rss
  • Gyümölcsös rizsgombóc

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: 15 dkg rizs, fél liter tej, 2 db egész tojás, 3-4 evõkanál kristálycukor, 25-30 dkg vegyes gyümölcs (szilva, ringló, sárgabarack), csipetnyi só, liszt, tojás, zsemlemorzsa a bundázáshoz, a tetejére fahéjas porcukor.

    A rizst többször váltott vízben megmossuk, lecsöpögtetjük, majd annyi tiszta, hideg vízbe, amennyi éppen ellepi, 20 percre beáztatjuk. Közben a gyümölcsöt megmossuk, lecsöpögtetjük, kimagozzuk és félbevágjuk.

    A tojásfehérjékbõl kemény habot verünk. A sárgákat a cukorral fehéredésig keverjük. A rizst a vízben addig fõzzük, amíg az összes folyadékot magába szívja. Ezután ráöntjük a tejet, megsózzuk, és tovább fõzzük, amíg a tejet is mind elszívja. Langyosra hûtjük, belekeverjük a cukros tojássárgáját és a fehérjékbõl vert kemény habot.

    A tejberizsbõl nedves kézzel gombócokat formálunk a gyümölcsdarabok köré, és lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk. 180 fokra felhevített olajban 2-3 perc alatt szép pirosra megsütjük. A fölösleges olajat lecsöpögtetjük a gombócokról, és még forrón meghintjük fahéjas cukorral.

    Hidegen is, melegen is egyaránt finom. Kissé bonyolult, de megéri a fáradságot.

    Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Ajókával burkolt hal

    Hozzávalók: 4 süllõ, só, 1 kk fehér bors, 16 ajóka gyûrû, 1 tojás, 10 dkg édes morzsa, 2 ek reszelt sajt, 1 dl tejszín, 1 dl víz, 1 citrom, 5 dkg vaj, 1 kk petrezselyem.

  • Gyümölcsös gofri

    Hozzávalók: 50 dkg mirelit erdei gyümölcs, 1 evõkanál teavaj, 2 evõkanál porcukor, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 6 cl vodka; a tésztához: 8 dkg vaj, 3 evõkanál cukor, 1 rúd vanília kikapart húsa, 2 szétválasztott tojás, 15 dkg finomliszt, 2 dl tejföl, olaj a gofrisütõhöz.

  • Barna mézes pite

    Egy kis edényben lassú tûzön olvasszuk egybe a csokoládét, a vajat, a sót és a vaníliát, állandóan kevergetve közben, hogy jól elkeveredjenek, majd vegyük le a tûzrõl.

  • Café glacé

    Hozzávalók: 1,5 dl tej, 2 dl tejszín, 2 tojás sárgája, 10 dkg cukor, 2 kk Nescafé.

  • Ricottás spagetti

    Hozzávalók: 25 dkg spagetti, 5 dkg vaj, 3 ek petrezselyemzöld, 20 dkg ricotta, 2 dl tejszín, só, bors.

  • Magyaros rakott csirke

    Hozzávalók:

    margarin, burgonya, csikemell filé, hagyma, paprika, paradicsom, karfiol, vagy brokkoli, só, bors, tejföl, tojás, víz.

  • Bohó rizssaláta

    Hideg, váltott vízben, kezünkkel gyúrva, átmosunk 20 dkg rizst, majd másfélszer annyi vízzel öntjük le, mint amennyi a rizs térfogata.

  • Göcsei pecsenye

    Hozzávalók: 60 dkg csont nélküli hosszúkaraj, 4 - 5 gerezd fokhagyma, 4 szelet császárszalonna, 1 kávéskanál õrölt bors, 3 evõkanál zsír,(v. ennek megfelelõ olaj),1 dl bor, 2 paradicsom, só.

  • Ananászos csirkemell

    Hozzávalók:1 közepes nagyságú csirkemell, ¥ kg-os ananász konzerv, 2 dkg vaj, só, gyömbérpor.

  • Tõkehal rizzsel

    Hozzávalók: 50 dkg tõkehal, 30 dkg rizs, 4 fõtt tojás, 4 dl víz, 4 kanál apróra vágott petrezselyemzöld, 2 kanál olaj, só, bors, 1 fej vöröshagyma.

  • Csokoládés kocka

    Hozzávalók: 15 dkg kiskockatészta, 5 dl tej, 2 dl tejszín, 5 dkg keserû (ét) csokoládé, ízlés szerint porcukor, 2 tojás, kevés só a tészta fõzéséhez; a tepsi kikenéséhez 2 dkg vaj és 2 evõkanál porcukor;

  • Húsfalatkák

    Hozzávalók: 60 dkg darált hús, 2 tojás, 1 fej hagyma, 1 citrom reszelt héja, 1 dl vörösbor, õrölt bors, 2-3 evõkanál zsemlemorzsa, mustár, só, olaj.

  • Sonkás-gombás pizza (Pizza prosciutto e funghi)

    Hozzávalók: 15-20 deka finomra szelt fõtt sonka, 20 dkg szeletelt csiperkegomba, fél kiló pizzatészta, fél csésze paradicsommártás, 10 dkg szeletelt mozzarella.

  • Lambada

    Hozzávalók:

    Tésztához:

    - 6 tojás
    - 30 dkg cukor
    - 19 dkg liszt
    - 1/2 sütõpor
    - 2 kiskanál kakaó

    Krémhez:

    - 1 kocka margarin
    - 15 dkg porcukor
    - 1 vaníliás cukor
    - kevés rumaroma
    - 3 dl tej
    - 1 cs. vaniliapudingpor

  • Bélszín szardellás mártásban

    Hozzávalók: 4 bélszínszelet, 3 dkg vaj, 2 evõkanál olívaolaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 dl tejszín, 2 db paradicsom, 1 dl sherry (Héliosz), 1 evõkanál szardellapaszta (só nem kell bele, mert a szardellapaszta nagyon sós!).

  • Káposztás lángos

    Hozzávalók: 40 dkg liszt, 3 dkg élesztõ, 1 tojássárgája, 5 dkg vaj, 2 közepes nagyságú fõtt burgonya, 50 dkg reszelt fehérkáposzta, 3 evõkanál olaj, 1 mokkáskanál cukor, törött bors, só.

  • Brassói libamell

    Hozzávalók: egy 1 kg-os libamell, 15 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 50 dkg hordós káposzta, 50 dkg burgonya, 2 dl tejföl, só, kiskanálnyi pirospaprika.

  • Svéd krém

    Hozzávalók: 250 ml tejszín, 4 ek cukor, 1 ek arak, 4 tojás sárgája.

  • Korhely halászlé

    Hozzávalók:

    1 db kb. 1,5 kg-os ponty, 1 fej hagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, fél citrom, 1 dl tejföl, só, õrölt tárkony, pirospaprika, fehér bors, babérlevél, 1 halászlé kocka, 1 dl száraz fehér bor

  • Csillag alakú sütemények

    Hozzávalók:

    A tésztához:

    - 30 dkg liszt
    - 20 dkg vaj
    - csipetnyi só
    - 10 dkg porcukor
    - 2 tojás sárgája

    A mázhoz:

    - 15 dkg porcukor
    - pár csepp ételfesték
    - citromlé

    Tölteléknek:

    - 1 üveg szõlõzselé