A kelbimbó - bimbós kel vagy brüsszeli kel - a káposzta félék közé tartozik, és neki van a legkisebb fogyasztható része. Igazi téli zöldségféle, az elsõ fagyok után alakul ki sajátos íze, így ezt a növényt is csak az elsõ csípõsebb éjszakák után érdemes szüretelni. A hajtások, amelyeken a kelbimbók nõnek, a téli hónapok alatt a legjobb tápanyag raktárt jelentik a növénynek. A kelbimbó szezonja szeptembertõl februárig tart. Vásárláskor a kicsi, szorosan zárt, sötétzöld kelbimbókat vegyük meg. Ha a zöldség fonnyadt vagy sárgásak a külsõ levelei, akkor már régóta tárolták valamilyen meleg helyen. A frissen vásárolt kelbimbót papírzacskóban kb. egy hétig tudjuk
hûtõszekrényben tárolni.
A zöldséget mossuk meg, és nagyságától függõen fõzzük 15-20 percig. Jól illik hozzá a füstölt húsféle, a szalonna, a hagymafélék, a sajtok, a tejszínes-tojásos gratinek.
Fûszerezzük szerecsendióval, fehér borssal, babérlevéllel, borsikafûvel, perezselyemmel, citrommal vagy zsályával.