rss
  • Zsírégetést segítõ élelmiszerek

  • Amikor zsírégetésrõl van szó, nem minden élelmiszer számít egyenlõnek. Mindenki tudja, hogy több zöldséget és kevesebb cukrot kellene ennünk, kerülnünk kellene a gyorsételeket.

    A zsírégetést bizonyítottan serkentõ négy élelmiszer kiválóan kiegészíti az egészséges fogyókúrás programokat. Természetesen, ha valaki valamilyen alapbetegségben vagy allergiában szenved, az étrendi változtatások elõtt feltétlenül beszélnie kell orvosával vagy dietetikusával.

    A négy meglepõ zsírégetõ élelmiszer a következõ:

    Diófélék: A Harvard kutatói szerint napi 100 gramm dióféle fogyasztása havonta 2,5 cm zsír leadását eredményezi a derékról. Ráadásul az is kiderült, hogy azok, akik 100 grammot fogyasztottak naponta, nagyobb valószínûséggel tartották távol maguktól a felesleges kilókat. Természetesen kerülni kell a sózott változatokat.


    Halak és tengeri ételek: A legújabb kutatások azt mutatják, hogy hal vagy más tengeri ételek fogyasztása esetén két órával tovább érezzük telítettnek magunkat, mint általában. Ezek az élelmiszerek serkentik a leptin hormon termelõdését, amely megszünteti az éhségérzetet az étkezések között.

    Avokádó: Az egészséges omega-9 zsírsavakban gazdag avokádó zsírsavtartalma felgyorsítja a zsír energiává alakítását, és növeli az anyagcsere sebességét.

    Kókusz: A kókusz rengeteg közepes láncú trigliceridet tartalmaz, amelyek akár 30 százalékkal növelhetik a máj anyagcseréjének sebességét. A telítettségérzetet is hosszú ideig fenntartja, így megakadályozza, hogy egészségtelenül nassoljunk. A kókuszolaj a pajzsmirigy mûködését is segíti,így zsírégetõ hatása is kiemelkedõ! A kókuszolaj, a kókusztej, a kókuszliszt és a kókuszreszelék is tartalmazza ezeket a fontos zsírokat.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • A kávé és a polifenolok

    A kávé legfontosabb biológiailag aktív összetevõi a fenolsavak, ezek közül is elsõsorban az antioxidáns hatású klorogénsavak. 100 ml filteres kávéban összesen 100-200 mg klorogénsav található.

    A klorogénsav-összetevõk felszívódásának és anyagcseréjének folyamatai kevésbé ismertek, mint a flavonoidok metabolizmusai, mivel a kávé számos különbözõ összetevõt tartalmaz, amelyek felszívódási, anyagcsere és kiválasztási mechanizmusa igen bonyolult. A köztudatban élõ beidegzõdésszerû tévhitek, miszerint a hozzáadott tej vagy cukor befolyásolja a hatóanyagok felszívódását.

  • A tökéletes reggeli

    Egy nagy pohár tej nemcsak kálciumhoz juttat bennünket, hanem optimális napkezdést is biztosít. Különösen azoknak ajánlott, akik ügyelnek a vonalaikra - derült ki a Western Australia egyetem kutatásából.

    Hogy miért?

    Azért, mert a vizsgálati eredmények szerint az, aki reggeli étkezésébe beépíti a tejet, kevésbé lesz nagyétkû, amikor az ebédre kerül a sor. A kutatás vezetõje hangsúlyozta, hogy ez az örvendetes következmény a tejfehérjének köszönhetõ.

  • Nem sütött krumplit és hamburgert: felmondott a Michelin-csillagos étterem szakácsa

    Felmondott egy Michelin-csillaggal jutalmazot brit étterem fõszakácsa, mert nem akart sült krumplit és hamburgert készíteni. A közép-angliai Oxfordshire-ben lévõ The Goose nevû étterem fõszakácsa, Ryan Simpson vezetésével januárban kapta meg a nagy szakmai elismerésnek számító Michelin-csillagot. Simpson elmondta: "Nagyon boldogok voltunk, hiszen ez nagy teljesítmény. Nem sokkal késõbb azonban a tulajdonos bejelentette, hogy változtat a koncepción, és az éttermet pubbá alakítja, ahol hamburgert és sült krumplit is felszolgálnak majd".

  • Miért kell a B-vitamin?

    Jó, ha tudjuk, hogy a népes B-vitamincsalád melyik tagjának milyen különleges szerep jut szervezetünk összetett mûködésében, így célzottan pótolhatjuk a megfelelõ táplálkozással és kiegészítõ vitaminkészítményekkel.

    A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, kis molekulájú, különféle kémiai összetételû biológiailag aktív szerves vegyületek, amelyeket elsõsorban a táplálék révén tudjuk a szervezetbe bevinni.

  • Õsrégi konyhai fûszernövényünk a hagyma

    Õsrégi konyhai fûszerünk a vörös hagyma, amely nemcsak ételeinket ízesíti, de az egészségünket is helyrehozza - néhány, nagyanyáink által is õrzött módszerrel.

    A magyar tájnyelv hajmának, zsidószalonnának és mózespecsenyének is nevezi a vörös hagymát. Már az egyiptomiak is ismerték jótékony hatását, Ízisz szent növényének tartották. A növekedés és a termékenység szimbóluma volt. Wales jelképeként használja, mivel a középkorban csatát nyertek a kelta wales-iek a hagyma segítségével.

  • A McDonald's titka...

    Kik döntik el, hogy milyen ízû legyen a hamburgerben a húspogácsa, vagy a szósz? Mennyire legyen borsos a ketchup? Hogyan tudják biztosítani, hogy aztán a végsõ íz Európa 40 országában gyorséttermek ezreiben teljesen azonos legyen? A válasz egyszerû, léteznek "hivatásos" kóstolók. "Idõnk 80 százalékában azt vizsgáljuk, hogy a beszállítóktól kapott ételeknek milyen az íze, illata és az állaga, ez azt jelenti, hogy évente mintegy ötezer terméket ellenõrzünk, vagyis kóstolunk meg" - mondta Stefanie Anton, a McDonald's Európai Minõségbiztosítási Központ vezetõje.

  • Egészségtudatos fogyasztó

    Megtudható milyen a félzsíros, kemény sajt, hogy kell kinéznie a virslinek, vagy azt is, mit várhatunk el egy valódi gyümölcslétõl. Az élelmiszerek egészségi állapotunkra gyakorolt hatásával, a biztonsággal kapcsolatosan az egészségtudatos fogyasztó egyre több kérdést tesz fel a szakembereknek, és magának is - vélekedett Henter Izabella diétetikus legutóbbi elõadásában, s egyben felhívta a figyelmet a Magyar Élelmiszerkönyvre, amely a téma részleteivel és a kapcsolatos törvényekkel ismerteti meg az érdeklõdõket.

  • Mérgezõ méz - ellenõrizze, nem vásárolt-e belõlük!

    Rákkeltõ antibiotikumokat talált a Mezõgazdasági Szakigazgatási Hivatal több nagy áruházlánc által forgalmazott mézben.

    A nitrofurán származékkal szennyezett termékek visszahívásra kerültek, de a biztonság kedvéért érdemes megnéznünk konyhaszekrényünket. A napokban bevonták a mûködési engedélyét, és 1,4 millió forintra megbírságolták a keszthelyi Molnár Méz Kft.-t: a keszthelyi cégtõl cukrozott méz került kereskedelmi forgalomba.

  • Valentin napi datolyás tortavariációk

    Valentin nap közeledtével párunkat nemcsak tárgyi ajándékokkal, hanem különleges desszerttel is meglephetjük.

    Egyes kultúrák gasztronómiájában a datolyát erotikus gyümölcsként tartják számon. A datolya egy õsi kultúrnövény, amirõl már a Biblia is említést tett. A zsidó nép a datolyához az igazságosság és a szépség fogalmait társította. Friss és aszalt változatban egyaránt fogyasztható, de magas cukortartalma miatt jobb kevesebbet fogyasztani belõle.

  • Az állandó rohanás és a stressz

    Egy kutatás szerint a felgyorsult élettel járó stressz az egyik legaggasztóbb tényezõ a mai emberek életében. Az emberek gyakran az idõ szûkére hivatkozva mellõzik életükbõl a testmozgást. A mozgásszegény életmód, a túlhajszoltság, a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a stressz a mai kor vezetõ egészségkárosító tényezõi, és errõl az érintettek is tudnak. Egy több ezer ember megkérdezésével végzett angliai felmérés szerint a válaszoló nõk kétharmada, míg a férfiak 58 %-a válaszolta azt, hogy az elmúlt három hónapban aggodalommal töltötte el egészségtelen és stressze életmódja.

  • A paradicsom sokszínû felhasználása

    A burgonyafélék családjába tartozó kultúrnövényt elõször a Dél-Amerikai indiánok termesztették. Európába való bekerülésekor, érett piros színe miatt azt gondolták, hogy mérgezõ. A paradicsom Magyarország egyetlen veteményes kertjébõl sem hiányozhat. Hõ- fény- és vízigényes, ültetése és gondozása idõigényes folyamat. A termés mérgezõ glükoalkaloidokat tartalmaz, de ezek érés közben lebomlanak, így a pirosan ragyogó gyümölcs már fogyasztásra alkalmas. Több mint 1000 különbözõ fitokemikáliát tartalmaz, mint például C-, A- vitamin, likopin, nyomelemek, ásványi sók, flavonoidok, cukor.

  • Étrendtõl függ a férfiasság?

    Azt már tudjuk, hogy azok vagyunk, amit megeszünk. Azt is, hogy az a miénk, amit megeszünk. Az viszont újdonság lehet, hogy a férfierõ mennyire függ az elfogyasztott ételek mennyiségétõl és minõségétõl...

    A férfiak tesztoszteronszintjét (a Klinikai Endokrinológia és Metabolizmus címû amerikai folyóirat szerint) az egészségtelen étkezés negatívan befolyásolja. A kutatók több mint 1600 férfi életét követték figyelemmel, csaknem 17 éven keresztül. Nézték mit esznek, mennyit mozognak, dolgoznak, mi a rendszeres otthoni programjuk.

  • Kecsketej, kecskesajt, kecskehús

    Minden jó, ami kecskébõl való

    Kecsketej, kecskesajt, kecskehús. A kecske nemcsak haszonállat, hanem hasznos állat is. Teje gyógyító hatású, sajtját még a tejérzékenyek is ehetik, húsa zsírszegény, egészséges csemege.

    A kecsketej a tejek teje, gyógyító hatású, forralás nélkül is nyugodtan megihatod, hiszen ilyenkor a legmagasabb a vitamintartalma.

  • Rost az egészség titka

    A rostbevitel fokozása az egyik olyan kívánalom, melyet az étkezési szokások pozitív irányba történõ megváltoztatásához szükséges megvalósítani. A rostban gazdag élelmiszerek - leginkább a növényi rostok - segítik az emésztést, fokozzák a bélmûködést, ezáltal pedig fontos szerepet játszanak a vastagbélrák megelõzésében. A rostdús élelmiszerek és a szükséges, legkevesebb naponta két liter folyadék elfogyasztása együttesen fejtik ki béltisztító hatásukat, elõsegítve a salakanyagok távozását, ezáltal pedig fontos szerepet játszanak a vastagbélrák megelõzésének.

  • Az étrendtõl is függ az endometriózis kockázata

    A sok tonhalat és lazacot, valamint más, omega-3 zsírsavat tartalmazó ételt fogyasztó nõknek kisebb a kockázata az endometriózis kialakulására, míg azoknál, akik étrendje tele van transzzsírokkal, nagyobb eséllyel fejlõdik ki az elváltozás.

    Amerikai kutatók a Human Reproduction címû szakfolyóirat kedden megjelent számában tették közzé tanulmányukat, amely azt mutatja, nem annyira az elfogyasztott zsiradék mennyisége, mint inkább típusa befolyásolja az endometriózis kockázatát.

  • A gyorséttermek rabságában!

    Az Egyesült Államokban csaknem 600 kamaszkorú és nem idõs felnõtt rendszeres megkérdezésével folyik az a vizsgálat, amelyben a kutatók elsõsorban arra kíváncsiak, hogy az ételek összetételének, kalóriatartalmának feltüntetése milyen módon és mértékben befolyásolja az étlapról történõ választást.

    A gyorsétteremláncok mind népszerûbbek világszerte, de sikerüknek csak egyik oka az, hogy igen gyorsan lehet bennük megebédelni vagy vacsorázni. Egy nagy vizsgálatban még tíz további szempontra adtak választ a megkérdezettek; az eredményt a Journal of the American Dietetic Association szakfolyóirat közölte.

  • Lúgosító finomságok az õszi napokra

    A cékla, a kelbimbó vagy a sütõtök az õszi hónapokban is segít szervezeted lúgosításában és a betegségmegelõzésben.

    Egészséged megõrzése szempontjából rendkívül fontos, hogy a szervezetedben sejtszinten megfelelõen mûködjenek a kémiai folyamatok.
    Ehhez a savak és a lúgok egyensúlyára van szükség. Ha túl sok savasító, állati eredetû táplálékot fogyasztasz, idõvel kellemetlen egészségügyi problémákkal találod szemben magad.

  • Téli ínyencség: a naspolya

    A naspolya igazi téli gyümölcs, leginkább akkor érik, amikor a nyári-õszi gyümölcsszezonnak már vége. Fogyasztása egy kis változatosságot ígér a téli citrusfélék választéka mellett, egészen karácsonyig is kitarthat.

    A naspolya a melegen termõ vidékeket szereti, a mediterrán térségben, és fõként a Balkán-félszigeten vadon termõ cserje. Kinézetében és felépítésében is az almához, leginkább a birsalmához hasonlít, bár magháza kemény, megenni nem lehet. A naspolya igazi különlegesség a téli gyümölcsök választékában.

  • A vegetáriánus étrend sem tesz csodát - Legyünk élelmiszer-vegyészek?

    A fejlett országok lakosságának mind több gondot okozó elhízását sokan a vegetáriánus, sõt nyers ételek fogyasztása révén remélik mérsékelni. A brit Journal of Nutrition címû, élelmezési szaklapban közölt, Németországban lefolytatott vizsgálatról szóló beszámoló lehûti e reményeket.

    Százkilencvennyolc német vegetáriánus vállalta, hogy tartósan fogyasztanak 95 százalékban természetes anyagokból készült, zömmel nyers ételeket. Szervezetükben ezután normális A-vitamin mennyiséget és aránylag magas béta-karotin szintet mértek.

  • Fenyegetõ táplálékallergia

    Az allergia, így a táplálékallergia egyre több embert érint világszerte, már lassan népbetegségnek számít, bár sokan nem fordulnak orvoshoz panaszaikkal.

    Szerencsére az életet veszélyeztetõ reakciók még nem annyira gyakoriak, de az "enyhe" tünetek is megkeseríthetik az ember életét. Az allergiás reakciók a szervezet immunrendszerének eltúlzott mértékû válaszreakciója. Az allergiás reakciókat bizonyos idegen anyagokkal vagy allergénekkel történõ érintkezés váltja ki. Az allergének többnyire fehérjék vagy fehérjékhez kötõdõ idegen anyagok.