rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • Az ünnepi ételek elmaradhatatlan hozzávalói

  • Az ünnepi ételek elmaradhatatlan hozzávalóiA mézes sütemények receptje sok családban nemzedékről nemzedékre száll. Ennek az ősi édesítőszernek az emberek mindig is gyógyhatást tulajdonítottak. Az ókori egyiptomiak, de a görögök és a rómaiak is a fény ünnepén - vagyis karácsonykor - mézesbábokat vagy az isteneket ábrázoló mézes lepényeket fogyasztottak, vagy áldoztak fel oltáraikon. A középkori Európában már gyömbérrel ízesített mézeskalács is került az ünnepi asztalra, aztán ezeket még további, Keletről származó fűszerekkel ízesítették.

    bohócdoktor vizit szja 1%

    loading...

    Az ünnepi ételek fűszerei

    A fahéj: a babérfélék családjába tartozó, édes, csípős, kissé fanyar ízű fűszer, amely kéregként és őrleményként kerül az ételeinkbe. A mézeskalács, az almás sütemények, a fánkok ízesítésére, egészben pedig befőttek, mártások, forralt borok ízesítésére használjuk. Emésztésserkentőként, étvágyjavítóként, gyomorerősítőként tartják számon.


    A gyömbér: Kínában, Indiában már az ókorban is használták, elsősorban gyomorerősítő, étvágyjavító hatása miatt. Manapság leveseket, szószokat aromásítunk vele, és ugyancsak közkedvelt ünnepi édességként tálalják fel sok családban a gyömbéres süteményt is.

    A szegfűszeg: a kínai piacokon már az i. e. 200 évvel is keresett fűszer volt, mert az előkelőségek a szájuk illatosítására használták. Antiszeptikus, száj- és fogápoló, bélnyugtató, fejfájás elleni borogatás, rekedtség elleni szer, kiváló ízesítője a gyümölcsszószoknak, -leveseknek és a mézeskalácsnak is.


    Az ánizs: a Földközi-tenger mellékéről származó, köményre emlékeztető, erőteljes, édesen aromás ízű fűszer. Már az egyiptomiak is használták, elsősorban étvágyjavító, emésztésserkentő, hurutoldó, gyomor-, bél- és epebántalmak elleni szerként. A gasztronómiában ma sokoldalúan alkalmazzák, mégpedig elsősorban édes rizsek, pudingok, puncsok jellegzetes ízesítőanyagaként.

    A csillagánizs: az ánizshoz hasonlító, édeskés ízű fűszer Dél-Kínából származik. Sütemények, gyümölcslevesek ugyancsak jellegzetes ízesítőszere. Illóolaj-, gyanta-, csersavtartalma miatt görcsoldó, szélhajtó, gyomorerősítő hatású.


    Elmaradhatatlan kellék: az alma

    Tudnivaló, hogy az alma ősi egészség-, termékenység- és szépségszimbólum, egyben a családi együvé tartozás jelképe is. Ezt tükrözik a karácsonyhoz kötődő almával kapcsolatos babonák, hiedelmek is. Az egyik legismertebb közülük, hogy a szenteste a vacsoraasztalnál cikkekre vágott, a család tagjai között szétosztott alma elfogyasztása erőben, egészségben egyben tartja a családot. A néphit szerint, az, aki eszik az almából, és a következő évben valami miatt elsodródik a családjától, az együtt elfogyasztott almára gondolva hazatalál.

    A népi vallásos énekekben az aranyalma a gyermek Jézus jelképe. A gyümölcs ebben az értelemben a szerelem "eredményét" szimbolizálja, és magában hordja a jövő ígéretét. A karácsonyfára helyezett alma Krisztus születését jelképezi.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Mazsola: önmagában is süteményben is kiváló

    Mazsola: önmagában is süteményben is kiválóA szőlőbogyó szárítása során készült mazsola különböző méretű, színű és tápértékű lehet. Kiválóan fogyasztható magára, süteményekkel, reggelikor, a nap szinte bármilyen időszakában. A hűtőben tárolt mazsola akár hat hónapig is eláll. Mazsola kétféleképpen készíthető, vagy napon szárítva vagy különféle szárítási eljárásokkal. A mazsolának többféle változata van, a legismertebb mazsolaszőlő-fajták a magvatlan, mag nélküli, amely kicsi és fekete, a halványsárga illetve a nagy magvú. A mazsola színe szerint lehet világosbarna, fehér, sötét színű és vörös is.

  • Őszi vitaminbomba: a brokkoli

    Őszi vitaminbomba: a brokkoliÁsványi anyagai közül említésre méltó a kálium (300 mg fölött), a kalcium (87mg körül), a magnézium, nátrium, a vas, a cink és a foszfor. A nyers növényben B1-, B2-, B6-vitamin, C-vitamin, K-vitamin és E-vitamin is kimutatható, valamint az A-vitamin provitaminja, a béta-karotin. Igen gazdag folsavban; fogyasztása várandósoknak kifejezetten javasolt. Ezen kívül támogatja a szervezet méregtelenítésében fontos védőenzimek működését is, amelyek segítenek a rákkeltő anyagok kiválasztásában és megelőzik a rákhoz vezető sejtkárosodást.

  • A rákos sejtek elpusztításában is segíthet az erõspaprika

    Az erõspaprika égeti zsírt, csökkenti a fájdalmat, gátolja a fertõzést, sõt a rákos sejtek elpusztításában is segítséget nyújthat.

    A paprika Szent-Györgyi Albert munkássága révén tett szert világhírnévre, a C-vitamin tartalmának felfedezése Nobel-díjat jelentett a magyar kutató számára. A paprika termesztése azonban több ezer éves hagyományokra nyúlik vissza. Õshazája Mexikó, de számos nép konyhájában és gyógyszertárában is megtalálható évszázadok óta.

  • Mit együnk ha Londonba utazunk?

    Egy hagyományos vasárnapi ebéd Angliában, az angol konyha legjavát vonultathatja fel: kitûnõ alapanyagokból egyszerû, de ízletesen elkészített ételeket.

    A sült hús (rendszerint bárány vagy marha) a hozzávalókkal (a bárányhoz mentamártás, vagy ribizli zselé, a marhához mustár vagy tormaszósz) az étkezés fénypontja. A pompás házi puding, majd a finom angol sajtok a"kötelezõ" folytatás. A vasárnapi ebéd még mindig valóságos intézmény a londoniak számára.

  • Növelik az optimizmust a zöldségek

    Az egészséges növényi vegyületek, a karotinoidok legmagasabb vérszintjével rendelkezõ emberek általában optimistábban is gondolkodnak a jövõt illetõen - állítja egy most publikált kutatás. A kutatók már régóta elismerik, hogy összefüggés fedezhetõ fel a lelki és a testi egészség között. A kutatások többsége azonban a rossz pszichológiai mûködésre, például a depresszióra és szorongásra, valamint ezek egészségre gyakorolt hatásaira összpontosított. A kutatás elsõ alkalommal mutatott ki összefüggést az optimizmus és a karotinoidok magasabb szintje között.

  • Mi a valódi oka a sikertelen fogyásnak?

    A módszer az igazi ok, ami azon alapul, hogy egyél kevesebbet, így a szervezeted a felesleges zsírból biztosítja magának a tápanyagot, és majd ennek köszönhetõen le fogsz fogyni. Mi ezzel a baj?

    Az, amit nem látsz és lejátszódik a szervezetedben. Tételezzük fel, hogy leadsz −4 kg-ot. Ebbõl −3 kg csak a zsír, és −1 kg pedig izom! Ez 20 kiló súlyvesztésnél arányában körülbelül −17 kg zsír és −3 kg izom. Az izomba minden izomszövet beleszámít, még a szívizom is! Ezért javasolják az orvosi felügyeletet nagyobb fogyásoknál, mert fennállhat a szívizomsorvadás veszélye!

  • Az angol konyha

    Az angol konyháról megoszlanak a vélemények, vannak akik szerint az ételkészítési módokban szegényes. Elsõsorban a franciák tesznek csípõs megjegyzéseket e témában.

    Francia eredetû az a mondás, miszerint "Angliában vannak a világ legjobb élelmiszerei......amíg nem kerülnek a konyhába...." Az eredeti angol konyha készítésmódjai valóban egyszerûek. Alapjában véve szeretik a kiadós, testes, jó minõségû húsokat, jóízû halakat, laktató lepényeket, pudingokat, mégsem élnek fenntartás nélkül az asztal örömeivel.

  • A szójában gazdag étrend jót tesz az artériáknak

    Javíthatja a szélütésen átesett páciensek artériáinak állapotát az izoflavon, a szójababban, csicseriborsóban, hüvelyesekben megtalálható kémiai anyag - állapították meg hongkongi kutatók.

    Elsõ ízben vizsgálják az izoflavon étrendkiegészítõ hatását a brachiális artériára, mely a kar fõartériája. A kutatók szerint napi 80 milligramm izoflavon 12 héten át tartó szedése után javult a vérkeringés ebben az artériában, ami különösen fontos azoknál a pácienseknél, akik korábban vérrögképzõdés miatt szenvedtek szélütést.

  • A reggelizõpelyhek több mint fele cukor?

    Az amerikai gyerekek számára forgalmazott némely reggelizõpehelynek több mint a fele cukor. Sok termék épp csak megüti a szintet a tápérték szempontjából - állítja a Cunsumer Reports (fogyasztói jelentés) nevû fogyasztóvédelmi magazin.

    11 népszerû pehely egy adagja ugyanannyi cukrot tartalmaz, mint egy mázas fánk, állapította meg egy fogyasztói csoport. Néhány márka csomagjaiba pedig több cukor és nátrium kerül az amerikai piacokon, mint amikor importálják õket más országokba.

  • Az egyik legjobb téli gyógyszer: a méz

    A téli idõszakban a méz az egyik legjobb gyógyszer a meghûléses, megfázásos betegségek tüneteinek enyhítésére. Bár magas cukortartalma miatt sokan félnek a fogyasztásától, egyéb gyógyító hatásainak köszönhetõen nem érdemes lemondani róla. A méz az egyik legjobb természetes édesítõszer. 80 százalékban szõlõcukorból és gyümölcscukorból épül fel. Bár sokan félnek fogyasztásától magas cukortartalma miatt, jó hír, hogy a mézben lévõ cukrot az izmok gyorsan elégetik, a felesleg pedig a májban raktározódik el, nem pedig zsírrá alakul.

  • Táplálkozás és belsõ egyensúly

    Hozd egyensúlyba szervezeted az évszaknak megfelelõ ételekkel és gyógynövényekkel! Télen válassz fûtõ-melegítõ ételeket, hogy a hideg és meleg, a jin és a jang egész évben egyensúlyban maradjon benned! A kínaiak különösen ügyelnek arra, hogy ételeik miként hatnak a jin és a jang egyensúlyára. A jin jelöli a sötétséget, a hideget, a passzivitást, a jang pedig a fényt, a meleget és az aktivitást. Hideg egészségügyi problémák esetén – mint a megfázás, a hasmenés – javasolt a melegítõ hatású ételek fogyasztása, míg a meleg bajok – gyulladások, láz – a hideg ennivalókkal kezelhetõk legjobban.

  • Az ideális reggeli összetétele

    A táplálkozási szakértõk azt javasolják, ébredés után legfeljebb egy órát várjunk a reggelivel, és lehetõleg rostokban és fehérjében gazdag ételeket fogyasszunk, így hosszú idõ elteltével leszünk csak éhesek.

    Sokan azzal a kifogással hagyják ki a legfontosabb étkezést, a reggelit, hogy azért nem esznek ébredés után, mert akkor éhesebbek, mintha semmit nem is ettek volna reggelire. Ennek az oka, hogy az emberek többsége helytelenül reggelizik. Az egyik fõ probléma, hogy kevés fehérjét fogyasztunk a reggeli során.

  • Céklából nemcsak savanyúság készíthető

    Céklából nemcsak savanyúság készíthetőA cékla minden szempontból sokkal több mindenre jó, mint egy átlagos savanyúság. Ez az olcsó zöldség gazdag B1-, B2- C-vitaminban, bőséggel tartalmaz biotint, folsavat, pantoténsavat, káliumot, magnéziumot, nátriumot, kalciumot, cinket, vasat és mangánt, amelyek figyelemreméltó vitamin és ásványianyag forrássá teszik. Ráadásul édes-földes karaktere finom és különleges, így a felhasználási területi legalább olyan izgalmasak, mint a benne megtalálható mikronutriensek. A fűszerek különösen nagy játékteret adnak, ha a céklát lének préselik ki és azt ízesítik.

  • Szilveszter: Ételek és italok

    Szilveszter: Ételek és italokHa csak néhány főre kell főzni, a dolog nem bonyolult. Ha azonban nagyobb társaságra, érdemes olyan szilveszteri receptekkel készülni, amelyek a vendéglátó dolgát is egyszerűvé teszik. Ha bármilyen, a szokásostól eltérő (4+ fõ) létszámra készülünk szilveszterkor, válasszunk olyan ételeket, amelyek egyszerűen, gyorsan, és előre elkészíthetőek, vagy szinte teljes egészében elkészíthetőek és laktatók. A tipikus magyar szilveszteri ételek valamelyike garantáltan megjelenik minden család asztalán.

  • Hamburger koleszterincsökkentõvel?

    A gyorséttermekben engedélyezni kellene, hogy koleszterincsökkentõ gyógyszerrel együtt árulják a hamburgert és a sült krumplit, így a fogyasztók azonnal semlegesíthetnék is az ilyen ételek káros hatását.

    A hatóanyagról "McStatin" névre keresztelt reformburger olyan védelmet nyújthatna az egészségtelen ételek rabjainak, mint a vezetõknek a biztonsági öv vagy a cigarettázóknak a füstszûrõ.

  • Tojás és mogyoró – Vége az allergiának?

    Az új kutatások reményt adhatnak a tojás-, illetve a mogyoróallergiával küzdõk számára. Ez a két étel a súlyos tüneteket kiváltó élelmiszerekhez tartozik.

    Az orális immunterápia úgy tûnik, segít a tojásallergiával küzdõ gyerekeken. A kutatók szerint a tojásfehérje-kivonattal végzett kezelési eredményeik áttörõek lehetnek. A tojásallergia ugyanis gyerekkorban viszonylag sûrûn elõfordul, és eddig még nem sikerült hatékony gyógymódot kifejleszteni a kezelésére.

  • Az alkohol egészséges, a férfiaknál két pohár a nõknél egy

    A mérsékelt alkoholfogyasztás használ a szív egészségének, azonban a nõknél egy, a férfiaknál kettõ a megengedett napi alkoholos italok száma. Ez a végsõ következtése annak az elemzésnek, amely az alkoholfogyasztás és az egészség közti összefüggésrõl készítettek a Missouri Egyetem kardiológusai. Dr. James H.O'Keefe és kollegái tanulmánya szerint a mérsékelt alkoholfogyasztás hasznos az egészségre és ezek az elõnyök nem az ital típusából (sör, bor vagy tömény ital) adódnak, hanem magától az alkoholtól adódnak.

  • Egy marék dió rendbe tesz

    Aki minden nap diót ropogtat, annak jó lesz az egészsége. Mindegy milyen szempont szerint vizsgáljuk a diót - legyen az táplálkozáskutatás, hagyományos kínai orvoslás vagy népgyógyászat: a dió a szervezet egészségjavító szempontjából fontos. A finom mag, egyedülálló kombinációja a fehérjének, a vitaminoknak, az ásványi anyagnak és az esszenciális zsírsavnak. Napi 50 gramm dió fogyasztásával, elérjük a felnõtt szervezet, Omega-3-zsírsav szükségletünket, mely körülbelül egy marék diót jelent.

  • A Túró Rudi sztori

    Mindannyian kedveljük, szeretjük ezt a túrós, csokival bevont kis rudacskát, ami igazi hungarikumként ismert. Vagy mégsem az?

    Napjainkban a külföldi multik is ráéreztek a Rudi ízére és több országban is hasonló termékkel álltak elõ... A Túró Rudi 40 éves története során sok mindent megélt már. A Szovjetúnióban kikísérletezett Túró Eszkimótól, a magyarok által tökéletesített változaton át, eljutottunk a mai Túró Rudiig, ami tagadhatatlanul a legsikeresebb édességek egyike hazánkban.

  • A sütőtök nem csak ízletes, de a kilókkal is felveszi a harcot

    A sütőtök nem csak ízletes, de a kilókkal is felveszi a harcotA sütőtök szezon már elkezdődött, de az igazi dömping még ezután kezdődik. Finom íze miatt, az egyik legkedveltebb őszi, illetve téli csemegénk, azonban nem csupán az élvezeti értéke miatt fontos, hanem kiváló élettani hatása miatt is. Emellett remekül beilleszthető a diétás táplálkozásba. Érdemes tehát jobban megismerkedni ezzel a rendkívül értékes és tápláló zöldséggel, hogy tudatosan beiktasd a diétádba és segítségével felvehesd a harcot a kilók ellen. Íme 3 ok, hogy miért érdemes fogyasztani a sütőtököt:

bohócdoktor vizit szja 1%

loading...