2020.11.27. - Virgil

Az ünnepi ételek elmaradhatatlan hozzávalói

Az ünnepi ételek elmaradhatatlan hozzávalói
Az ünnepi ételek elmaradhatatlan hozzávalóiA mézes sütemények receptje sok családban nemzedékről nemzedékre száll. Ennek az ősi édesítőszernek az emberek mindig is gyógyhatást tulajdonítottak. Az ókori egyiptomiak, de a görögök és a rómaiak is a fény ünnepén - vagyis karácsonykor - mézesbábokat vagy az isteneket ábrázoló mézes lepényeket fogyasztottak, vagy áldoztak fel oltáraikon. A középkori Európában már gyömbérrel ízesített mézeskalács is került az ünnepi asztalra, aztán ezeket még további, Keletről származó fűszerekkel ízesítették.
bohócdoktor vizit szja 1%

Az ünnepi ételek fűszerei

A fahéj: a babérfélék családjába tartozó, édes, csípős, kissé fanyar ízű fűszer, amely kéregként és őrleményként kerül az ételeinkbe. A mézeskalács, az almás sütemények, a fánkok ízesítésére, egészben pedig befőttek, mártások, forralt borok ízesítésére használjuk. Emésztésserkentőként, étvágyjavítóként, gyomorerősítőként tartják számon.


A gyömbér: Kínában, Indiában már az ókorban is használták, elsősorban gyomorerősítő, étvágyjavító hatása miatt. Manapság leveseket, szószokat aromásítunk vele, és ugyancsak közkedvelt ünnepi édességként tálalják fel sok családban a gyömbéres süteményt is.

A szegfűszeg: a kínai piacokon már az i. e. 200 évvel is keresett fűszer volt, mert az előkelőségek a szájuk illatosítására használták. Antiszeptikus, száj- és fogápoló, bélnyugtató, fejfájás elleni borogatás, rekedtség elleni szer, kiváló ízesítője a gyümölcsszószoknak, -leveseknek és a mézeskalácsnak is.


Az ánizs: a Földközi-tenger mellékéről származó, köményre emlékeztető, erőteljes, édesen aromás ízű fűszer. Már az egyiptomiak is használták, elsősorban étvágyjavító, emésztésserkentő, hurutoldó, gyomor-, bél- és epebántalmak elleni szerként. A gasztronómiában ma sokoldalúan alkalmazzák, mégpedig elsősorban édes rizsek, pudingok, puncsok jellegzetes ízesítőanyagaként.

A csillagánizs: az ánizshoz hasonlító, édeskés ízű fűszer Dél-Kínából származik. Sütemények, gyümölcslevesek ugyancsak jellegzetes ízesítőszere. Illóolaj-, gyanta-, csersavtartalma miatt görcsoldó, szélhajtó, gyomorerősítő hatású.


Elmaradhatatlan kellék: az alma

Tudnivaló, hogy az alma ősi egészség-, termékenység- és szépségszimbólum, egyben a családi együvé tartozás jelképe is. Ezt tükrözik a karácsonyhoz kötődő almával kapcsolatos babonák, hiedelmek is. Az egyik legismertebb közülük, hogy a szenteste a vacsoraasztalnál cikkekre vágott, a család tagjai között szétosztott alma elfogyasztása erőben, egészségben egyben tartja a családot. A néphit szerint, az, aki eszik az almából, és a következő évben valami miatt elsodródik a családjától, az együtt elfogyasztott almára gondolva hazatalál.

A népi vallásos énekekben az aranyalma a gyermek Jézus jelképe. A gyümölcs ebben az értelemben a szerelem "eredményét" szimbolizálja, és magában hordja a jövő ígéretét. A karácsonyfára helyezett alma Krisztus születését jelképezi.

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!