rss
  • Citromos zöldbableves

  • Share on Tumblr

    Megtisztítunk, kis darabokra vágunk 40 deka zöldbabot, és másfél liter vízben feltesszük fõni. Beleteszünk 1-1 szál megtisztított, négybe vágott sárgarépát meg petrezselyemgyökeret, egy darabka citromhéjat, és megsózzuk.

    Amikor a bab megpuhul, öt deka vajból egy púpos evõkanál liszttel világos rántást készítünk, besûrítjük vele a levest, és beledobunk két pár karikára vágott virslit. (Ha mûanyag burkolja a virslit, azt elõzõleg lehúzzuk róla.)

    Egy csapott evõkanál lisztet simára keverünk két deci tejföllel, és tésztaszûrõn keresztül, közben kevergetve, a levesbe öntjük, így nem lesz csomós.

    Még 34 percig fõzzük, és egy kevés citromlével savanyítva tálaljuk. Kellemesen üdítõ, pikáns nyári leves, ha virsli nélkül készítjük, hidegen is tálalhatjuk.

    Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Almaszörp

    Hozzávalók: alma, kristálycukor, citrom, szegfûszeg, fahéj.

  • Madridi leves

    Hozzávalók: 40 dkg csicseriborsó, negyed tyúk, 25 dkg kolbász, 1 kis füstölt sertéscsülök, 1 kis borjúcsülök, 50 dkg sárgarépa, 1 kg burgonya, 1 kis fej kelkáposzta, 1 zellergumó, 15 dkg cérnametélt (száraz tészta), 6 gerezd fokhagyma, 2 púpozott evõkanál só, 1 teáskanál törött bors, 1 teáskanál sáfrányos szeklice.

  • Hal és tengeri rák aszpikban

    Tetszés szerinti halat, legjobb persze a fogas, süllõ, vagy kecsege a fönt leírt mód szerint megfõzünk s ha kihûlt, ha kecsege, vastag bõrétõl megtisztítjuk, kis darabokra vágjuk. Egy doboz tengeri rákot is szitára rakunk. Elõvesszük a már kész aspikot s egy alkalmas formát. Egy csészényi aspikot föloldunk, a formába töltjük s meghagyjuk kocsonyásodni.

  • Omlett tekercs

    Hozzávalók: 6db tojás, 8 szelet gépsonka, 10dkg füstölt vagy trapista sajt, 1dl tejföl, petrezselyem, liszt, margarin, só, bors.

  • Currys saláta

    Hozzávalók: 4 tojás, fél fejes saláta, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom, 15 dkg csiperkegomba, fél csomó zöldhagyma, 4 dkg dióbél, 1 dl tejföl, 1 dl joghurt, mustár, porcukor, curry, só.

  • Café glacé

    Hozzávalók: 1,5 dl tej, 2 dl tejszín, 2 tojás sárgája, 10 dkg cukor, 2 kk Nescafé.

  • Egres dzsem whiskyvel

    Az egrest mosás után pépesítjük. A cukrokkal együtt lábosba tesszük, felforraljuk és állandó kevergetés közben 4-5 percen át, fõzzük.

  • Francia tükörtojás

    Hozzávalók: 8 szelet szendvics kenyér, 8 darab tojás (tükörtojásnak megsütve), 1 doboz májpástétom, 1 csokor metélõhagyma (snidling). Pirospaprika a tálaláshoz.

  • Bécsi gyûrûfánk

    Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 4-4,5 dl tej, 3 dkg élesztõ, 4 tojássárga, 2 púpozott evõkanál porcukor, 1 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só, a tálaláshoz 2 evõkanál rum és 3 evõkanál sárgabarackíz;

  • Bíboros mártás

    Hozzávalók: 15 dkg vaj, 8 dkg rákvaj, 4 dkg liszt, 1 dl tejszín, 3 dl tej, 2 tojássárgája, só, bors, Cayenne bors, konyak, kevés pirospaprika.

  • Túró rudi

    Hozzávalók:

    Töltelék: 50 dkg tehéntúró, 1 tojás sárgája, 3 ek. porcukor, fél citrom reszelt héja és leve, kevés tejszín. Csokimáz: 1 kis szelet étcsoki, 10 dkg vaj, 2 ek. cukor, 4 teáskanál kakaópor, 2-3 ek. tej.

  • Fettucine kagylóval

    Hozzávalók: fél kg széles szalagtészta, 1 kanál extra vergine olaj, 4 ek vaj, 3 gerezd fokhagyma, 30 dkg csiperke, 1 csomó petrezselyemzöld, fél kg konzerv kagyló, só, bors.

  • Bohó rizssaláta

    Hideg, váltott vízben, kezünkkel gyúrva, átmosunk 20 dkg rizst, majd másfélszer annyi vízzel öntjük le, mint amennyi a rizs térfogata.

  • Sonka és friss spárga joghurtos öntettel

    Hozzávalók: 20 dkg fõtt füstölt sonka, 40 dkg friss spárga, 1 pohár joghurt, 2 db fõtt tojás, 1 csokor friss kapor, 1 evõkanál ételízesítõ por, 1 ek. tejföl.

  • Árpagyöngy leves

    Hozzávalók: 250 g füstölt kolbász, 150 g árpagyöngy, 100 g sárgarépa, 150 g burgonya, 100 g zeller, 50 g zsír, 50 g liszt, 30 g vöröshagyma, 15 g fokhagyma, 10 g fûszerpaprika;

    ízlés szerint: só, õrölt bors, petrezselyemzöld;

  • Bifteki - Görög húspogácsa

    Hozzávalók: fél kg darált hús, 4 EK olivaolaj, 1 tojás, 1 kis paradicsom, 2 EK kétszersültmorzsa, 1 EK finom búzadara, 2 EK reszelt Kefalotiri, 1 kis fej hagyma.

  • Dinnyekoktél

    Hozzávalók: 15 dkg sárgadinnye, 1 dl víz, 1 kiskanál méz, (vagy egy csepp édesítõ, de el is hagyható), citromlé.

  • Aunt Agatha

    Hozzávalók:
    6 cl fehér rum
    12 cl narancslé
    1 öntet angostura

  • Nyelvhal grenoble-i módra

    (Nyelvhal helyett használhatunk más fehér húsú halat is.) A kifilézett halat legalább fél óra hosszat citromos, borsos lében áztatjuk, hogy a húsa tömör és fehér maradjon.

  • Rakott krumpli fokhagymásan

    Rakott krumpli fokhagymásanA megmosott krumplit héjában puhára főzzük. Ha kihűlt, a héját lehúzzuk, felkarikázzuk. Közben felaprítjuk a fokhagymát, és a tejföllel jól elkeverjük. A tojásokat is körülbelül 15 percig főzzük. Ha az alapanyagokat előkészíttettük, kikent jénai tálba rétegezve belerakjuk az ételt: egy sor krumpli, sózzuk, borsozzuk, rárakjuk a karikára vágott lecsókolbászt és a tojást, gazdagon meglocsoljuk a fokhagymás tejföllel, majd ugyanígy folytatjuk. Mikor a jénai megtelt, a tetejét krumplival és a tejföllel fejezzük be. Előmelegített sütőben kb. 45 percig 180 fokon sütjük.