rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • A füge élettani hatásai

  • A fügét sokan csak aszalt formában ismerik, pedig frissen is igazán élvezetes, édes gyümölcs. Gyógyhatása igen sokrétû, nemcsak szívünk jobb mûködését segíti, de emésztési, gyomorégési panaszok esetén is kiválóan alkalmazható.
    A füge, fügefa, vagy fikusz a rózsavirágúak rendjébe és az eperfafélék családjába tartozó nemzetség. Keletrõl származik, de elvadulva egész Dél-Európában elterjedt. Termesztik Spanyolországban, Portugáliában, Dél-Franciaországban, Dél-Olaszországban, Törökországban, Cipruson. Nálunk is sok kertben ültetik.

    bohócdoktor vizit szja 1%

    loading...

    Élettani hatása

    A füge tápértékét elsõsorban káliumtartalma adja, de B-vitaminban és cinkben is gazdag. A benne lévõ káliumnak köszönhetõen elõsegíti a vér tisztulását. A B-vitaminok az emésztést és a táplálék felszívódását segítik elõ, a cink pedig prosztataproblémák esetén nyújthat enyhülést. Hûsít, és jó hatással van a légzõszervekre is. Gyógyítja a gyulladásos megbetegedéseket, csökkenti a vérzékenységet. Kiváló idegnyugtató tulajdonsága is ismert.


    Felhasználása

    Ha tehetjük, elsõsorban friss formában fogyasszuk, szárítva pedig édesítésre használhatjuk. A füge csak érett állapotában igazán jó, ezért a sötétszínû, puha fügéket válasszuk. Ha még nincs megérve, fanyar az íze, gyakorlatilag ehetetlen. Ha idõ elõtt leszedjük, nem is érik tovább.

    Felhasználása igen sokrétû. Az olaszok például megpörkölik és õrlik a szárított fügegyümölcsöt, és kávét fõznek belõle. Az eredeti termõvidéken aszalva, koszorúba fûzve és hordóba préselve is tárolják, népételnek számít. Az aszalt fügét egész évben használhatjuk, süteményekbe rakhatjuk, müzlibe, gabonás kenyérbe, de pizza ízesítésére is kiváló. Ha fügét fogyasztunk, ügyeljünk arra, hogy mielõbb megegyük, ugyanis nem áll el sokáig, még hûtõszekrényben sem.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Öregedésgátló hatása miatt is kedveljük a szedret

    Öregedésgátló hatása miatt is kedveljük a szedretAmellett, hogy védekezőképességünket erősíti, rostjai révén elősegíti az emésztést, és antioxidáns vegyülete mérsékli a szabadgyökök káros hatását, így csökkenti a rákbetegség kockázatát. Kiemelkedő mennyiségben tartalmaz C- és A-vitamint, különféle nyomelemeket, kalciumot, káliumot, vasat, mangánt és foszfort. Érdemes kirándulások alkalmával saját kezűleg szüretelni a savanyúbb, kisebb méretű vadon termő fekete szedret, mivel akár tízszeresét is tartalmazhatja a nagyobb és édesebb, termesztett szeder mangántartalmának!

  • Vitaminkúra a megtépázott idegekre

    Létezik úgynevezett vitaminkutatás is, amelynek legújabb eredményei szerint az erõs vagy gyenge idegzet nem feltétlenül genetika, tehát öröklõdés kérdése, hanem sokkal inkább a táplálkozás függvénye. Azaz: a megfelelõen védett és táplált idegek optimizmust és frissességet termelnek. Nem vagyunk egyformák - van, aki gyenge idegzetû, más ingerlékenyek, vagy éppen idegbajos... A vitaminkutatók állítják: ...

  • Az egészségvédõ élelmiszereké a jövõ

    Az élelmiszert gyártó és forgalmazó cégek a természetes élelmiszereket gyakran különféle adalékanyagokkal feldúsítva hozzák forgalomba. Ezek egy részétõl joggal tart a fogyasztó, hiszen a kódjelek olykor az egészséget veszélyeztetõ szerekre utalhatnak. Ám vannak élelmiszereinkhez adott hasznos anyagok, étrend kiegészítõk is, amelyek fogyasztásával betegségek elõzhetõk meg.

    A közfogyasztásra szánt élelmiszerek egyre jelentõsebb csoportját alkotják az egészségvédõ, betegségek kockázatát csökkentõ élelmiszerek.

  • Pizza mindhalálig!

    Drága a pizza, de az olaszok mégsem mondanak le róla

    Róma - Az alapanyagok nem kerülnek többe két eurónál, de egy étteremben mégis átlag ötször többet kell fizetni a világ egyik legnépszerûbb és legegyszerûbb olasz ételéért, a margherita pizzáért.

    A drágulás ellenére azonban az olaszok nem mondanak le kedvencükrõl.

  • Immunrendszerünk erősítésére az egyik leghatékonyabb gyümölcs a szőlő

    Immunrendszerünk erősítésére az egyik leghatékonyabb gyümölcs a szőlőSok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz: A-, B1-, B2-, C-vitamin, kalcium, vas, foszfor, magnézium, szelén és kálium. A kálium vízhajtóként hat, így elősegíti az anyagcseretermékek kiürülését a veséken keresztül. A szelénről tudjuk, hogy antioxidáns, mely nagymértékben támogatja a sejtek öregedése elleni küzdelmet. A szőlőnek nagy a vértisztító és az idegeket erősítő hatása. Magas vas- és folsavtartalma miatt a vérképzésben is fontos szerepet játszik, ezért vérszegénység ellen is hatásos. Remek izomregeneráló.

  • Nõi bajban segít a szójabab

    Félelem és szégyenérzet keríti hatalmába nõk millióit a klimax miatt, s ezzel nem csak a saját, de környezetük életét is megkeserítik. Pedig a kellemetlen tünetek a család szeretetével és megfelelõ készítményekkel enyhíthetõk. Itt a klimax, itt a vég! – ijed meg ma is sok nõ, holott a szervezet természetes változásai teljesen egészségesek, és közel sem olyan vészesek, ahogy sokan hiszik. Kétségbeesés helyett érdemes a dolgok jó oldalát nézni. Például felszabadító érzés, hogy a változó kor elhozza a gondtalan szex idejét, amikor fogamzásgátlással már nem kell bajlódni.

  • Sokoldalú fûszernövényünk: a kurkuma

    A kurkumát indiai sáfránynak, de sárga gyömbérnek is nevezik. Kínában és Indiában termesztik, ahol a növény gyökérszerû szárát porrá zúzzák. Felhasználása igen sokoldalú. Sárga színpigmentjei miatt a gasztronómiában ételek színezésére és ízesítésére használják, de Ázsiában még ma is gyakori, hogy textilt festenek vagy szentképeket színeznek vele. A kurkumát régóta használják nem csak fûszerként, hanem mint mágikus gyógynövényt is. A benne lévõ kurkumin antioxidáns hatása majdnem azonos a C- és E-vitaminéval. Antioxidáns, tehát véd a szabadgyök- molekulák ellen amelyek sejtkárosodást okoznak.

  • Kiváló tápanyagforrás a karfiol

    Kiváló tápanyagforrás a karfiolHa valaki energiaszegény étrendet folytat, vagy cukorbeteg, jó barátja lesz a karfiol, hiszen alacsony az energiatartalma, elenyésző a szénhidrát-tartalma, de sok benne az ásványi só, az élelmi rost, kéntartalmú összetevői megvédik a szervezetet egyes betegségekkel szemben. A karfiolt fogyasztásának számos módja van. Népszerű húspótlóként, rántott vagy sült formában, de egytálételként, darált hússal keverve is: sokak kedvence a rakott karfiol. Nagyon finom a karfiolos leves, melyet hagyományos módon, de tejföllel ízesítve is készíthetünk.

  • Valentin-napi szerelmes ízek

    Ha úgy döntünk, hogy saját magunk készítjük a Valentin-napi vacsorát, akkor a jól megválasztott fogásokkal meglephetjük a szerelmünket vagy a szerelemkeltõ ételek éppen elõsegítik a hódítást.

    A bazsalikom, borsmenta, chili, édeskömény, fagyöngy, fahéj, koriander, petrezselyem, sáfrány, szegfûszeg, szerecsendió, ánizs, vanília és zeller mind -mind olyan fûszer, amelyet bátran felhasználhatunk a szerelmi csábításra. Egy jól összeválogatott ételsor élvezetes elfogyasztása után vacsorapartnerünknek minden bizonnyal máshoz is kedve támad.

  • Kevesebb cukorral soványabb az élet

    Ha fogyni szeretnél, elsõként érdemes az elfogyasztott cukor mennyiségét csökkentened: a cukor ugyanis nem tartalmaz értékes tápanyagot, viszont kalóriadús. Íme három könnyen kivitelezhetõ ötlet a takarékossághoz.

    Édesség helyett egyél gyümölcsölt! Nemcsak a cukorral takarékoskodsz, hanem hasznos vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat és antioxidánsokat is beviszel a szervezetedbe. Igyál okosan! Nem lehet elégszer mondani, hogy a szénsavas üdítõk, és a cukrozott, kis gyümölcstartalmú gyümölcsitalok rengeteg cukrot, és felesleges kalóriát tartalmaznak.

  • Amit a spárgáról tudni kell!

    A spárga eredete nem egészen tisztázott, vagy Európáéból, vagy Ázsiából ered. Étkezésre fiatal hajtásait használják.

    Fehér, lila és zöld spárga kapható nálunk. A zöldet nem kell pucolni, a fehér és lila spárgát a fej alatt kell hámozni, minden spárga fás végét le kell vágni. Mosás után többféle étel készíthetõ belõle, levestõl kezdve salátán át, köretként vagy húsos ételek készítésére is használhatjuk. Kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, káliumot tartalmaz.

  • Fenyegetõ táplálékallergia

    Az allergia, így a táplálékallergia egyre több embert érint világszerte, már lassan népbetegségnek számít, bár sokan nem fordulnak orvoshoz panaszaikkal.

    Szerencsére az életet veszélyeztetõ reakciók még nem annyira gyakoriak, de az "enyhe" tünetek is megkeseríthetik az ember életét. Az allergiás reakciók a szervezet immunrendszerének eltúlzott mértékû válaszreakciója. Az allergiás reakciókat bizonyos idegen anyagokkal vagy allergénekkel történõ érintkezés váltja ki. Az allergének többnyire fehérjék vagy fehérjékhez kötõdõ idegen anyagok.

  • Húsvét elõtt: mit kell tudni a csokinyúlról?

    A kis mennyiségben fogyasztott, magas kakaóvaj tartalmú csokoládé használ a szív- és érrendszeri panaszok megelõzésében - mondta a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének tagja. Horváth Gabriella szerint nem baj, ha az ünnepek alatt egy kicsivel többet fogyasztunk az ételekbõl, édességbõl, de mozogjuk le a többletkalóriát. Az Édességgyártók Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy ma már többen többen keresik a kakaóból készült csokoládé figurákat, mint a kakaós tejbevonómasszából gyártottakat.

  • A spárga

    Egy találós kérdéssel kezdeném. Íngyötrõ tornagyakorlat, kötözõ anyag, amely különösen hasznos csomagfeladásnál és egészséges, finom táplálék. Mi lehet a közös bennük? Nos elárulom nem a tigrisbukfenc, nem is a madzag amirõl beszélünk, hanem a spárga. Sokan úgy vélik, hogy a világot a szerelem mozgatja, a mûvészet édesíti meg -és azok az ételek teszik kellemessé, amelyeket öröm látni, és élvezet elfogyasztani.

  • A túl sok evés összezavarja az agyat

    A túlevés megzavarja az agyat, ezzel olyan károsodások sorozatát indítja el, melyek diabéteszt, szívproblémákat és más betegségeket okoznak - közölték amerikai kutatók a Cell címû tudományos szaklapban.
    Úgy tûnik, hogy a túl sok evés aktiválja az immunrendszer általában nyugvó útvonalait az agyban, amely immunsejteket küld szét a szervezetben. Ezek a védõsejtek megtámadják és elpusztítják a betolakodókat, ebben az esetben olyanokat is, amelyek ott sincsenek - állítja Dongsheng Cai, a Wisconsini Egyetem kutatója és csoportja.

  • A sushi a japánok hosszú életének titka

    Japán kutatók szerint a tradicionális alacsony zsírtartalmú halas diéta jóval egészségesebb, mint az amerikai étrend. A szigetország Tohoku Egyetemén három hétig folyt a kutatás nyolc egéren kísérletezve. Az élelmezéstudományi kutatók kétféle étrendet állítottak össze 21 jellegzetes amerikai, illetve japán ételekbõl, melyeket fagyasztási eljárással alakítottak porrá. Az USA-menüben hamburger, sült csirke, míg a japánban sashimi, azaz hal és rizskása volt – olvasható a NewsMaxon.

  • Szerelmi bánatra egyen középkori észt marcipánt!

    Középkori recept alapján készülõ marcipánnal gyógyítják az összetört szíveket az észt fõváros egyik õsrégi, 1442-ben alapított patikájában, amely évszázadokon át egy magyar származású orvos család kezében volt. A Tallinn középkori negyedének piacterén álló Raeapteek már 588 éve várja a betegeket, és valószínûleg Európa legrégebbi gyógyszertára. A középkor óta készítenek és árulnak itt egy különleges marcipánt a szerelmi bánat enyhítésére - mesélte az üzlet egyik alkalmazottja, Ulle Noodapera.

  • A szénhidrátok szerepe a sportolók táplálkozásában

    A szénhidrátok szerepe a sportolók táplálkozásábanAz emberek többsége azt gondolja, hogy azok az emberek akik sportolnak, azok bármit megehetnek. Ez az állítás a modern táplálkozástudomány eredményei mellett nem állja meg a helyét. Noha a hobbi szinten űzött sportolás nem feltétlenül jelent kimagasló fizikai megterhelést a szervezet számára, mégis érdemes a táplálkozást a legjobb teljesítmény szolgálatába állítani. A testünk energiaszükséglete az aktivitástól, a nemtől, a kortól és a fizikai állapottól is függ. A tápanyagokban lévő energia átalakítása, és raktározása személyenként eltérő, különböző hatásfokú.

  • Szervezetünk megfelelő rézszükségletéhez elengedhetetlen a spárga

    Szervezetünk megfelelő rézszükségletéhez elengedhetetlen a spárgaA spárgát mint értékes táplálékot tartják számon a szakemberek, mert nagyon gazdag K, C, A-vitaminban és folátban. Jól ellátja szervezetünket tryptophannal, B1,B2, B6, B3 vitaminnal, mangánnal, rézzel, foszforral, fehérjével, potassziummal, rosttal. Találunk benne vasat, cinket, magnéziumot, szelént és kalciumot is. A folsav a szív, érrendszer fontos védelmezője. Fontos szerepet játszik a szervezet számára életfontosságú folyamatokban. Ha a folsav-szint alacsony, akkor megnövekszik a szívbetegség kialakulásának kockázata is.

  • A világ egyik legegészségesebb gyümölcse az eper

    A világ egyik legegészségesebb gyümölcse az eperAz eper finom és egészséges! Hogy miért? A természetes körülmények között, napon süttetett, földben termesztett földieper egy ízletes, rendkívül vitamin-gazdag gyümölcs. Az eper több száz évvel ezelőtt nem ínyencségként, hanem gyógynövényként kezdte a pályafutását, később dísznövénnyé avanzsált. Gyümölcsét csak a 14. századtól fogyasztják Kevesen tudják, hogy külsőleg is hatékonyan használható! A bőrbe dörzsölve bőrápoló hatású, eltávolítja az elhalt hámsejteket, napozás után hűsíti a bőrt, és véd az ultraibolya sugárzástól is, de kedvező hatással van a bőrzúzódásokra is.

bohócdoktor vizit szja 1%

loading...