rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • Ezért ne igyunk energiaitalt

  • Az energia italok piacát jelenleg olyan termékek uralják, amelyek elsõsorban koffeint, cukrot és még számtalan káros anyagot tartalmaznak.

    Rövid idõre felpörgetnek, hatásuk elmúltával pedig még alacsonyabb energiaszintre esünk vissza. Mindemellett károsítják a szervezetet, és többnyire hizlalnak. A hagyományos energiaitalok, hasonlóan egyébként a kávéban található koffeinhez is, a valódi energetizálás helyett egyszerûen csak "pörgetik" a szervezetet, a szükséges tápanyag utánpótlás nélkül.

    bohócdoktor vizit szja 1%

    loading...

    Sokszor olyankor folyamodunk hozzájuk, amikor már eleve is kimerülõben vannak készleteink, és ezzel hosszútávon, nem hogy javítanánk, de egyértelmûen rontunk a helyzeten, aláásva ezzel saját egészségünk alapjait!

    Olyan ez, mint amikor egy kályhában kimerülõben kezd lenni a tûz. Ha rányitjuk az ajtót, kicsit több levegõhöz jut, és így átmenetileg fellángol, mint ahogyan mi is kétség kívül szárnyra kapunk átmenetileg egy hagyományos energiaital fogyasztása esetén. De mint ahogyan a kályhában is, ha nem rakunk fát utánpótlásként a levegõ rányitása mellett, jóval hamarabb ki fog merülni a tûz - ugyanúgy saját szervezetünk is csak kimerül hosszú távon, ha nem pótoljuk tápanyag készleteinket belsõ tüzünk pörgetése mellett!

    Az amerikai Johns Hopkins Egyetem kutatói, akik több mint tíz éve vizsgálják a koffein élettani hatásait, nemrég terjedelmes összefoglaló cikket tettek közzé, amelyben az energiaitalok fogyasztása miatt esetlegesen bekövetkezõ koffein túladagolásra hívják fel a figyelmet. A vizsgált energiaitalok egyike nagyjából hétszer annyi koffeint tartalmaz, mint egy csésze erõs kávé, az egyik hazánkban is kapható márka pedig a kávéban található mennyiség nagyjából négyszeresét. A hazai forgalmazásban szereplõ energiaitalok mindegyikén feltüntetik a pontos koffein- tartalmat, de nem mindegyiken szerepel a figyelmeztetés azzal kapcsolatban, hogy kiknek nem ajánlott a termék fogyasztása.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • A legjobb tavaszi zöldségek, gyümölcsök

    A legjobb tavaszi zöldségek, gyümölcsökA frissen szedett zöldségek és gyümölcsök nem csak sokkal finomabbak, hanem a tápanyagértékük is jóval magasabb. Ha az általad fogyasztott zöldségeket és gyümölcsöket messze termesztik tőled, akkor valószínűleg utóérlelik őket, hogy a szállítás során ne menjenek tönkre és tökéletes állapotban juthassanak a piacra. Ezalatt a folyamat alatt pedig az értékes tápanyagaikat is el fogják veszíteni. A helyi termékeknek nemcsak az ízük lesz kirobbanó, hanem a bennük található tápanyagok is meghatározóan értékesek lesznek.

  • Babavárás és a táplálkozás: Ételek, amelyek fogyasztása ajánlott

    A kismama étrendjének összeállításakor nagy gondot kell fordítani a megfelelõ mennyiségû élelmi rost bevitelre, ami kb. napi 30 g-ot jelent.

    Nagyon jó rostforrások a teljesértékû, tehát a gabonaszem egészét tartalmazó gabonatermékek. Az élelmi rostokon kívül folsavban gazdagok a teljes kiõrlésû kenyerek, emiatt is érdemes ezeket elõnyben részesíteni. Szintén fontosak a tengeri halak. Az ilyen fajta halak az omega-3 zsírsavak kiváló forrásai. Elegendõ mennyiségben történõ fogyasztásuk számos elõnnyel jár mind a mama, mind a baba szempontjából.

  • Ha magas a vérnyomás: só helyett zöld fűszereket tegyél az ételbe!

    Ha magas a vérnyomás: só helyett zöld fűszereket tegyél az ételbe!A magas vérnyomás egyik kiváltója a túlsúly. Ráadásul nem is csak kis mértékben, ami azért szomorú, mert viszonylag könnyen elkerülhető. Ráadásul sokszor nem is az ételek mennyiségével van a baj, hanem a bevitt só mennyiségével, vagy az azonnali eredmények hajszolásával. „Ismert a túlzott sófogyasztás szerepe a magas vérnyomás kialakulásában. Ezért, ha lehet, csökkentsük a bevitt só mennyiségét. Ennek legegyszerűbb módja: ne sózzuk eleve, pluszban, kóstolás nélkül az ételt, a fogyasztott zöldségeket (paprika, paradicsom stb.).

  • Muffin a megunhatatlan süticsoda

    Míg korábban teljesen ismeretlen, külföldi specialitásnak számított, s legjobb esetben is csupán filmvásznakon találkozhattunk eme édes csodával, ma már minden nagyobb közértben hozzájuthatunk fontos és jellegzetes kellékéhez, azokhoz a helyes kis fodros, harmonikaszerûen hajtogatott speciális muffin papírokhoz! De kezdjük az elején. Ha már van papírod, és még esetleg kaptál valakitõl, (mondjuk karácsonyra) egy fura , hat, vagy éppen tizenkét mélyedéses teflonozott, vagy szilikonos sütõformát, muffinsütõ néven és nem tudod mihez is kezdj vele, akkor hát íme néhány jó tanács!

  • Veszélyes lehet a szója fogyasztása?

    Noha a szóját sokszor úgy árulják, mint egy szuper összetevõkkel rendelkezõ csodaételt, a szójafehérjét szinte valamennyi ételben megtalálhatjuk.

    Kár, hogy az egészségre gyakorolt hatása fabatkát sem ér – állítja az Ecologist. A szója az utóbbi egy-két évtized alatt jelentõs mértékben fogyókúránk (és normál táplálkozásunk) részévé vált. Ha hiszünk a PR-fogásnak, ez az egyszerû növényi eredetû élelmiszer nem csupán a betegségek ellen kiváló fegyver, de az ember várható élettartamát is meghosszabbítja.

  • A húsvét története

    A Húsvét a keresztény világ egyik legnagyobb ünnepe. Jézus feltámadását ünneplik mindenhol a templomokban.

    A történet szerint két nappal elõtte, pénteken, feszítették keresztre õt a római katonák, azzal gyanúsították, hogy forradalmat indíthatott volna a tanításaival és hogy õ akart lenni a király. Ezért csúfságból tövis koronát tettek a fejére, kezét, lábát odaszegezték a kereszthez és a feje fölé odatûztek egy papírt, amin ez állt: I.N.R.I. - Iesus Nazarensis, Rex Iudeae. Magyarul: Názáreti Jézus, Judea királya. Szegény, meg is halt néhány órán belül, a családja eltemette, zsidó szokás szerint egy barlangot ásva a domboldalba az Olajfák Hegyén és egy nagy, nehéz kõvel takarták be a sírt.

  • A szívet védõ diétának nem kell drágábbnak lennie

    Akit érdekel szívének egészsége, az felvágottak és disznóhús helyett több zöldséget, diót és mogyorót vesz, a kedvezõbb étrend nem kerül többe, mint az egészségtelen.

    Mind az orvosi szakirodalom, mind a média gyakran foglalkozik azzal, hogy a jó minõségû, egészséges étrend általában drágább, mint az egészségtelen tömegkonyha. Nagy-Britannia, Franciaország, Spanyolország és Hollandia élelmiszerárai alapján ezt többször kiszámolták. Adam M. Bernstein és munkacsoportja most az amerikai nõk élelmezési kiadásait mérte fel.

  • Nyári kortyok

    Nyár és víz - szorosan összefüggõ fogalmak. Ha a Balatonon vitorlázunk vagy a strandon pancsolunk a medencében, talán nem is gondolunk arra, hogy e nélkül az elem nélkül a földi élet sohasem jött volna létre. Nyár és víz - szorosan összefüggõ fogalmak. Ha a Balatonon vitorlázunk vagy a strandon pancsolunk a medencében, talán nem is gondolunk arra, hogy e nélkül az elem nélkül a földi élet sohasem jött volna létre. Valószínûleg azon sem morfondírozunk, hogy testünk több mint 70 százaléka víz, és az sem fordul meg a fejünkben, hogy vajon hogyan szabályozhatjuk megfelelõen folyadék-kibocsátásunkat és -bevitelünket.

  • Üdítõ gyümölcsök

    Összefoglaló neve a gyümölcsbõl készült, frissítõ hatású folyadékoknak. Megkülönböztetjük a cukrot nem tartalmazó natúr, rostos leveket és a cukrot tartalmazó szénsavas, vagy szénsavmentes italokat. Fogyasztásuk nagymértékben növekszik az utolsó években az egész világon. Rengeteg fajtájukkal találkozhatunk, vannak, amelyekben csak fajta gyümölcs dominál, napjainkban viszont többféle gyümölcs keverékébõl is elõállítják. Az egészséges táplálkozásba nem ajánlott a cukrot tartalmazó üdítõk fogyasztás a magas cukortartalom miatt.

  • A marhahús már évmilliókkal ezelõtt is szerepelhetett az ember étrendjében

    Egy egymillió éve élt bika koponyájának rekonstrukciója, amelyet Eritreában találtak, arra utal, hogy az ember a kezdetektõl fogyaszthatott marhahúst.

    Az õskori bika, amely a "keresztségben" a Bos buiaensis nevet kapta, elképesztõ méretû szarvakkal büszkélkedhetett. Koponyája több száz töredékére egy olyan régészeti lelõhelyen bukkantak, ahol az õskori ember maradványai is elõkerültek - olvasható a Discovery Channel hírei között.

  • Ne sózd túl az ételt!

    A sózás csökkentése az ereknek is jót tesz

    Budapest - A konyhasóban szegény étrend vérnyomáscsökkentõ hatása régóta ismert, ám ausztrál kutatók vizsgálata alapján kiderült, a csökkentett sómennyiség a verõerek tágulékonyságát is növeli. Kacie Dickinson és munkatársai - akik az American Journal of Clinical Nutrition címû folyóiratban publikálták eredményeiket - azt vizsgálták, hogy az alig sózott étel milyen mértékben befolyásolja az erek rugalmasságát.

  • Nem káros a szénhidrátszegény diéta!

    Kifejlesztése óta sok támadás érte a szénhidrátszegény fogyókúrát javasló Atkins diétát. Sokan ugyanis azt gondolják, hogy a szénhidrátok visszafogása, és a fehérje alapú tápanyagok változatlan mértékû fogyasztása nem egészséges. A fõként húsokban, tojásban és tejtermékekben elõforduló fehérjék túlzott fogyasztása ugyanis érrendszeri megbetegedésekhez vezet. És az Atkins diéta - az ellenzõi szerint - éppen az utóbbit segíti elõ a korlátozatlan fehérjebevitel lehetõvé tételével.

  • Ezekkel az ételekkel megfiatalodik

    A makrobiotika nem olyan, mint egy gyors ragtapasz, amit felragasztunk, és máris kicsattanó egészségnek és kitûnõ általános állapotnak örvendünk, hanem megváltoztatva étrendünket és életmódunkat, szép lassan, kitartó munkával segít megerõsíteni az immunrendszerünket.

    Az õsi civilizációkban úgy tartották, hogy minden testi és lelki baj alapvetõen az elfogyasztott táplálék minõségébõl eredeztethetõ. Vajon mi a helyzet ma? A reklámokon keresztül belénk sulykolt ételeket fogyasztjuk, és nem gondolkodunk azon, hogy jók-e, rosszak-e?

  • Egyik legfontosabb téli alapanyagunk: a dió

    A dió egyik legfontosabb téli termésünk és alapanyagunk. Egészségmegõrzõ szerepe kiemelkedõ a hideg hónapokban, de bõrünk ápolására is használhatjuk.
    A nemzetség 21 Délkelet-Európától Japánig, Délkelet-Kanadától Kaliforniáig, délre Argentínáig elõfordul. A Kárpát-medencében két fajtájával találkozhatunk gyakrabban, az egyik az ehetõ diót termõ közönséges dió, a másik az Észak-Amerikából származó, Európában díszfaként ültetett, illetve néhol erdõgazdasági jelentõségû fekete dió.

  • Fizikai aktivitás idõskorban

    A fizikai inaktivitas, a pihenõ-kímélõ életmód jelentõs cardiovascularis rizikó faktor. A fizikai terhelés, a rendszeres mozgás, vagy sportolás viszont kedvezõ hatású, mert csökkentve a testsúlyt, javítja a testtömeg indexet, kedvezõ a cukoranyagcserére, csökkenti a hypertoniát, redukálja a kóros- és növeli a védõ koleszterin szintjét. Vizsgálatok bizonyítják, hogy már a mérsékelt, vagy viszonylag csekély fizikai tréning is csökkenti a cardiovascularis események rizikóját és javítja az életkilátásokat.

  • Meglátni és megszeretni - Szex, szerelem és a hormonok

    Meglátni és megszeretni. Mindezért a kémia is felelõs. Például az oxytocin nevû vegyület, amelyet a kutatók a társas kapcsolatok hormonjának hívnak. Többek között ez is kell az örömteli és szilárd emberi kötõdéshez. Minderrõl Szendi Gábor pszichológus részletesen ír Szex, szerelem, kötõdés címû munkájában. Az oxytocin az anyai szervezetben szüléskor szabadul fel nagy mennyiségben. A hírvivõ molekulából jó nagy adag jut az újszülöttnek. Ez fontos, mert amikor a hormon az agyba jut, erõs vonzalom támad az iránt a személy iránt, aki "kézre esik". Ezért kötõdik a kisbaba az anyához.

  • Csirkehús-leves a magas vérnyomás ellen?

    A nátha kezelésére használt otthoni gyógymód, a csirekhús-leves új szerepkört is ölthet magára a gyógyászat terén a magas vérnyomás elleni küzdelemben, jelentették japán tudósok.

    Ai Saiga és munkatársai korábbi tanulmányokat idéztek, melyek arra utalnak, hogy a csirkemell olyan zselatinszerû fehérjét tartalmaz, melynek hatása hasonló az ACE inhibitorokéhoz, a magas vérnyomás fõ gyógyszeréhez. A csirkemellben azonban olyan kis mennyiség található ebbõl a fehérjébõl, hogy nem lehetne gyógyszerkészítésre felhasználni.

  • Húszezer forintos leves

    Japánban, ahol az egy négyzetkilométerre esõ Michelin-csillagok száma köztudottan igen magas, a népszerû ramenbõl is készül luxusváltozat. A 110 dolláros, 22 ezer forintos levest húsz összetevõbõl fõzik, és elõre meg kell rendelni, mivel három nap alatt készül el.

    A 22 ezer forintos ramen leves luxusváltozatának elõkészítése három napba telik, és természetesen minden összetevõje a lehetõ legjobb minõségû. Nem szerepel az étlapon, annak, aki megkóstolná, a helyfoglalással együtt kell megrendelnie.

  • Tápláló reggeli: a zabpehely és zabkása

    Tápláló reggeli: a zabpehely és zabkásaA zab pelyhesített formája az egyik legkedveltebb reggeli, és a müzlik fontos alapanyaga is. A zab az egyik legfinomabb gabonafajta, a gyerekeknek is nagy kedvence. Édeskés íze miatt remekül illik süteményekhez, édességekhez, valamint a reggeli müzlinek is fontos alkotója. A zabkása Észak-Európában a mai napig nagy népszerűségnek örvendő étel, melyet főként melegen, finom fűszerekkel ízesítve készítenek el. Eredetileg a skótok nagy nemzeti étele. A zab fogyasztása kiváló egészségügyi hatásai miatt is ajánlott.

  • Cseresznye: az istenek csemegéje

    Az úton levõ ókori katonák egyik legkedveltebb szomjoltója a cseresznye volt, méltán, hiszen 78-82%-a víz. 100 grammjának, egy marék cseresznyének az energiatartalma 65-70 kcal, mintegy 264-295 kJ. Alig van benne zsír (0,3 g) és fehérje, viszont 13 grammnyi szénhidrát, 1,3 g növényi rost van benne.

    Természetesen gyümölcscukor tartalma attól is függ, mennyire érett cseresznyével van dolgunk. Kifejezetten sok A-vitamin, valamint B1-, B2-, B6-vitamin van benne, továbbá fólsav, pantoténsav, niacin, biotin és riboflavin.

bohócdoktor vizit szja 1%

loading...