rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • Gyümölcsök, melyek nem csak finomak, de segítik meggátolni a rák kialakulását is

  • Augusztusban a nyári zöldségek mellé egyre több idénygyümölcs is felsorakozik. Ilyenkor érdemes minél több vitaminban, ásványi anyagban és antioxidáns hatású vegyületben gazdag friss csemegét fogyasztanod.

    A tartósítószert nem tartalmazó, nem konzervált és nem kompót, ámde mosott gyümölcs rendszeres fogyasztásával hozzájárulhatsz a rák megelõzéséhez.

    Leghasznosabb a görögdinnye, sárgadinnye, kék szõlõ, fekete szeder, kajszibarack, füge, szilva és az alma.

    bohócdoktor vizit szja 1%

    loading...

    A fekete szeder növényi festékanyagai - antocianin-tartalma - a szervezetbe jutva semlegesítik a káros környezeti hatásokból eredõ, sejtöregítõ, rákkeltõ szabadgyököket.


    A görögdinnye egyrészt likopintartalma miatt hatékony rákmegelõzõ, de magas vitamin- és ásványianyag-tartalma is hozzájárul immunrendszered megerõsítéséhez.

    Különösen sok rost, ásványi anyag és szabadgyököket semlegesítõ polifenol van a fügében. Nem oldható rosttartalmának köszönhetõen segíti az anyagcserét, megszünteti a székrekedést.

    A kajszibarack sárgás színét a benne lévõ karotinoidok adják. Béta-karotin-tartalma miatt nem csupán az immunrendszeredet erõsíti, de semlegesíti a szabadgyököket is, gátolva a rákos megbetegedések kialakulását.

    A kékes héjú szilvafélék sok antocianint tartalmaznak, aminek köszönhetõen fogyasztásuk bizonyos fokú védelmet nyújt a káros szabadgyökökkel szemben. Emellett antioxidáns hatású klorogénsavban is gazdag a szilva.

    A sárgadinnye kiváló C-vitamin-forrás - ami immunerõsítõként, valamint antioxidánsként mûködik. Mivel a gyümölcs zsírban és vízben oldódó vitaminokat egyaránt tartalmaz, fogyasztása elõnyös a szabadgyökök sejtkárosító hatása ellen.

    Már augusztusban is érik a kékszõlõ, mely fitovegyületeinek köszönhetõen erõs daganatellenes hatással bír. A belõle készülõ vörösbor ugyancsak kiváló antioxidáns.

    A nyári almában - csakúgy, mint õsszel érõ társaiban - kávé-, klorogén-, ellág- és ferulasav található, valamint más fenolok, melyek védik a szervezetet a rákos megbetegedésekkel szemben.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Coca Cola: Történelem és a titkos recept

    A XIX. század végén az eredetileg gyógyszernek szánt ital gyártási jogait a kiváló üzleti érzékkel rendelkezõ Asa Griggs Candler vásárolta meg.

    Agresszív marketingtaktikájának köszönhetõen a XX. század során a Coca-Cola uralta az üdítõitalok piacát. Bár számos kritika érte egészségügyi hatásai, illetve a cég üzleti módszerei miatt, a márka napjainkig népszerû maradt. A The Coca-Cola Company csak az üdítõ alapjául szolgáló kólasûrítményt gyártja, amelyet a világ minden táján található helyi palackozó cégek vásárolnak meg. Ezek a palackozó cégek a számukra kijelölt területre kizárólagos jogokkal rendelkeznek.

  • Fontos vitaminokat és tápanyagokat tartalmaz a halhús

    Fontos vitaminokat és tápanyagokat tartalmaz a halhúsA különböző halak már az ősember táplálkozásának is a részét képezték. A halhús egészséges tápanyagforrást jelent kedvező zsírsavösszetétele, teljes értékű fehérjéje, kedvező aminosav összetétele, valamint könnyű emészthetősége miatt. Emellett nélkülözhetetlen tápanyagokat és vitaminokat (A-, D-, K-, B1-, B2-vitaminokat), valamint ásványi anyagokat (Ca, Mg, P, Fe és Cu, a tengeri halak húsában jód is található, mely segíti a pajzsmirigy működését) és többszörösen telítetlen zsírsavakat is tartalmaz.

  • Nem biztos, hogy egészségesebbek a drágább bio élelmiszerek

    Nem biztos, hogy egészségesebbek a drágábban beszerzett bio élelmiszerek - derül ki egy friss kutatás eredményébõl. A London School of Hygiene and Tropical Health kutatói szerint nincsen szilárd bizonyíték arra, hogy a vegyszerek, illetve a genetikailag módosított anyagok hozzáadása nélkül elõállított termékek jótékonyabb hatásúak lennének.

    A vizsgálatot végzõ londoni szervezet szerint meglepõen kevés tanulmány foglalkozik a biotermékek és a hagyományos módon elõállított élelmiszerek egészségügyi szempontok alapján történõ összehasonlításával.

  • Miért kell rostokat enni?

    A rostban gazdag táplálkozás jótékony hatásáról már Hipokratész is beszámolt. Mégis csak az 1950-es években kezdtek el komolyabban foglalkozni vele.

    Ugyanis ekkor kerültek nyilvánosságra olyan megfigyelések, melyek összefüggést mutattak ki a rostbevitel és a krónikus nem fertõzõ megbetegedések között. A gyümölcsök közül a legtöbb rosttartalommal a málna és a piros ribizli rendelkezik, ezt követi a körte, a szilva és a szõlõ. A zöldségek közül a legrostosabbak a száraz hüvelyesek, a bab és a lencse. Ma már köztudott, hogy a rostok növelik a bélmozgást, elõsegítik a jó bélmûködést.

  • Zöld dió lekvár - igazi ínyenceknek

    Zöld dió lekvár - igazi ínyenceknekMegjelent a diófákon a fiatal termés, a zöld dió! Már déd- és nagyanyáink is felfedezték, hogy igazi ínyencségek készíthetők belőle: szirupok, lekvár, olajok, likőrök stb. A zöld diót addig lehet begyűjteni, és felhasználni étkezési célra, amíg belül puha, csonthéja még nem fejlődött ki. Nemcsak ízük miatt érdemes fogyasztani, hanem azért is, mert nagyon egészséges! A zöld dióból készített szirup jelentős vastartalommal bír, a népi gyógyászat szerint máj-, gyomor- és vértisztító, gyomorerősítő, fertőtlenítő hatású, segíti a vérszegénység, levertség elleni küzdelmet. Ugyenezen kedvező élettani hatások jellemzőek a zöld dió lekvárra is.

  • Valentin-napi szerelmes ízek

    Ha úgy döntünk, hogy saját magunk készítjük a Valentin-napi vacsorát, akkor a jól megválasztott fogásokkal meglephetjük a szerelmünket vagy a szerelemkeltõ ételek éppen elõsegítik a hódítást.

    A bazsalikom, borsmenta, chili, édeskömény, fagyöngy, fahéj, koriander, petrezselyem, sáfrány, szegfûszeg, szerecsendió, ánizs, vanília és zeller mind -mind olyan fûszer, amelyet bátran felhasználhatunk a szerelmi csábításra. Egy jól összeválogatott ételsor élvezetes elfogyasztása után vacsorapartnerünknek minden bizonnyal máshoz is kedve támad.

  • Itt van a nátha, itt van az õsz

    Fáradtság, láz, fejfájás és megállíthatatlannak tûnõ orrfújás. Ilyenkor sokan a régi, jól bevált népi gyógymódot alkalmazzák: C-vitamin, aszpirin, mézes forró tea, sok alvás és majd elmúlik.

    Mossuk ki szervezetünkbõl a mérgezõ anyagokat, illetve fogyasszunk minél több friss gyümölcsöt és zöldséget – ezeket az általános jó tanácsokat mindenképpen fontos szem elõtt tartani. Fõleg olyan vitamintartalmú ételeket fogyasszunk, amelyek baktériumölõ tulajdonságokkal rendelkeznek (például fokhagyma, póréhagyma).

  • Néhány étel, ami segíti a fogyást

    Néhány étel, ami segíti a fogyástMindenki tudja, hogy több zöldséget és kevesebb cukrot kellene ennünk, kerülnünk kellene a gyorsételeket, hogy csak néhányat említsünk a fogyáshoz szükséges étrendi változtatások közül. A fogyást azonban a következő, zsírégetést bizonyítottan serkentő élelmiszerek étrendünkbe iktatásával is előmozdíthatjuk. Mind a négy kiválóan illeszkedik az egészséges fogyókúrás programokhoz. (Természetesen, ha valaki valamilyen alapbetegségben vagy allergiában szenved, az étrendi változtatások előtt feltétlenül beszélnie kell orvosával vagy dietetikusával.)

  • Az ősz egyik kedvelt csemegéje a sütőtök

    Az ősz egyik kedvelt csemegéje a sütőtökFenséges, illatos, sokoldalúan felhasználható, tápláló és rendkívül jótékony hatással van a szervezetre. Sárga-narancssárga színe a legjobb bizonyíték arra, hogy rengeteg antioxidánst és béta-karotint tartalmaz. A-, E- és C-vitaminban-, magnéziumban-, kalciumban- és foszforban gazdag, a sütőtök magja pedig proteint valamint lecitint is tartalmaz. Már csecsemőkorban érdemes megkedvelteti a gyermekekkel, mivel segítésével kiválóan helyettesíthetjük a csokoládét vagy a különböző édességeket, ezáltal pedig hozzászoknak a természetes, édes ízvilághoz.

  • Amit a francia konyháról tudni kell

    A francia konyha alapvetõen a római kori, valamint az olasz sütés-fõzési módszereket vette át, és fejlesztette tovább, mely utóbbit fõleg az uralkodói osztály igényei indították el.

    Ebben a tevékenységben különösen XIV. Lajos fõudvarmestere, Béchamel márki jeleskedett olyannyira, hogy mára már a francia lett a gasztronómia nyelve. Miután a XVI. századi francia konyhát a pazarlás jellemezte, a kor elõrehaladtával szükségessé vált némi reformáció.

  • Tandori csirkecomb, currys párolt karfiollal álomdiéta módra

    Tradícionálisan cserépedényben készül, de ha nincs, sütõben, tepsiben is elkészíthetõ, csak figyeljünk arra, hogy alufóliával takarjuk le.

    Az álomdiétában elsõsorban az alacsonyabb zsír-és szénhidráttartalmú ételeket preferáljuk, ezért választottam ezt a pikáns ízvilágot eredményezõ, nagyon finom és egészséges fogást.

    Jó étvágyat az egészséghez!

  • Székelykáposztával döntöttek Guinness-rekordot Szolnokon

    Elõször rendeztek Télûzõ fesztivált szombaton Szolnokon, a kezdeményezéssel a Guinness Rekordok Könyvébe is beírta magát a Tisza-parti megyeszékhely, miután eddig soha nem látott mennyiségû székelykáposztát fõztek a város fõterén. Az idõjárás ugyan nem fogadta kegyeibe a szervezõket, ám a szakadó esõ és az erõs szél ellenére két óra késéssel ugyan, de kora délután elkezdõdött a rekordkísérlet. Igaz, újabb két órába tellett, mire a vizes fát három gázperzselõ segítségével sikerült megfelelõen lángra lobbantaniuk a résztvevõknek.

  • 3 ételadalék, amit gyerekeknek nem szabad adni

    3 ételadalék, amit gyerekeknek nem szabad adniNehéz olyan feldolgozott élelmiszert találni, amiben nincs fruktóz-glükóz kukoricaszirup. Az üdítőital és konzervgyártó érdekcsoportok, amelyek közvetlenül részesednek a cukor helyett használt fruktóz-glükóz kukoricaszirup használatából, szinte már minden üdítőitalba, szörpbe, gyümölcslébe és konzervbe ezt teszik édesítőszer gyanánt. A probléma csak az, hogy ez nem édesítőszer. Részben azért annyira egészségtelen a fruktóz-glükóz kukoricaszirup, mert zsírként metabolizálódik a szervezetben.

  • Megvan a húsvéti tojásrekord

    Megszületett a magyar hímestojás-rekord. Hétfõn délben hitelesítették azt az ezerötszáz kiállított alkotást, amelyeket Mosonyi Éva pécsi tojásíró készített. Ezzel új kategóriát állítottak fel a magyar rekordok történetében, a következõ lépés pedig a Guiness-rekord lesz. Az alkotó azt a célt tûzte ki maga elé, hogy összegyûjtse és rendszerezze a Kárpát-medence írott tojásmintáit, amit valódi tojásokra rá is festett. Mára a gyûjtemény elérte az 1500 darabot, ami hazai rekord.

  • Légúttisztító táplálékok

    Légúttisztító táplálékokAz allergia kiváltó oka, mindig ott van a környezetünkben. A helytelen táplálkozás és a környezeti hatások is komoly szerepet játszanak az allergia kialakulásában. Ha szénanáthával küzdünk fokozottan kell ügyelnünk légutaink egészségére, és a felső légúti szervek tisztán tartására. Segítségükkel biztosíthatjuk a nyálkahártya egészségének védelmét, emellett biztosítják a könnyű légzést, és gátolják a nátha, valamint az allergia tüneteinek kifejlődését. Néhány étel kimondottan jó hatással van az allergiás időszakban a szervezetünkre, ugyanis tisztítják a légutakat.

  • Hizlal a mesterséges édesítõ?

    A Behavioral Neuroscience-ben nemrég megjelent egy közlemény, mely szerint az alacsony kalóriatartalmú édesítõszerrel készült ételek fogyasztása nem segíti elõ a fogyást, sõt, éppen ellentétes hatást fejt ki. Egyelõre csak állatkísérletekben bizonyították, hogy a kalóriamentes édesítõszerek megnehezítik a táplálékbevitel kontrollálását és így a testtömeg csökkentését. A Purdue Egyetem Táplálkozási Magatartást Kutató Központjának pszichológusai glükózzal (melynek kalóriatartalma az asztali cukorral megegyezõen 15 kalória teáskanalanként), illetve kalóriamentes szaharinnal édesített joghurtot etettek patkányokkal.

  • Milyen kütyüt ne ajándékozzon karácsonyra

    Mindenkinek van aszociális, kockafejû ismerõse, de a legtöbben nem utálják annyira a számítástechnika megszállottait, a geekeket, hogy lehagyják õket a karácsonyi ajándéklistáról. Azért csak óvatosan! Attól, hogy valaki bolondul a technikáért és programozott már BASIC-ben, még nem biztos, hogy örül bárminek, amit be lehet dugni valahová, vagy ami zúg, vagy amire rá van írva, hogy High Tech Pro. Karácsonyi tiltólista azoknak, aki szeretik a geekeket.

  • Pörkölt, paprikás, tokány - Éljen a magyar konyha!

    A magyar konyha egyik legõsibb ételfélesége a tokány. A kisujjnyi csíkokra vágott hús még annak az emlékét õrzi, amikor a pusztákon vándorló elõdeink a húst hasonló apró darabokra szelték, napon megszárították, majd vízzel, különbözõ õrleményekkel, magokkal felfõzve készítették el.

    A parasztok közt bukkant fel a 18. században a gulyásétel pörkölt elnevezése. A dél-alföldi paprikatermelõ parasztok harmadik nemzedéke az új fûszert, a fûszerpaprikát a „gulyásos húsba” is beletette.

  • A bennünk rejlõ boldogság

    A szakember szerint a boldogság elsõsorban képesség kérdése. És a képesség fejleszthetõ. "Boldogság, gyere haza, késõ van, gyere haza" - énekelte híres dalában Cserháti Zsuzsa. A szöveg banális, valamire azonban figyelmeztet: a boldogságra szükségünk van. De mit jelent a fogalom? "Többféle boldogság létezik" - mondja a pszichológus. "Az egyéni boldogságot akkor éljük át, amikor pályánkon sikeresek vagyunk" - fejtegeti Rusz Edit. Az önmegvalósítással azzá válhatunk, akinek, aminek születtünk. A hivatástudat aktívvá tesz, és az állandóság érzetével együtt a megújulás lehetõségét adja.

  • A böjt és a diéta nem fogyókúra!

    Abban az esetben, ha hajlandóak vagyunk feladni rossz szokásainkat és van akaraterõnk, kipróbálhatjuk a böjtöt, de NE keverjük össze a valódi fogyókúrával.

    A böjt nem fogyókúra. Néhány kilóval könnyebbek lehetünk ugyan a böjtölés után, de ha kizárólag fogyni szeretnénk, inkább táplálkozzunk egészségesen és mozogjunk. Az életmód váltást nem éppen böjttel érdemes kezdeni, sõt. A böjtölõknek számolniuk kell azzal, hogy gyors eredményt érhetnek el ugyan, de készüljenek fel: az eltávozott kilók nagy része a böjt után vissza fog térni.

bohócdoktor vizit szja 1%

loading...