2024.04.19. - Emma

Egyik legegészségesebb zöldségünk: a zeller

Egyik legegészségesebb zöldségünk: a zeller
A zeller és a szárzeller nem tartoznak éppen a legkedveltebb zöldségek közé, pedig a téli idõszakban fontos alapanyagok és vitaminforrások a konyhában. Sütve, pirítva, vagy pürének elkészítve, esetleg salátákhoz adva, még a gyerekeknek és a finnyásabbaknak is könnyen lecsúszik.

A sárgarépához és a petrezselyemgyökérhez hasonlóan a zeller is sokoldalúan felhasználható, íze jellegzetes aromájú. Hûtõben tárolva sokáig eláll, de érdemes frissen tartó dobozba rakni, mert könnyen megfonnyad. A zellernek a gumóját és a zöldjét egyaránt használjuk.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Élettani hatása

A zeller kalóriatartalma alacsony, káliumban és kalciumban gazdag. Található benne A-, C- E-vitamin, és a B-vitaminoknak is szép tárházát felvonultatja, így a B1-, B2-, B6-vitaminokat. A benne található rostoknak köszönhetõen segíti a bélrendszer mûködését, mely nagyban hozzájárul immunitásunk megõrzéséhez is. Szív- és érrendszeri problémák esetén is segítségünkre lehet, hiszen szabályozza a vérnyomást és a koleszterinszintet, de a rákos megbetegedések megelõzésében és kezelésében is fontos a szerepe.

Nyersen kiváló salátákhoz, de finom zöldségchips is készíthetõ belõle. Adhatjuk levesekhez, egytálételekhez is.

Szárzeller

A szárzellert angol zellernek, rúdzellernek, halványító vagy halványított zellernek is hívják, ugyanis növekedése közben földfeltöltéssel árnyékolják a nap elõl, így színe nem lesz sötétzöld, mert elhalványul, és íze sem olyan erõteljes. A szárzellernek elsõsorban levélszárait használjuk, melyek zsengék és ropogósak.

Élettani hatása

A szárzeller kalóriatartalma alacsonyabb, mint a zelleré, viszont magas az ásványianyag-tartalma (foszfor, magnézium, kalcium, kálium, vas, nátrium). C-vitamin is található benne, ami gumós változatában csak elenyészõ. Gazdag A- és B-vitaminban is. Tisztítókúrák esetén kifejezetten ajánlott, hiszen méregtelenítõ hatása kiemelkedõ. Magas B-vitamin-tartalmának köszönhetõen az idegrendszer mûködését is segíti.

Fogyaszthatjuk nyersen, egészséges nassolnivalóként, vagy levesekbe téve, esetleg salátákhoz, pirított zöldségekhez adva.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!