2021.01.19. - Sára, Márió

Must mustra - hogyan és mibõl készül a must?

Must mustra - hogyan és mibõl készül a must?
Mi is az a must?! A must a szõlõ bogyójából kipréselt lé, a bor alapanyaga. A fajtaborok készítéséhez a szõlõ fajta szerint osztályozzák. Íze mézédes, forrása az egészséget adó természet, sokak kedvence.

Mikor megérik a szõlõ, jön a várva várt szüret. A mustelválasztás elsõ lépése a színmust és a szõlõcefre (gyakorlatilag a bogyók és a kocsány) különválasztása, evégett meggyorsul a présmust kinyerése, a színmust tisztább lesz, a színmustban kevesebb üledék képzõdik.
bohócdoktor vizit szja 1%

Mindezek hatására az így sajtolt must könnyebben kezelhetõ és jobb bort ad.

A szõlõszemeket ezután zúzni kell, préselni, ami a bogyók héját repeszti fel. Ezután a színmust minél nagyobb arányú kinyerését különféle léelválasztó berendezésekkel segítik. A mustot mielõbb hordóba kell tölteni, jó ha az erjedés már abban indul be.

A préseléstõl az erjedésig beszélünk mustról.

Felnõttek és gyerekek is nagyon szeretik a vitaminban gazdag, mennyei ízû mustot, a szõlõ tiszta levét.

Ami a musttal ezután következik, az a borkészítés fenomenális, és ezerféle tudománya.


Az érett szõlõ - szüret után készül a must, majd a bor.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!