2025.12.17. - Lázár, Olimpia

Rakott paraj

A leveles parajt folyó vízben többször átmossuk. Forrásban lévõ, szódabikarbónás, enyhén sós vízbe dobva 3 percig fõzzük, majd lecsepegtetjük. Közben a zsemléket vékony szeletekre vágjuk.
Hozzávalók:
2 kg zsenge paraj,
4 db zsemle,
2-3 dl tej,
10 dkg sajt,
2 gerezd fokhagyma,
5 dkg margarin,
só, törött bors.

Mély, tûzálló tálat margarinnal kikenünk, aljára terítünk egy sor parajlevelet, ráborítunk annyi zsemleszeletet, hogy a parajt teljesen elfedje, majd megszórjuk tört fokhagymával, meglocsoljuk a csipetnyi sóval elkevert tejjel. Megszórjuk reszelt sajttal, majd parajlevelekkel folytatjuk a rétegezést.

A tetejére is parajnak kell kerülnie, amelyet forró margarindarabkákkal és reszelt sajttal megszórunk. Lefedve, forró sütõben közepes lángon 25 percig sütjük. Végül tányérra szedjük, és meghintjük reszelt sajttal.

Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!