A rostokban dús ételek jótékony hatása régóta ismert, azonban most arra is fény derült, hogy pontosan miért: a rostok "durva" felületének hatására a bélcsatorna falában fokozódik a nyáktermelés, amely megkönnyíti a táplálék továbbjutását a béltraktus további részeibe. Paul L. McNeill (Medical College of Georgia) és munkatársainak új tanulmánya arra enged következtetni, hogy amikor rostos ételeket - teljes kiõrlésû gabonaféléket, zöldségeket és gyümölcsöket - fogyasztunk, azzal folyamatos sérüléseknek tesszük ki a bélcsatorna falának sejtjeit. Azonban az említett ételek jótékony hatásának magyarázata éppen ebben a gyulladásos reakciókat kiváltó folyamatban rejlik. McNeill szerint a sejtekbõl felszabaduló nyák mennyiségének növekedése a külsõ hatásokhoz történõ alkalmazkodási folyamatként is felfogható, mivel a sejtek a sérülést követõen igyekeznek minél gyorsabban pótolni membránjaikat. A felszínen elhelyezkedõ (epitéliális) sejtek nagyjából három másodperc alatt összeolvasztják belsõ, nyákot tartalmazó szemcséiket, majd az összeolvadt membránokból létrejövõ "tapasszal" állítják helyre a rostok által felsértett felületet. A vékony membránnal határolt szemcsékbõl ekkor szabadul fel a nyák, amely síkosabbá teszi a bélcsatornát, segítve ezzel a táplálékok továbbhaladását.
A kutatócsoportnak egy új technológia segítségével sikerült bizonyítania ezt az elméletet: két, fotonokból álló lézernyaláb segítségével apró lyukakat ejtettek a bélbõl izolált sejtek felszínén, amivel azt modellezték, hogy mi történik az élõ szervezetben. A vizsgált sejtek képesek voltak a regenerációra, miközben nyákot ürítettek. "A rostos ételek fogyasztása egy rendkívül egyszerû módja annak, hogy megnöveljük ezeknek a sejteknek a nyálkatermelését" - mondta McNeill.
origo