közepes nagyságú vöröshagyma, 3 zellerszár, 1 csokor petrezselyem, 10 dkg rizs, 3 tojássárgája, 1 evõkanál finom kukoricaliszt, 1 csésze tej, só, bors.

  • Zöldségleves

    Hozzávalók: 1 kisebb fej káposzta, 2 liter csontleves, 3 szál sárgarépa, l karalábé, l zellergumó, 3-4 paradicsom;

  • Francia burgonya

    Hozzávalók: 1 kg burgonya, 2 dl tejföl, 1 tojássárgája, 1 evõkanál olaj, 3 dkg vaj, só.

  • Narancs-rum turmix

    Hozzávalók: 60 dkg narancs, 3 tojássárgája, 15 dkg porcukor, 1 dl rum, 1 liter tej.

  • Francia karalábé

    Hozzávalók: 8 fej zsenge karalábé, 5 dkg vaj, 1 dl tejföl, 1 tojássárgája, só, 1 csokor petrezselyemzöld.

  • Francia öntet

    Hozzávalók: 3 evõkanál olaj, 2 evõkanál fehér borecet, 1 kiskanál mustár, késhegynyi só, frissen õrölt bors.

  • Virsli tojással

    Személyenként 1 pár virsli és 3 tojás, két EK olaj, só, paprika.

  • Sörös gombóc

    Hozzávalók: 25 dkg sovány sertés- vagy marhahús, 2 zsemle vagy 2 szelet kenyér, 3 dl világos sör, 1 db egész tojás, 1 teáskanál mustár, 2 gerezd fokhagyma, 1 csapott teáskanál só, 1 mokkáskanál õrölt fehér bors, 1 mokkáskanál õrölt gyömbér, késhegynyi cukor, zsemlemorzsa a bundázáshoz.

  • Sonkás rakott tészta

    Sonkás rakott tésztaFőzzük ki a tésztát, majd miután lecsepegett öntsük bele egy kiolajozott tepsibe. A sonkát apró kockára vágjuk össze majd egy kevés felhevített olajon pirítsuk meg. A sajtot reszeljük le, a tojásokat keverjük össze. Ezután a felvert tojást keverjük össze a tejföllel, a sonkával és reszelt sajt háromnegyedével. Ezt az elkészített keveréket öntsük rá a tepsiben lévő tésztára és alaposan keverjük össze, majd a tetejére szórjuk rá a megmaradt reszelt sajtot. Ezután a tészta mehet is az előmelegített sütőbe, ahol addig süssük míg a tetején lévő sajt el nem kezd pirulni. Ezután kivesszük a sütőből és már tálalhatjuk is.