2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Gyümölcsös rizsgombóc

Hozzávalók: 15 dkg rizs, fél liter tej, 2 db egész tojás, 3-4 evõkanál kristálycukor, 25-30 dkg vegyes gyümölcs (szilva, ringló, sárgabarack), csipetnyi só, liszt, tojás, zsemlemorzsa a bundázáshoz, a tetejére fahéjas porcukor.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A rizst többször váltott vízben megmossuk, lecsöpögtetjük, majd annyi tiszta, hideg vízbe, amennyi éppen ellepi, 20 percre beáztatjuk. Közben a gyümölcsöt megmossuk, lecsöpögtetjük, kimagozzuk és félbevágjuk.

A tojásfehérjékbõl kemény habot verünk. A sárgákat a cukorral fehéredésig keverjük. A rizst a vízben addig fõzzük, amíg az összes folyadékot magába szívja. Ezután ráöntjük a tejet, megsózzuk, és tovább fõzzük, amíg a tejet is mind elszívja. Langyosra hûtjük, belekeverjük a cukros tojássárgáját és a fehérjékbõl vert kemény habot.

A tejberizsbõl nedves kézzel gombócokat formálunk a gyümölcsdarabok köré, és lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk. 180 fokra felhevített olajban 2-3 perc alatt szép pirosra megsütjük. A fölösleges olajat lecsöpögtetjük a gombócokról, és még forrón meghintjük fahéjas cukorral.

Hidegen is, melegen is egyaránt finom. Kissé bonyolult, de megéri a fáradságot.

Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!