Rövid idõre felpörgetnek, hatásuk elmúltával pedig még alacsonyabb energiaszintre esünk vissza. Mindemellett károsítják a szervezetet, és többnyire hizlalnak. A hagyományos energiaitalok, hasonlóan egyébként a kávéban található koffeinhez is, a valódi energetizálás helyett egyszerûen csak "pörgetik" a szervezetet, a szükséges tápanyag utánpótlás nélkül.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Olyan ez, mint amikor egy kályhában kimerülõben kezd lenni a tûz. Ha rányitjuk az ajtót, kicsit több levegõhöz jut, és így átmenetileg fellángol, mint ahogyan mi is kétség kívül szárnyra kapunk átmenetileg egy hagyományos energiaital fogyasztása esetén. De mint ahogyan a kályhában is, ha nem rakunk fát utánpótlásként a levegõ rányitása mellett, jóval hamarabb ki fog merülni a tûz - ugyanúgy saját szervezetünk is csak kimerül hosszú távon, ha nem pótoljuk tápanyag készleteinket belsõ tüzünk pörgetése mellett!
Az amerikai Johns Hopkins Egyetem kutatói, akik több mint tíz éve vizsgálják a koffein élettani hatásait, nemrég terjedelmes összefoglaló cikket tettek közzé, amelyben az energiaitalok fogyasztása miatt esetlegesen bekövetkezõ koffein túladagolásra hívják fel a figyelmet. A vizsgált energiaitalok egyike nagyjából hétszer annyi koffeint tartalmaz, mint egy csésze erõs kávé, az egyik hazánkban is kapható márka pedig a kávéban található mennyiség nagyjából négyszeresét. A hazai forgalmazásban szereplõ energiaitalok mindegyikén feltüntetik a pontos koffein- tartalmat, de nem mindegyiken szerepel a figyelmeztetés azzal kapcsolatban, hogy kiknek nem ajánlott a termék fogyasztása.