2025.12.14. - Szilárda

Barackos túrólepény

Hozzávalók:
40 dkg liszt, 25 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojássárgája, 1 csomag sütõpor, 3 evõkanál kakaópor.

A töltelékhez: 1 kg túró, 25 dkg porcukor, 3 tojás, 5 dkg darált keksz, 1 citrom reszelt héja, 1 tojásfehérje, 1 kg õszibarack.
A tésztához a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk, és a mélyhûtõben jól megdermesztjük. A túrót áttörjük, a porcukrot, a tojások sárgáját meg a darált kekszet hozzáadjuk, reszelt citromhéjjal fûszerezzük, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is lazán beleforgatjuk. Az õszibarackot szeletekre vágjuk.

Egy kivajazott tepsibe belereszeljük a tészta felét a reszelõ durva fokán. Erre a túrótöltelék fele kerül, rá a barack, majd a maradék túrókrémmel az egészet beborítjuk. A tészta másik felét a tetejére reszeljük, és elõmelegített sütõbe toljuk. Nagy lánggal (200° C) 5 percig, majd a közepesnél kisebb lánggal (170° C) további kb. 30 percig, tûpróbáig sütjük. Amikor kihûlt, kockákra vágjuk és vaníliás porcukorral megszórva kínáljuk.

Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!