2024.04.25. - Márk

A színdiéta

A színdiéta
A változatos táplálkozás az egészség egyik alapelve - és ez ételeink színeire is igaz. Minden árnyalat különbözõképp hat ránk, nemcsak fizikailag, de érzelmileg, lelkileg és spirituálisan is.
A színdiéta segít a szervezet harmonikus egyensúlyának megtartásában, ráadásul fõként zöldségeket és gyümölcsöket tartalmaz, amelyek fontos kerekei a méregtelenítésnek is. Mivel minden egyes nap egy azonos színcsoportból választunk ételt, a változatosság is garantált, könnyedén biztosíthatjuk az étrendünkbõl hiányzó tápanyagokat.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A hétfõ a pezsdítõ pirosé, ami energiát ad, serkenti a vérkeringést, növeli az izomtónust és az immunrendszer védekezõképességét. Ilyenkor ehetünk vörös babot, piros húsokat, paradicsomot, epret, málnát, a vacsora mellé pedig nyugodtan megihatunk egy pohár jóféle vörösbort.

Kedden a narancssárga ételek közül kell válogatnunk. Ez a szín segíti az emésztést, az allergia és az asztma leküzdését. A papaja, a lazac és a mangó lényeges jellemzõje, hogy rákellenes összetevõket tartalmaz, és késlelteti az öregedést. A répa, a sütõtök és a sárgabarack magas béta-karotintartalmának köszönhetõen koleszterinszintünk is egyensúlyba kerül.

Szerdán a nyugalom kerül középpontba, ezért zöld színû zöldségeket és fûszereket, kivit, zöld teát, uborkát, brokkolit és ehhez hasonló étkeket fogyasszunk. Jótékony hatást gyakorolnak az idegrendszerre, és a hormonális egyensúly fenntartásában is fontos szerepet játszanak.

Csütörtökön az ananász, a sárgaborsó, az alma, a kukorica, a méz és a tojás kerüljön terítékre, de egy korsó sört is nyugodtan leguríthatunk étkezés után. A sárga gyümölcsök gazdagok antioxidánsokban, a citromsárga szín növeli önbizalmunkat, a koncentrációt, jó hatással van a májra és a hasnyálmirigyre.

Pénteken a lila színeké legyen a fõszerep, ezért bátran válogathatunk a bogyós gyümölcsök közül, ehetünk padlizsánt, káposztát és céklát is. A lila az agyra, az idegrendszerre és a testüregekre gyakorol pozitív hatást, és egyensúlyba hozza az anyagcserét.

Szombaton minden tejtermék és fehér hús megengedett, hiszen a fehér színé a fõszerep, ami a sejtek épségét védi. Viszont a kenyér- és tésztafélékkel csínján kell bánni, mert sok szénhidrát található bennük.

A hetedik nap a teljes önmegtartóztatásé, színtelenségé, tehát csakis ásványvizet fogyaszthatunk. Ezzel a böjttel tisztul a szervezet, és pihennek az emésztõszervek, hogy másnap újult erõvel állhassunk munkába.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!