2024.04.25. - Márk

Tejtermékek és húsok a táplálkozásban

Tejtermékek és húsok a táplálkozásban
A szívbetegség elleni táplálkozásban a tejtermékeknél a kalcium szerepét érdemes kiemelni. A tej azonban a kalcium hasznosításához szükséges D-vitamint is tartalmazza, valamint A-, B2- és B12-vitamint.

Emellett értékes fehérjeforrás, de válasszuk a kisebb zsírtartalmút. A sajtokat sem kell kerülni, de a szívbarát táplálkozás érdekében inkább a köményes, óvári, tenkes sajtot, mozarellát ajánljuk, ezeknek alacsony a zsírtartalma. Igen jó fehérjeforrások a húskészítmények. Napi B12-vitamin szükségletünknek 70 százalékát fedezik a húsok. Tartalmaznak B1-, B2-, B6-vitamint, cinket, vasat és niacint.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A húsok és húskészítmények között is jól meg kell azonban válogatnunk az igazán szívbarátakat. A csirke a kisebb zsírtartalmúak közé tartozik.

Legyen a marha-, a sertéshús sovány, fogyaszthatunk nyúlhúst és vadhúst is. A tengeri halak nagyon jók! Bátran fogyaszthatunk tojást is, de mértékkel: heti 3-4 darabot. A tojás remek fehérje-, vitamin, és ásványianyag-forrás, de valóban jelentõs a koleszterin-tartalma, egy tojás sárgája a napi elfogadható mennyiség kétharmadát tartalmazza.

A „jó szívért” javasoltak napi fogyasztásra a lila színû zöldségek, gyümölcsök: áfonya, kökény, fekete ribiszke, berkenye, lilahagyma, vöröskáposzta, kék szõlõ, cékla, sõt, a száraz vörösbor is - de maximum 3 deci.

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!