rss
  • A kelbimbó

  • A kelbimbó - bimbós kel vagy brüsszeli kel - a káposzta félék közé tartozik, és neki van a legkisebb fogyasztható része. Igazi téli zöldségféle, az elsõ fagyok után alakul ki sajátos íze, így ezt a növényt is csak az elsõ csípõsebb éjszakák után érdemes szüretelni. A hajtások, amelyeken a kelbimbók nõnek, a téli hónapok alatt a legjobb tápanyag raktárt jelentik a növénynek. A kelbimbó szezonja szeptembertõl februárig tart. Vásárláskor a kicsi, szorosan zárt, sötétzöld kelbimbókat vegyük meg. Ha a zöldség fonnyadt vagy sárgásak a külsõ levelei, akkor már régóta tárolták valamilyen meleg helyen. A frissen vásárolt kelbimbót papírzacskóban kb. egy hétig tudjuk
    hûtõszekrényben tárolni.

    A tisztított kelbimbót le is fagyaszthatjuk. A kelbimbó gazdag ballasztanyagokban, káliumban, magnéziumban, vasban. Van benne B2-, B6-, C-, K-vitamin és folsav is. Ezeken kívül tartalmaz még fehérjéket, zsírt, szénhidrátokat, kalciumot, foszfort, jódot is. Elõnyös tulajdonsága még, hogy nátriumban szegény, és nem kalóriadús; 10 dkg kb. 50 kcal-t tartalmaz. Felhasználáskor a kelbimbó külsõ, hibás leveleit távolítsuk el. A torzsát vágjuk vissza, és vágjuk be kereszt alakban.

    A zöldséget mossuk meg, és nagyságától függõen fõzzük 15-20 percig. Jól illik hozzá a füstölt húsféle, a szalonna, a hagymafélék, a sajtok, a tejszínes-tojásos gratinek.

    Fûszerezzük szerecsendióval, fehér borssal, babérlevéllel, borsikafûvel, perezselyemmel, citrommal vagy zsályával.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • A sütőtök nem csak ízletes, de a kilókkal is felveszi a harcot

    A sütőtök nem csak ízletes, de a kilókkal is felveszi a harcotA sütőtök szezon már elkezdődött, de az igazi dömping még ezután kezdődik. Finom íze miatt, az egyik legkedveltebb őszi, illetve téli csemegénk, azonban nem csupán az élvezeti értéke miatt fontos, hanem kiváló élettani hatása miatt is. Emellett remekül beilleszthető a diétás táplálkozásba. Érdemes tehát jobban megismerkedni ezzel a rendkívül értékes és tápláló zöldséggel, hogy tudatosan beiktasd a diétádba és segítségével felvehesd a harcot a kilók ellen. Íme 3 ok, hogy miért érdemes fogyasztani a sütőtököt:

  • Segítség egy teljesebb élethez

    A „Segítség egy teljesebb élethez” kezdeményezés elsõ eredményei alapján – 35 centrumban több mint 400 résztvevõ – elmondható, hogy a komplex életmód program nem csupán a pszichiátriai betegek testsúlyára, valamint az õket az átlagnépességhez képest jobban sújtó szív-és érrendszeri megbetegedések megelõzésére van pozitív hatással, hanem javítja a pszichoterápia hatékonyságát és az orvos-beteg együttmûködést is. A Lilly Hungária 2003 õszén mutatta be Magyarországon egyedülálló edukációs kezdeményezését.

  • Az almaecet

    Többek között 20 fontos ásványi anyagot és nyomelemeket tartalmaz, emellett tej, ecet, citromsavat, egy sor enzimet, aminosavat, és értékes ballasztanyagokat. A hosszú évtizedes, sõt részben évszázados tapasztalat bebizonyítja, hogy milyen pozitív hatással van az alma és az almaecet az emberi szervezetre.

    Azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztanak, almaecetet vagy almát, egészségesebbek, frissebbek, bõrük rugalmas, feszes.

  • Karcsúsító tavaszi táplálkozás

    Az elsõ tavaszi napsugarak megjelenésével szinte mindannyian lázasan fogyókúrázni kezdünk. Ilyenkor alig két-három hónap alatt szeretnénk megszabadulni a felesleges kilóinktól, és eltüntetni a hasunkon, combunkon, fenekünkön megjelent zsírpárnákat.

    A pluszkilók nem biztos, hogy csak a téli kalóriadús étrend eredményei, sokkal valószínûbb, hogy évek alatt rakódtak ránk a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód és az ülõmunka következtében. Nem kell azonban minden évben pánikszerûen diétáznunk, ha tudatosan megváltoztatjuk étkezési szokásainkat és életmódunkat.

  • Ártalmas a túl sok alvás

    Széles körben ismertek annak a veszélyei, ha valaki túl keveset alszik, azonban egy kaliforniai vizsgálat szerint azoknak is számolniuk kell bizonyos következményekkel, akik túl sokat alszanak.

    Azok, akik napi 9-10 órát alszanak, nehezebben alszanak el, és nem képesek tartósan aludni, ezen kívül más alvászavaraik is lehetnek - állítják a San Diego-i University of California kutatói. Alvászavarnak minõsül az alvajárás, a hajnali felébredés és a visszaalvásra való képtelenség, valamint a napközben tapasztalt fáradtságérzés.

  • A kolbászmérgezés ritka, de halálos

    A botulizmus, vagyis ismertebb nevén a kolbászmérgezés nagyon ritka betegség. Évente 2-8 embernél fordul elõ Magyarországon, és súlyos esetben halállal is végzõdhet. A tragédia elkerülhetõ lenne, ha a házi disznóvágásokon jobban figyelnének az emberek a fertõtlenítésre, a tisztaságra és a megfelelõ hõmérsékletre.

    A botulizmus a legsúlyosabb olyan megbetegedés, ami kapcsolatba hozható a télen népszerû házi disznóvágásokkal.

  • Pálinkavilág - magazin pálinkabarátoknak

    Budapest - Megjelent Magyarország elsõ pálinkamagazinja: a lap 52 oldalon szinte kizárólag a pálinkával és az azt körülvevõ világgal foglalkozik.

    A pálinka a magyaroknak ugyanolyan nemzeti sajátossága, mint a pirospaprika vagy a tokaji aszú. Míg régen a reggeli pálinkafogyasztás a paraszti élet elmaradhatatlan velejárója volt, manapság inkább ünnepi eseményeken, családi összejöveteleken fogyasztják. Népszerûsége egyre nõ, köszönhetõ ez annak is, hogy a szakértõk egyre több felületet találnak a kulturált pálinkafogyasztás népszerûsítésére, a jó minõségû hungarikum megismertetésére.

  • A legjobb ételek 100 kalória alatt

    Néha csak úgy bekapnál valamit a két étkezés között, de tartasz a felesleges kalóriáktól? Tíz olyan harapnivalót mutatunk be most, amelyek nemcsak finomak, de garantáltan 100 kalória alattiak is! Vásárláskor a megrögzött fogyókúrázók elsõ dolga, hogy elolvassák az ételek kalóriatartalmát a csomagoláson – feltéve, ha a gyártók nem mulasztják el feltüntetni azt. Azokból a termékekbõl, melyeknek energiatartalma 4-500 kcal felett van (ide tartozik szinte az összes nassolnivaló) a diétázóknak nem ajánlott túl sokat fogyasztaniuk. Ha mégis harapnál valamit, válaszd az általunk felsorolt tíz étel egyikét!

  • A retek a diétás étrendhez is tökéletes

    A retek a diétás étrendhez is tökéletesSzámos fajtáját ismerjük, például a hónapos, a nyári és az őszi-téli retket. Legelterjedtebbek a piros, a fehér és a fekete héjúak. Az egyik legkeresettebb primőrtermék a hónapos retek. Népszerűsége abban rejlik, hogy a téli hónapok után az egyik legkorábban piacra kerülő zöldségféle, fontos tavaszi vitaminforrás. Jó hírét leginkább közismerten gazdag C-vitamin-tartalmának köszönheti. Legfontosabb hatóanyagai a kéntartalmú illóolajok, a mustárolaj-glikozid, a raphanol, és a valóban bőséges C-vitamin.

  • Sokoldalú fûszernövényünk: a kurkuma

    A kurkumát indiai sáfránynak, de sárga gyömbérnek is nevezik. Kínában és Indiában termesztik, ahol a növény gyökérszerû szárát porrá zúzzák. Felhasználása igen sokoldalú. Sárga színpigmentjei miatt a gasztronómiában ételek színezésére és ízesítésére használják, de Ázsiában még ma is gyakori, hogy textilt festenek vagy szentképeket színeznek vele. A kurkumát régóta használják nem csak fûszerként, hanem mint mágikus gyógynövényt is. A benne lévõ kurkumin antioxidáns hatása majdnem azonos a C- és E-vitaminéval. Antioxidáns, tehát véd a szabadgyök- molekulák ellen amelyek sejtkárosodást okoznak.

  • Őszi-téli kedvencünk: a mandarin

    Őszi-téli kedvencünk: a mandarinA mandarint jótékony hatása és édeskés íze miatt szívesen gyerekek és felnőttek is szívesen fogyasztják. Ami nem is baj, hiszen nagyon jó hatással van az egészségünkre. Többek között ezen tulajdonságai miatt is az egyik legkedveltebb gyümölcs ősszel és télen. A mandarin fajtái leginkább különböző a keresztezéseknek, illetve nemesítésnek köszönhetőek. Így neveik leginkább fantázia nevek. Clementine, a mandarinok legkisebbje és egyáltalán nem tartalmaz magot. Szacuma, nagyobb mandarinféle, melynek héja könnyen lefejthető, íze savanykás.

  • Sárgaborsó, a téli napokra

    A szárazborsó fogyasztása kiválóan ellátja a szervezetet molibdénnel, a hántolatlannak kiváló az étkezési rost-tartalma, de jelentõs mennyiségben tartalmaz triptofánt is.

    Mint látjuk, magas a fehérjetartalma, ráadásul nagyon kedvezõ az aminosav-összetétele. Ez a növény jelentõs helyen áll az egészséges élelmiszerek csoportjában, mert kiváló forrása a B1 és B2 vitaminnak, pantoténsavnak, biotinnak, folsavnak, E-vitaminnak.

  • Miért egészségesek a rostos ételek?

    A rostokban dús ételek jótékony hatása régóta ismert, azonban most arra is fény derült, hogy pontosan miért: a rostok "durva" felületének hatására a bélcsatorna falában fokozódik a nyáktermelés, amely megkönnyíti a táplálék továbbjutását a béltraktus további részeibe. Paul L. McNeill (Medical College of Georgia) és munkatársainak új tanulmánya arra enged következtetni, hogy amikor rostos ételeket - teljes kiõrlésû gabonaféléket, zöldségeket és gyümölcsöket - fogyasztunk, azzal folyamatos sérüléseknek tesszük ki a bélcsatorna falának sejtjeit. Azonban az említett ételek jótékony hatásának magyarázata éppen ebben a gyulladásos reakciókat kiváltó folyamatban rejlik.

  • Lezajlott az Év Fagylaltja verseny

    A házias vidámság fantázianevû kreáció lett a szabadon választott kategória gyõztese a XIII. Év Fagylaltja versenyen Budapesten.

    A házias vidámság alkotója Csuta Zsolt, a csákvári Csuta Cukrászdából. Az ezüstérmes a Dobos fagylalt lett, amelyet Tóth Norbert, a dunaföldvári Tóth Cukrászdából "álmodott meg", bronzérmet kapott a francia füge, Kmitt Erzsébet alkotása a fõvárosi Fitt Süti Cukrászatból - közölte Fábián Zsolt, az eseménynek helyet adó Zila Kávéház és Krisztina Cukrászda üzletvezetõje.

  • Õszi vitaminparádé

    Tanácsos lenne naponta minimum öt adag zöldséget és gyümölcsöt ennünk - egy adag megfeleltethetõ körülbelül egy almának vagy pár szem szedernek -, de az egyhangúság elkerülése végett nem feltétlenül kell önmagukban, nyersen fogyasztanunk ezeket az alapvetõ élelmiszereket. Õsszel számtalan ízletes almafajta sorakozik a zöldségesek pultjain. A kerekded gyümölcs nem véletlenül tartja távol az orvost: olyan létfontosságú tápanyagok forrása, mint a kálium, a kalcium, a C-vitamin vagy a különféle rostok.

  • Zöld dió lekvár - igazi ínyenceknek

    Zöld dió lekvár - igazi ínyenceknekMegjelent a diófákon a fiatal termés, a zöld dió! Már déd- és nagyanyáink is felfedezték, hogy igazi ínyencségek készíthetők belőle: szirupok, lekvár, olajok, likőrök stb. A zöld diót addig lehet begyűjteni, és felhasználni étkezési célra, amíg belül puha, csonthéja még nem fejlődött ki. Nemcsak ízük miatt érdemes fogyasztani, hanem azért is, mert nagyon egészséges! A zöld dióból készített szirup jelentős vastartalommal bír, a népi gyógyászat szerint máj-, gyomor- és vértisztító, gyomorerősítő, fertőtlenítő hatású, segíti a vérszegénység, levertség elleni küzdelmet. Ugyenezen kedvező élettani hatások jellemzőek a zöld dió lekvárra is.

  • Mit nézzünk az új élelmiszercimkéken?

    Július elsejétõl megváltoztak az élelmiszerek fogyaszthatósági, továbbá minõség megõrzési határidejének feltüntetésére vonatkozó elõírások- közölte az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) az MTI-vel.

    A közlemény szerint korábban a fogyaszthatóság, valamint a minõségmegõrzés idõpontja kétféle módon is feltüntethetõ volt, akár az év-hó-nap, akár a nap-hó-év sorrenddel. A vásárló számára azonban mindkét esetben egyértelmûnek kellett lennie a jelölésnek, ha szükséges volt, akkor zárójelben utalni kellett a dátumjelölés sorrendjére.

  • Piknik: Az ételallergiásokat is várja a természet

    Egy kis elõvigyázatosság, sürgõsségi gyógyszer és mobiltelefon kell ahhoz, hogy nyugodtan élvezzük a nyári sütögetéseket. Eljött a nyári fõzõcskék, sütögetések ideje.

    Sokak számára viszont egy ártalmatlannak tûnõ piknik is különbözõ ételallergiás tüneteket idézhet elõ, a csalánkiütéstõl, a gyomorpanaszokon át, egészen az életveszélyes befulladásig. "Az ételallergia egy komoly dolog, de ha felkészültek vagyunk, nyugodtan vehetünk részt a kerti mulatságokon.

  • A paradicsom sokszínû felhasználása

    A burgonyafélék családjába tartozó kultúrnövényt elõször a Dél-Amerikai indiánok termesztették. Európába való bekerülésekor, érett piros színe miatt azt gondolták, hogy mérgezõ. A paradicsom Magyarország egyetlen veteményes kertjébõl sem hiányozhat. Hõ- fény- és vízigényes, ültetése és gondozása idõigényes folyamat. A termés mérgezõ glükoalkaloidokat tartalmaz, de ezek érés közben lebomlanak, így a pirosan ragyogó gyümölcs már fogyasztásra alkalmas. Több mint 1000 különbözõ fitokemikáliát tartalmaz, mint például C-, A- vitamin, likopin, nyomelemek, ásványi sók, flavonoidok, cukor.

  • Hazai eperfesztivál, eperszezon - olcsóbb, finomabb, mint az import!

    A szokásosnál korábban kezdett érni idén az eper. Május közepétõl már látni az utak, a panelházak mentén kitelepült eperárudákat. Jó biznisz a panelosoknak a „Szedd magad” akció is, az eperszüret akár családi programnak is kitûnõ.

    Aki igazi, friss, hazai szamócára vágyik az ízetlen import helyett, és nem sajnál egy kis idõt a szedésre, így jóval olcsóbban juthat hozzá ehhez a finomsághoz.