2025.10.28. - Simon, Szimonetta

Tejtermékek és húsok a táplálkozásban

Tejtermékek és húsok a táplálkozásban
A szívbetegség elleni táplálkozásban a tejtermékeknél a kalcium szerepét érdemes kiemelni. A tej azonban a kalcium hasznosításához szükséges D-vitamint is tartalmazza, valamint A-, B2- és B12-vitamint.

Emellett értékes fehérjeforrás, de válasszuk a kisebb zsírtartalmút. A sajtokat sem kell kerülni, de a szívbarát táplálkozás érdekében inkább a köményes, óvári, tenkes sajtot, mozarellát ajánljuk, ezeknek alacsony a zsírtartalma. Igen jó fehérjeforrások a húskészítmények. Napi B12-vitamin szükségletünknek 70 százalékát fedezik a húsok. Tartalmaznak B1-, B2-, B6-vitamint, cinket, vasat és niacint.
A húsok és húskészítmények között is jól meg kell azonban válogatnunk az igazán szívbarátakat. A csirke a kisebb zsírtartalmúak közé tartozik.

Legyen a marha-, a sertéshús sovány, fogyaszthatunk nyúlhúst és vadhúst is. A tengeri halak nagyon jók! Bátran fogyaszthatunk tojást is, de mértékkel: heti 3-4 darabot. A tojás remek fehérje-, vitamin, és ásványianyag-forrás, de valóban jelentõs a koleszterin-tartalma, egy tojás sárgája a napi elfogadható mennyiség kétharmadát tartalmazza.

A „jó szívért” javasoltak napi fogyasztásra a lila színû zöldségek, gyümölcsök: áfonya, kökény, fekete ribiszke, berkenye, lilahagyma, vöröskáposzta, kék szõlõ, cékla, sõt, a száraz vörösbor is - de maximum 3 deci.